Szerző: Koi Tamás

2013. október 10. 11:12

150 megabites mobilnetet biztosít a Telenor

Duplájára növelte az LTE-hálózaton elérhető sávszélességet a Telenor, a norvég tulajdonban lévő cég így az országban elsőként 150 Mbps elméleti maximális letöltési sávszélességű mobilinternetet biztosít a lefedettségi területeken.

A szeptember 6-án aláírt hatósági szerződések alapján a Telenor Magyarország október elejétől a korábbi frekvenciakeret dupláját csoportosítja át LTE-alapú mobilinternet-szolgáltatásra. Az operátor így az országban elsőként tudta feltornászni a mobiladat-szolgáltatás használata során elérhető letöltési sávszélességet a 150 Mbps elméleti maximális határig. A szolgáltató a sávszélesség növelésével együtt a hálózat lefedettségét is növeli a következő hónapokban.

A Telenor az 1800 MHz-es frekvenciasávban biztosít LTE-szolgáltatást, akárcsak versenytársa, a Magyar Telekom, mely az országban elsőként biztosította ezt a technológiát ügyfeleinek tavaly év elején. A szolgáltató annak ellenére csak másodikként indította el Hipernet 4G nevezett hálózatát Magyarországon, hogy a rendelkezésre álló frekvenciakeret alapján egyértelműen versenyelőnyhöz juthatott volna már korábban is. A Telenor ugyanis az 1800 MHz-es sávban csaknem 30 MHz-nyi duplex blokkal rendelkezik, melynek egészen idén októberig csak a felét vette igénybe, jóllehet a teljes frekvenciakeret már évek óta elérhető volt a szolgáltató számára. Az új hatósági szerződések értelmében a szolgáltatáshoz felhasznált frekvenciákat a cég 2022-ig használhatja - a korábbi licencfeltételek alapján a frekvencialicenc jövőre lejárt volna.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Telenor az LTE-hálózathoz a Hipernet Medium, illetve az annál drágább mobilinternet-csomagok esetében enged hozzáférést, méghozzá sávosan. A Hipernet Medium csomaggal 30 Mbps letöltési és 5 Mbps feltöltési, a Hipernet Heavy csomaggal 60 Mbps letöltési és 10 Mbps feltöltési, a Hipernet Pro csomaggal pedig 150 Mbps letöltési és 20 Mbps feltöltési sávszélesség érhető el - utóbbi 8990 forintos havi díjért érhető el és 30 GB adatforgalmat tartalmaz.

Nagyobb lefedettség is lesz

Az operátor a sávszélesség növelésével egy időben a hálózati lefedettség bővítését is elvégzi. A Telenor ígérete szerint 2013 vévégre 600, 2014 végére pedig több mint 1200 bázisállomás lesz LTE-képes, ezzel a beltéri lakossági lefedettség az év végén várható 28 százalékról jövő év végére körülbelül 52 százalékra nő. A Telenor az LTE-hálózat tavalyi indulásakor elsősorban a vidéki kistelepülésekre koncentrált, így például Budapesten egyáltalán nem volt elérhető a szolgáltatás.

4G állomás Budapest belvárosában

A cég a megnövekedett sávszélességű hálózatot az ősztől már hat budapesti kerületben (zömében belső kerületek) is biztosítja - a Telekom pont fordítva kezdte a hálózatépítést, így a magenta szolgáltató mostanra gyakorlatilag teljes Budapestet lefedte LTE-szolgáltatással, az országos lefedettség pedig jelenleg 87 településre terjed ki a Telekomnál és 96-ra a Telenornál (utóbbi év végéig 96, jövő év végére pedig 238 településre viszi el a szolgáltatást).

A mobilszolgáltatók egyelőre az 1800 frekvenciasávot leszámítva nem tudnak mást felhasználni LTE-szolgáltatás nyújtására, az idén év végén felszabaduló 800 MHz-es frekvenciasávban elérhetővé váló kétszer 30 MHz duplex frekvenciablokk segítségével a vidéki lefedettséget jelentősen növelhetik, ám a frekvenciakeret korlátai miatt jóval kisebb elérhető sávszélességgel tudják tudják biztosítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról