Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 25. 09:23

Kipróbáltuk: Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Nem bántak túl bőkezűen az újításokkal a Saucy Salamander fejlesztői, az ugyanakkor egy gyors és stabil rendszernek mondható, még gyengébb hardveren is. Az Ubuntu 13.10 a megszokott Unity felülettel, okosabb Dash mezővel és 3.11-es Linux kernellel érkezik.

A Saucy Salamander, vagyis az Ubuntu 13.10-es verziója meglehetősen soványra sikeredett: bár tartogat néhány újdonságot, forradalmi változásra senki ne számítson: a “szalamandra” nem kapta meg az izgatottan várt XMir grafikus réteget, és noha a felület konzisztensebb lett és egy-két hasznos aprósággal is kiegészült, első pillantásra akár az előző verziónak is tűnhet. Az új Ubuntu emellett nem LTS azaz “Long Term Support” változat, így támogatása nem tart majd öt évig, hanem a jövő év végéhez közeledve megszűnik.

Ismerős külső

A 13.10-es Ubuntu telepítése, ahogy azt az utóbbi néhány verzióban már megszokhattuk, semmilyen különösebb nehézséggel nem jár, a rendszer gyakorlatilag végig kézen fogva vezeti a felhasználót. Az installáláshoz használt lemez vagy pendrive csatlakoztatását követően a megjelenő ablakban kiválasztható, hogy csak kipróbáljuk a szoftvert vagy telepítjük is; utóbbi esetében pedig eldönthetjük, hogy az a korábbi operációs rendszer mellé, vagy annak helyére kerüljön.

A felhasználói felület továbbra is a rendszer 10.10-es verziójában debütált Unity, egész pontosan annak hetedik verziója, amit azóta jócskán tökéletesítettek, a 13.04-hez képest mégis kevés újdonságot láthatunk benne. Az egyes programok ikonjai továbbra is a bal sávban helyezkednek el, a kijelző felső élén pedig a különböző állapotjelzők sorakoznak, alapértelmezetten ezek a Wi-Fi, az Ubuntu One tárhely, a nyelv  az e-mailek, az akkumulátor állapota, a hangerő, a beállítások és az idő.

Okosabb Dash és közösségi "Scope"

A Unity egyik meghatározó elemét, a Dash panelt, amely az alkalmazások és fájlok közötti böngészést teszi lehetővé, a Windows billentyű leütésével vagy a jobb felső sarokban található - az 13.10-ben már megújult - ikonjára kattintva csalhatjuk elő. A felületet megnyitva feltűnik, hogy az újabb “lencsével”, vagy új nevén “Smart Scope-pal” egészült ki: a megszokott “home”, alkalmazások, fájlok, videók, fényképek és zenék közötti keresést lehetővé tevő lencsék mellé egy a különböző közösségi oldalak eseményeit pásztázó lap is került, amely egyike a Saucy Salamander maroknyi szembetűnő újításának.

Hogy a közösségi lencsén milyen tartalmak jelenjenek meg, azt a beállítások “Online fiókok” részében adhatjuk meg: itt a rendszernek több szolgáltatáshoz is hozzáférést biztosíthatunk, ilyen lehet a Facebook, a Google, a Twitter, a Windows Live, Flickr vagy a Yahoo. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden egyes program hozzájuthat az online tárolt információkhoz: az Ubuntu előző, 13.04-es verziója óta a fiókbeállításoknál ez alkalmazásokra lebontva szabályozható, így a kívánt programok jogosultságai egy kattintással letilthatók.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az egyes lencsék maguk is csoportosítják a releváns keresési találatokat, amelyek kiterjednek az Ubuntu One Music Store online zeneboltjának tartalmára és az Amazon kínálatára is. Az eredmények ugyanakkor tovább is szűkíthetők kategóriaspecifikus szűrők megadásával. Az alkalmazások lencséjén például olyan kritériumokat adhatunk meg mint játékok, internet vagy iroda, míg a zenéknél a műfaj vagy a keletkezés éve alapján pontosíthatók a találatok például.

A Dash a motorháztető alatt is felfrissült, a keresőrendszer számos új online forrásra is kiterjed. Az internetre irányuló kereséseket immár a Canonical szerverei kezelik egy backend szolgáltatáson keresztül, amely többek között olyan forrásokból dolgozik mint a Google News, Github, reddit, Wikipedia vagy a Flickr. A Dash eredményei összességében pontosak, a “Hungary” kulcsszóra keresve még időjárási információkat is kapunk, és a telepített alkalmazások, valamint a számítógépen tárolt fájlok is viszonylag gyorsan, két három karakter leütése után felbukkannak.

Előre telepített alapfelszerelés

A rendszer általános teljesítményét tekintve különösebb probléma nem tapasztalható, az közepes hardveren - ThinkPad X200, SSD-vel - is kényelmesen fut még egyszerre két monitort használva is, csak az animációknál és különböző áttűnéseknél fordul elő egy-egy kisebb megakadás, döccenés. A bootidő nagyjából 10-15 másodperc, ami a kevésbé türelmes felhasználók számára sem idegtépő várakozás. Talán az egyetlen ilyen tekintetben negatív tapasztalatot a Firefox böngészőben időről időre feltűnő betűrenderelési hibák jelentik, mikor egy-egy hosszabb folyó szövegben egyes betűk helyén véletlenszerű pixelek tűnnek fel.

Az Ubuntu 13.10-ben előre telepítve megtaláljuk a LibreOffice irodai szoftvercsomagot, amely nem Linux-exkluzív program, így más platformokon, például Windows alatt is sokan találkozhattak vele.  Az irodai szoftverek mellett ugyancsak a Saucy Salamander része a Firefox 24.0 böngészőt, Thunderbird 24.0 levelezőklienst, a Totem 3.8.2 videolejátszót, a Shotwell 0.15.0 fényképnézegetőt és a Rythmbox 2.99.1 zenelejátszót is. További alkalmazások az Ubuntu Szoftverközpontból tölthetők le, amely a Synaptic csomagkezelőt váltotta a rendszer 12.04-es verziójában. Elmondható tehát, hogy a rendszer telepítése után majdnem minden alapvető feladatra akad benne megfelelő szoftver, ugyanakkor a legtöbben valószínűleg az első öt percben telepítik majd az ingyenes VLC médialejátszót és a GIMP képszerkesztőt is.

A oldalsó sávon a Windows 8 tálcájához hasonlóan találjuk meg a rögzített, illetve megnyitott alkalmazásokat. A panelen alapértelmezetten megjelenő programok között van a Firefox, a LibreOffice szoftverei, a Szoftverközpont, az Ubuntu One online tárhely, az Amazon, illetve az Ubuntu One Music szolgáltatás is. Utóbbi egy a Google Play Musichoz hasonló online zenebolt, melynek tartalmai - mint láttuk - a Dash keresőjében is megjelennek, és amely segítségével az Ubuntu One tárhelyen keresztül szinkornizálhatjuk a megvásárolt zeneszámokat a különböző készülékeink között.

Az AMD-seknek kedvez az új kernel

A fájlkezelő továbbra is a jól ismert Nautilus, amelynek külsejét immár a legapróbb részletig a Unity-hez igazították, már a legördülő menük is megkapták a fejlécek és a felső sáv sötét színét. A Nautilus kezelését tekintve nem változott,  a navigáció teljesen egyértelmű benne, használata gyakorlatilag megegyezik a Windowsban megszokottakkal.

A Saucy Salamander emellett a legújabb 3.11-es Linux kernellel érkezik, amely többek között olyan funkciókat kapott mint a Zswap, amely - ha lehetőség van rá - tömörítve cache-eli a swappelt memórialapokat, azokat pedig egy erre a célra elkülönített memóriaterületen raktározza, ezzel csökkentve a swappelés I/O igényét. A kernel továbbá támogatja a Dynamic Power Managementet az AMD nyílt forráskódú Linux grafikus driveréhez, amelynek segítségével, az AMD grafikus kártyával vagy chippel felszerelt gépek energiafogyasztása jóval gazdaságosabb lehet.

Az Ubuntu legújabb verziója próbánk alapján inkább csak kis frissítésnek mondható, nem kapott túl sok új funkciót, és azt a keveset is főként a motorháztető alatt. A rendszer mindazonáltal gyorsan fut, megbízható és az első telepítéstől rendelkezik az alapvetően szükséges szoftverek nagy részével. Igazi változást a jövőre érkező 14.04-es változat hozhat, amiben a várva várt XMir is feltűnik.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.