Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 5. 16:03

Elhagyja a magyar PC-piacot a Samsung?

A HWSW több forrásból is úgy értesült, elhagyja a magyar PC-piacot a Samsung. Egyes hírek szerint csak a lokalizáció szűnik meg, mások úgy tudják, teljesen leáll itthon a Samsung számítógépek értékesítése. A cég nem kommentálta az információt.

Nem sikerült a mutatvány?

A magyar PC-piacot a terjedő hírek alapján elhagyni készülő Samsung lapunk forrásai szerint minden új területre határozott elképzelésekkel lép be. Egy új piacra betörés előtt a vállalat meghatároz bizonyos célokat, például, hogy adott időn belül meghatározott részesedést szerezzen vagy a legnagyobb gyártók közé kerüljön. Ha ez nem sikerül, mese nincs, a pozíciókat fel kell adni, az erőforrásokat pedig jobban jövedelmező területekre kell fókuszálni.

Ez történhetett a hazai PC-piacon is, ahol a vállalat az évtized elején jelent meg kedvező árú otthoni noteszgépeivel. Az IDC adatai szerint a cég rögtön az első évben komoly gyártókat tudott maga mögé utasítani és beverekedte magát a legnagyobb öt szállító közé, részesedését pedig azóta is folyamatosan növelte, bőven 10 százalék fölé. Az üzletág azonban valószínűleg nem hozta a belépéskor megállapított részesedést, vagy más eredményt, ennek elmaradása pedig a piaci pozíció kényszerű feladásával jár együtt. Más információk szerint a PC-üzletág veszteséget termelt, ezért hagyja el a magyar piacot a cég - ez egyébként a célkitűzésben meghatározott piaci részesedéshez és bevételhez "belőtt" marketingbüdzsé miatt igaz is lehet.

A PC-eladások világszerte rohamosan zsugorodóban vannak, és a Samsung számára kulcsfontosságú, belépőszintű, otthoni gépek forgalma esik a leginkább a két nagy piackutató, az IDC és a Gartner szerint is. Ennek oka, hogy az alsó kategóriás konzumer gépek helyett a vásárlók jelenleg előnyben részesítik a könnyebben hordozható, hosszabb üzemidejű, sok otthoni feladatra kényelmesebben használható, olcsóbb tableteket. A haza tabletpiacot jelenleg vezeti a Samsung, világszerte pedig a második helyen áll az Apple mögött - érthető, ha a cég a vékony profittal kecsegtető PC-eladások helyett inkább erre a területre koncentrál, ahol kimondottan erős szereplőnek számít.

Mi lesz most?

Amiről egyelőre senki sem tud biztosat, az a Samsung gépek további sorsa. Hallottunk olyan információt is, amely szerint csak a lokalizált termékek árusítása szűnik meg. A legtöbb forrásunk ugyanakkor egyetértett abban, hogy lokalizáció nélkül (pl. angol billentyűzetes) notebookok Magyarországon eladhatatlanok, ez ennek a verziónak a valószínűsége ellen szól és azt sugallja, teljes kivonulásról van szó. A Samsung által elsődlegesen megcélzott szegmensben egyébként nyüzsögnek a gyártók, szinte minden szállítónak vannak ebben a kategóriában gépei (pl. Acer, Lenovo, ASUS, Toshiba, HP), amelyek rövid időn belül betölthetik a Samsung után maradó űrt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legnagyobb kérdést talán a garanciális ügyintézések köre jelenti. Amint azt egy korábbi cikkünkben is leírtuk, a Samsung PC-k alapesetben 2 év garanciával kerülnek forgalomba, amelyből 1 év nemzetközi, a második viszont csak itthon érvényesíthető. Az üzleti gépek esetén akár 5 éves garanciaperiódus is választható, egyedi szerződés alapján. A notebookokhoz kiterjesztett garancia vásárolható, ezzel 1-3 évvel meghosszabbítható a garancia ideje.

Ha egy Samsung notebook a garanciális időszak alatt meghibásodna, a bejelentést követően a vállalat futárt küld érte és a szervizbe szállítja, de a "prémium" kategóriás Samsung notebookok  esetén lehetőség van helyszíni javítást is kérni, a technikus ebben az esetben házhoz jön és csak akkor szállítja el a gépet, ha a helyszíni javítási kísérlet nem volt eredményes. A HWSW feltételezése szerint a piaci kivonulás a garanciális ügyintézést nem fogja érinteni, a már megvásárolt gépeket a Samsung (vagy egy szerződött szervizpartnere) a vételkor érvényes feltételek mellett fogja javítani.

A HWSW szerette a második generációs Series 9 ultrabookot. Az utódát nem is lehet majd kapni?

A cég nem kommentál

A piaci kivonulásról alighanem hirtelen születhetett döntés. Erre utal legalábbis, hogy a HWSW szerkesztőségéből a közelmúltban lóhalálában, mindenféle magyarázat nélkül, azonnal vitte el a cég a tesztelésre kölcsönadott ultrabookot, még az előre megbeszélt tesztidőszak lejárta előtt. Az információval kapcsolatban kerestük a vállalat illetékeseit, azonban csak a "piaci híreszteléseket nem kommentálunk" sablonválaszt kaptuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról