Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 5. 09:36

Történelmi mélységbe estek a UNIX-szervereladások

A harmadik negyedévben a HP volt a legnagyobb szervergyártó az IBM friss adatai szerint. Az x86-gépek eladásai továbbra is nőnek, a UNIX-ot futtató rendszerek forgalma már a mainframe-ekét közelíti.

Az IDC friss adatai szerint a harmadik negyedévben 2,3 millió darabon stagnált az eladott szerverek száma, a gyártói árbevétel eközben 3,7 százalékkal 12,1 milliárd dollárra apadt. A piac a 2014 elején induló nagy gépcsere-hullámra vár, írja az elemzőcég, feltételezhetően a négy- és többfoglalatos rendszerekbe szánt új Xeonok, az x86-alapú új HP üzleti kritikus gépek, valamint a POWER8-re épülő új IBM szerverek megjelenésére utalva.

Történelmi mélységben a UNIX-eladások

Ahogy korábban, most is elmondható, hogy az alsó árkategóriás gépek forgalma növekedett, azonban ez nem tudta ellensúlyozni a középkategóriás és high-end rendszerek forgalmának meredek csökkenését. Különösen gyenge volt a UNIX-szerverek forgalma, az eladások értéke 31 százalékkal zuhant éves összehasonlításban. A UNIX-ot futtató gépek a szerverpiacnak csak 11 százalékát adták, ami az IDC által mért legalacsonyabb adat valaha. A UNIX-piac értéke mindössze 1,3 milliárd dollár volt, ami a mainframe szegmenst közelíti.

A Windowst futtató szerverek iránt némileg apadt a kereslet, az eladásaik 1,6 százalékkal múlták alul a tavalyi harmadik negyedév szintjét. Ezzel együtt továbbra is a windowsos gépek adják a szerverpiac legnagyobb részét, az eladások értéke 6,1 milliárd dollár volt, ami a teljes piac kicsivel több mint felét jelenti. A nagy cloudtelepítéseknek is köszönhetően továbbra is erős a kereslet a Linuxot futtató kiszolgálók iránt, a forgalmuk a negyedévben 3,4 milliárd dollárt tett ki, ami éves szinten 5,6 százalékos emelkedést jelent. A linuxos gépek aránya a teljes szerverpiacon belül 28 százalék volt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szerverpiac legkisebb szegmensét, operációs rendszerek tekintetében a mainframe-ek képviselik, amely mára egyet jelent az IBM-mel. A Nagy Kék most éppen System z-nek hívott gépeiből 827 millió dollár értékben adott el, ami éves szinten 6,3 százalékos növekedést jelent. A mainframe-ek a teljes szerverpiac 6,8 százalékát tették ki az IDC adatai alapján.Sorozatban ez volt a negyedik negyedév, amikor az IBM növelni tudta mainframe-eladásait, látszólag tehát jól működik a vállalat mainframe-stratégiája, amelynek keretében egyre megfizethetőbb árszintre hozza el ezeket a gépeket.

Az eladások tömegét, ahogy korábban is, most is az x86 rendszerek adják. Az IDC adatai szerint a leszállított 2,3 millió szerverből 2,2 millióban dolgozik x86 processzor (túlnyomó többségükben Xeon), az összértékük pedig 9,5 milliárd dollárt tesz ki, ami a teljes piac 79 százaléka. A tavalyi harmadik negyedéhez képest a volumen nem változott érdemben, az eladások összértéke azonban 2,8 százalékkal növekedett, ahogy egyre több a nagy értékű, erős x86 konfiguráció, amelyek sok esetben RISC/UNIX szervereket váltanak le a felhasználóknál.

Szervereladások a harmadik negyedévben (millió USD)

Átvette a vezetést a HP

A gyártók versenyében a HP hosszú idő után átvette a vezetést az IBM-től. Az IDC statisztikái alapján a UNIX-ot futtató szerverei iránti gyenge érdeklődést a vállalat sikerrel tudta ellensúlyozni a ProLiantek felfuttatásával, ennek köszönhetően a A Palo Altó-i garázsból indult vállalat szerverforgalma 3,4 milliárd dollárt tett ki, ami éves szinten 1,5 százalékos növekedést jelent. A 3,7 százalékkal csökkenő piacon ez 28,1 százalékos piaci részesedés megszerzésére volt elég.

A második helyen álló IBM elsősorban az x86 szegmensben mutatott katasztrofális teljesítménye miatt csúszott vissza. A Nagy Kék System x értékesítésből származó forgalma éves szinten több mint 17 százalékot zuhant, de a RISC/UNIX eladások terén sem muzsikált fényesen a cég - a vásárlók feltehetően már a 2014-ben esedékes POWER8-alapú gépekre várnak. A teljes szerverpiacon az IBM részesedése 27,9 százalékról 23,4 százalékra esett vissza, forgalma 19,4 százalékkal zuhant, ami a legnagyobb csökkenés a vezető gyártók között.

A harmadik helyen szokás szerint a Dell állt. Az x86 piacon második legerősebb szereplő negyedéve nem volt kifejezetten erős, eladásai 6 százalékkal csökkentek, 1,96 milliárd dolláros szerverforgalma és 16,2 százalékos részesedése azonban bőven elég volt a Cisco megelőzéséhez. A nagy gyártók közül a Cisco produkálta a legnagyobb növekedést, UCS gépei hátán a vállalat forgalma 42 százalékot emelkedett, az 599 milliód forgalom azonban csak 5 százalékos bevételarányos piaci részesedést jelentett a cég számára.

Továbbra is szenved az Oracle, amely évek óta ígéri, hogy hardvereladásai növekedő pályára állnak. A piaci részesedés helyett a profitszerzésre koncentráló kaliforniai gyártó 494 millió dollár értékben adott el szervereket a harmadik negyedévben az IDC szerint, ami éves szinten 16 százalékos csökkenést jelent. A piros emblémás cég részesedése ezzel 4,7 százalékról 4,1 százalékra esett vissza.

A most közzétett IDC jelentésben először szerepel egy új kategória, az "ODM Direct". Ezek azokat a szervereket takarják, amelyeket szerződéses elektronikai gyártók (pl. Compal, Quanta, Wistron, Inventec) szállítanak az ügyfél közvetlen megrendelésére, egyedi igényekre szabva. Az ilyen szerverek főleg a sűrűségre optimalizált cloud-telepítéseknél jellemzők és korábban az "egyéb" kategóriában szerepeltek. Ezeknek a szervereknek a forgalma 783 millió dollárt tett ki az elemzőcég szerint, ami éves szinten több mint 45 százalékos növekedés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról