Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 10. 09:15

Folytatódik a PC-eladások gyors csökkenése

A vártnál kisebb mértékben ugyan, de a harmadik negyedévben is folytatódott a PC-eladások visszaesése, a Gartner és az IDC friss adatai szerint. Egyelőre nem sok remény van arra, hogy a helyzet jobbra forduljon.

Az IDC szerint a nyári negyedévben világszerte 81,6 millió személyi számítógép fogyott, a piacot eltérő módszerrel mérő Gartner 80,3 millió gép leszállítását mérte az időszakban. Az IDC szerint a piac a várt 9,5 százalék helyett 7,6 százalékkal csökkent éves szinten, a Gartner számai 8,6 százalékos visszaesést mutatnak. Utóbbi elemzőcég megjegyzi, a 2008 őszén kirobbant pénzügyi válság óta nem volt ilyen alacsony a PC-forgalom a világon. Az eladások egyébként már másfél éve folyamatosan csökkennek.

A szokásos okok

Az IDC szerint a vártnál kisebb piaccsökkenés oka, hogy a vállalatok elkezdték lecserélni meglevő gépparkjukat, ezt egyébként alátámasztja, hogy a vállalati szektorban erős gyártók (HP, Dell, Lenovo) eladásai enyhén nőttek éves összehasonlításban. A konzumer szegmens azonban továbbra is pang, a vevők új PC helyet inkább tabletre és okostelefonra költenek, ezeket az eszközöket használják olyan feladatokra, amelyeket korábban kizárólag PC-k segítségével láttak el, például tartalomfogyasztásra, levelezésre, játékra. A folyamatot felgyorsítja az olcsó androidos tabletek tömeges térnyerése, amelyeket a fejlődő piacokon egyre többen választanak elsődleges informatikai eszköznek PC helyett. A Gartner szerint a lakossági PC-cserék elmaradása miatt a használatban levő PC-k száma már csökkenőben van világszerte.

"A harmadik negyedév egész közel volt az előrejelzéshez, ami sajnos nem jelent túl sok javulást a PC-piacon, vagy a közeljövőbeli növekedés ígéretét" - mondta Loren Loverde, az IDC elemzője. "A fogyasztók a gyenge gazdasági körülmények vagy a technológiára költött büdzséjük megválogatása miatt igencsak megfontolják a lehetőségeiket és elhalasztják PC-jük lecserélését. A vártnál jobb eredmények, illetve az új formátumokba fektetett munka, valamint az új képességek, például az érintésvezérlés integrációja ellenére a harmadik negyedéves eredmények azt sugallják, valószínűleg 2014-ben folytatódni fog a piac csökkenése."

Lenovo, HP, Dell: némi erősödés

A gyártók versenyében mindkét elemzőcégnél azonos a sorrend, a Lenovo hajszállal vezet a HP előtt, kissé leszakadva követi őket a Dell, majd nagyon leszakadva az Acer és az ASUS. A kínai PC-piac gyengesége miatt a Lenovo nehéz helyzetbe került, eladásai 2,2 százalékkal bővültek csupán, köszönhetően a vállalati megrendeléseknek az USA-ban és az EMEA régióban. A cég piaci részesedése 17,3 százalékra emelkedett, ami elég volt ahhoz, hogy felülmúlja a 17,1 százalékon álló HP-t. Az IDC szerint a Palo Altó-i vállalat főleg Amerikában és az EMEA régióban ért el sikereket, valamint Indiában egy nagy oktatási megrendelésnek köszönhetően, de például Dél-Amerikában szenvedett. Eladásai összességében 0,4 százalékkal bővültek éves szinten.

Az IDC PC-eladási statisztikái

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bronzérmes Dell még ennél is kisebb mértékben, 0,3 százalékkal tudta csak növelni PC-eladásait. A vállalat számára azonban már az apró növekedés is nagy fordulat, a cég PC-forgalma ugyanis 2011 óta folyamatosan csökkent. A Dell összesen 9,5 millió PC-t adott el, amivel a részesedése 11,7 százalékra emelkedett a csökkenő piacon.

A negyedik és ötödik helyen a két tajvani gyártó, az Acer és az ASUS áll. MIndkét cég erőteljesen konzumer fókuszú, ami a piaci szereplésükön is meglátszik, az IDC statisztikái szerint az Acer és az ASUS eladásai is 34 százalékkal csökkentek. Az Acer és az ASUS is agresszíven kísérletezik újszerű PC-kialakításokkal, azonban a jelen piaci környezetben ezekkel egyelőre kevés kereskedelmi sikert tudtak elérni, a viszonylag erős vállalati szegmensben pedig egyiknek sincs számottevő jelenléte.

Kelet-Európa a legrosszabbak között

A Gartner szerint a hazánkat is tartalmazó EMEA régióban meredeken csökkentek a PC-eladások, összesen 22,4 millió gép fogyott, ami 13,7 százalékos visszaesést jelent éves szinten. Sorozatban ez volt a hatodik negyedév, amikor csökkent a piac. A régió összes térségében (Nyugat-Európa, Kelet-Európa, Közel-Kelet és Afrika) csökkenő PC-forgalmat regisztrált az elemzőcég, amely szerint főleg Kelet-Európára jellemző az olcsó tabletek vásárlása a PC-k helyett szórakozási célokra. Emellett szerepet játszott a rubel gyengülése a dollárhoz képest, amely Oroszországban a PC-k árának emelkedéséhez vezetett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról