Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 20. 12:21

Tavasszal sem jön az Ubuntu Mir

Nem lesz alaptelepítés része a Mir megjelenítő infrastruktúra - jelentette be egy konferenciahíváson az Ubuntu fejlesztői csapata. A 14.04 LTS kiadás ugyanis hosszútávú támogatással rendelkezik, emiatt kiforrottnak és maximálisan stabilnak kell lennie, a továbbra is problémákkal küzdő Mir minősége pedig egyelőre nem üti meg a kívánt szintet.

Eldőlt, hogy az Ubuntu 14.04 LTS a stabil és bizonyított Unity 7 élménnyel érkezik, amelyet az X.Org Server és a Compiz köré épít az Ubuntu - írja a Phoronix. Ez azt jelenti, hogy az X ablakkezelő leváltására készített Mir továbbra sem eléggé stabil ahhoz, hogy alapértelmezett szoftverré váljon a disztribúcióban, annak kiadása tovább tolódik. Az eredeti tervek szerint a Mirnek az Ubuntu 13.10-ben kellett volna alapértelmezett megjelenítő keretrendszerré előlépnie, azonban a szoftver különböző problémák (például a többkijelzős konfigurációk támogatási gondjai) miatt a fejlesztőcsapat a halasztás mellett döntött.

A helyzetet bonyolítja, hogy a tavaszi Ubuntu-kiadás LTS (long term support) lesz, amelyhez a Canonical 5 éves támogatást biztosít, vagyis egészen 2019-ig nyújt biztonsági frissítéseket és új képességeket a rendszerhez, valamint visszaportolja a megfelelő szoftverek frissebb verziót (böngésző, irodai programcsomag) erre a rendszerre. A hosszútávú támogatás során a rendszer új hardverek támogatásával is gazdagodik, hogy a kiadás után készült hardvereken is képes legyen futni, így a szervezeti infrastruktúra szoftveres szempontból egységes maradhasson.

Az Ubuntu bevett fejlesztési-tesztelési metodológiája, hogy a nagyon új megoldások nem az LTS-ben mutatkoznak be, hanem legalább egy kiadással korábban, így a "hosszan friss" verzióba már egy érett, a felhasználók széles tömegei által tesztelt szoftver kerülhessen. Azzal, hogy a Mir nem került be a 13.10-be alapértelmezettként, az Ubuntu elszalasztotta a lehetőséget erre a széleskörű tesztelésre, így érthető módon a fejlesztők nem vállalták, hogy a nagyvállalati és intézményi felhasználókat célzó LTS-kiadásban a Mirre bízzák a főszerepet. Az Ubuntu Developer Summiton elhangzottak szerint a 14.04 LTS támogatási periódusának végéig Unity 7-en marad, az élettartama során kiadott frissítésekkel sem kerül alapértelmezett szerepbe a Mir.

Mir - telefonon alapértelmezett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"Az asztali környezetben ez lesz a Unity 7 kódbázisának megkoronázása" - mondta a konferenciahíváson Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója. "Ezen a kódon folyamatosan dolgozunk a 10.04-es kiadás óta, így négy jó évünk volt a javításra. Joggal remélhetjük, hogy a 14.04 valóban gyors, stabil és megbízható kiadás lesz asztali környezetben."

A korábbi tervek szerint a 14.04-ben a Mir, az X-hez kompatibilitási réteget biztosító XMir és a Unity 7 felület lett volna az alapértelmezett asztali felület, míg Mir és Unity 8 kombinációja dolgozna az okostelefonos és tabletes kiadáson - mondta Jono Bacon közösségi menedzser az Ars Technicának. Bacon szerint azonban az új technológia nem áll összhangban az LTS-t használók (vállalatok, kormányzati és önkormányzati intézmények, iskolák) elvárásaival, különösen az XMir (a Mir és az X-re írt alkalmazások összekötését szolgáló köztesréteg) minőségével kapcsolatban merültek fel kételyek.

Mint ismeretes, az asztali Linux rendszerek X.Org megjelenítő infrastruktúrája mára igen elavult, a modern technológiák (kapcsolható grafika, érintőkijelzők, skálázódás stb.) támogatására már nem, vagy csak nagy nehézségek árán vehető rá. Leváltására két projekt is indult, az Ubuntu a Mir megjelenítőt fejleszti, az iparág többi része azonban a Wayland mögött sorakozott fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról