Szerző: Dojcsák Dániel

2013. október 29. 12:40

Saját geolokációs szolgáltatást épít a Mozilla

Saját geolokációs rendszeren dolgozik a Mozilla, ami a publikus cellainformációk és Wi-Fi jelek alapján adna vissza helyadatokat a fejlesztőknek, úgy, hogy közben a felhasználó privát szférája sem sérül. A jelenlegi stádiumban nehezen értelmezhető, hogy mitől más a Mozilla adatgyűjtése, de a nyílt forrást támogató szervezet filozófiáiban általában lehet bízni.

A jelenlegi geolokációs megoldásokkal kapcsolatban a legerősebb ellenérv, hogy a helyfüggő szolgáltatásokra hivatkozva gyakorlatilag bármelyik fejlesztő, gyártó, platformüzemeltető vagy webes szolgáltató kvázi méterre pontos nyomkövetőt tehet felhasználóira. A Mozilla úgy tűnik, nem csak a szoftverlicencek esetében hisz a szabadságban, a felhasználók privát szférához fűződő jogai is fontosak a szervezetnek.

A készülő szolgáltatás egyelőre még nagyon korai stádiumban van és elsősorban mobilos környezetben működik majd, habár a GPS-nélküli notebookoknál is segíthet gyorsan meghatározni a körülbelüli lokációt. Maga a funkció nem egy nagy vívmány, sőt, ez a piac jelentősen telítetté vált mostanára, s a Google mellett további szereplők is komoly eredményeket értek el, mint a Neustar IP Intelligence, a MaxMind vagy a IPligence. A Mozilla szerint viszont problémás, hogy ezek egyike sem nyilvános adatbázis, ezért a nyílt forrású szoftverfejlesztő ezen a területen is küldetést lát maga előtt.

Kinek áll érdekében?

A tegnapi bejelentésben a Mozilla azt írja, hogy a jelenleg geolokációs szolgáltatást nyújtó cégek egyikének sem áll érdekében, hogy javítsa az adatbiztonságot. A Mozilla viszont szeretne ebbe az irányba fejlődni, legyőzni a technológiai akadályokat. A helymeghatározó rendszerébe az adatokat a mobilhálózatok cellainformációiból, a Wi-Fi hotspotok adatbázisából és a IP-címek információiból származtatná a Mozilla, csakúgy, mint a Google is teszi. A különbség az lenne, hogy a többi szereplővel szemben ezt a Mozilla nem akarná mindenképp monetizálni, hanem egy publikusan elérhető adatbázist hozna létre, amihez bárki csatlakozhatna. A jelszó az átláthatóság és ellenőrizhetőség lenne.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kísérleti stádiumban lévő megoldás ráadásul már nem csak egy terv, a mobilos és desktop PC-ken futó Firefox böngészőkön keresztül már működhet az ezen keresztüli helymeghatározás. Néhány helyen tesztelők már hozzá is férhetnek, az USA-ban, Brazíliában, Oroszországban, Ausztráliában és Indonéziában már aktív a szolgáltatás. Jól látszik a bemutató képeken is, hogy a lefedettség és az adatbázis még elég szerény, épp ezért is állt elő most a szolgáltatással a Mozilla: szüksége van önkéntesekre, akik az adatbázis alapjait lerakják. A szolgáltatás használatához, illetve az adatok beviteléhez, átadásához mindössze a cég célalkalmazását, a MozStumblert kell telepíteni, ez később feltételezhetően integráltan a cég böngészőjében vagy a Firefox OS-ben is elérhető lesz majd.

Eközben a Google, a geolokációs piac legnagyobb szereplője egyre fejlettebb helyadatokkal képes dolgozni. A korábbi botrányok ellenére a helyadatok kezelése folyamatosan fejlődik, ma már nem csak a felhasználók kereséseit tudja a Google finomítani lokáció alapján, de a hirdetők is behatárolhatják a reklámok megjelenésének helyét akár település vagy kerület szinten is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról