Szerző: Koi Tamás

2013. november 7. 07:59

Elkelt a legnagyobb cseh mobilszolgáltató

Gazdát cserél Csehország legnagyobb mobilszolgáltatója, a Telefonica, a vásárló az ország leggazdagabb emberéhez köthető befektetési csoport, a PPF Group. Ezzel a cég nyolc év után újra cseh kontroll alá kerül.

Petr Kellner cseh milliárdos befektetési csoportjának a kezébe került a spanyol Telefónica csehországi leányvállalata. A 2,5 milliárd eurós üzlet révén a legnagyobb cseh mobilszolgáltatónak nyolc év után ismét belföldi többségi tulajdonosa lesz. A spanyol anyacég a befolyt összeget az európai konszolidációs folyamatok finanszírozására fordíthatja, elsősorban Nyugat-Európában.

A PPF Group a megállapodás értelmében a Telefónica 65,9 százalékos tulajdonrészéhez jut hozzá ezzel, 4,9 százaléknyi részt továbbra is megtart magának a spanyol anyacég a társaságban. Az üzlet lezárásakor a PPF 2,06 milliárd eurót fizet a mobilcégnek, a fennmaradó mintegy 404 millió eurót pedig öt év alatt fizeti ki a csoport a szolgáltatónak. A csoportot irányító milliárdos vállalkozó, Petr Kellner Csehország leggazdagabb embere, magánvagyona a Bloomberg szerint eléri a 11,2 milliárd dollárt. Többek közt az ő tőkéje áll az egyik legnagyobb orosz elektronikai üzletlánc, az Eldorado, illetve a Polymetal International bányaipari óriás mögött.

Az üzletrész átadásával a Telefónica megszabadulhat az egyik legrosszabb kilátásokkal szembenéző kelet-európai érdekeltségétől: a cég árbevétele 2009 óta minden negyedévben folyamatosan csökkent, annak ellenére, hogy az egykori állami monopólium helyébe lépő multi mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli üzletágban komoly pozíciókkal rendelkezik. A vállalatnak Csehországban mintegy 5,1 millió mobilos és 1,4 millió vezetékes előfizetője van, emellett Szlovákiában is jelen van, körülbelül 1,4 millió mobilos ügyféllel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A társaságra különösen az utóbbi pár negyedévben helyeződött egyre komolyabb nyomás a helyi piaci riválisok, a Vodafone és a Deutsche Telekom helyi leányvállalatai részéről - az egyik legkevésbé versenyközpontúnak tartott cseh mobilpiacon idén indultak be azok a folyamatok, melyek a verseny intenzitásának növekedéséhez vezettek.

Ennek egyik eleme az idei frekvenciaaukció, melyet az első, sikertelenül zárult kísérlet után az ősz folyamán másodszorra is kiírtak az országban. A PPF önállóan indult az első frekvenciaaukción, melyen a három mobilpiaci szereplő mellett egyedüli új versenyzőként lehetett jelen. Az aukciót márciusban szokatlan indokkal lefújták: a kiíró hatóság szerint a licit olyannyira magasra szökött, hogy félő volt, hogy a mobilszolgáltatások árszintjének általános drágulásához vezethet, ha az eredeti formában ér véget a licitálás.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról