Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 7. 12:25

A felhő gazdaságáról kis- és középvállalatoknak

A cloud computinggal kapcsolatos félelmeket próbálja meg eloszlatni az IVSZ október végi rendezvénye. A Corvinus egyetemen tartott workshopra hazai KKV-k döntéshozóit várják.

A hazai informatikai és távközlési cégeket tömörítő IVSZ Adatközpont és felhő munkacsoportja egy olyan minikonferenciát, workshopot szervez, ahol a felhős rendszerek technikai, gazdasági és jogi kihívásairól, valamint az ezekre az iparágban adott válaszokról lesz szó. Az esemény kimondottan gyártó-, szállítófüggetlen, a szervezők nem a saját terméküket vagy szolgáltatásukat szeretnék eladni, hanem olyan információkat szeretnének átadni, amelyek birtokában a hazai vállalatok megalapozottan tudnak egy cloudszolgáltatást kiválasztani. "Elsősorban hazai kis- és középvállalatok döntéshozóit várjuk, de szerintem informatikusok, rendszergazdák számára is tudunk majd újat mondani" - mondta a HWSW-nek Béres András, az IVSZ adatköpont munkacsoportjának vezetője, az esemény egyik szervezője.

A rendezvényen szó lesz a munkacsoportról, a hazai adatközpont és felhő piacról, ezeket Béres András tálalja majd. A felhő gyakorlatilag az informatika kiszervezését jelenti, ennélfogva pedig nem csak technikai, hanem gazdasági kérdéssé is válik. A rendezvényen természetesen téma lesz a felhőszolgáltatások gazdasági oldala, az előnyök mellett nem elhallgatva a hátrányokat sem. Bizonyos típusú feladatok ugyanis kimondottan "felhőkompatibilisek", mások végrehajtását azonban gazdaságtalan lenne egy cloudszolgáltatásra bízni. A felhők gazdasági aspektusairól Drótos György, a Corvinus egyetem vezetéstudományi intézetének docense beszél.

A cloudok kapcsán gyakoriak a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak, ezeket a titkosított felhős tárhelyszolgáltatást fejlesztő Tresorit vezetője, Lám István próbálja meg majd eloszlatni. A biztonság mellett a másik gyakori ellenérv a felhők használata mellett a jog és az adatvédelem szokott lenni, Dr. Ormós Zoltán ügyvéd azt fogja vázolni, milyen jogi környezetben működnek ezek a szolgáltatások, milyen adatokat lehet a felhőkben tárolni és melyek azok, amelyeket nem szabad oda vinni. A szervezők több hazai céget is meghívtak az előadásra, mutassák be saját felhős tapasztalataikat - az IVSZ eseményén a Dreher, mint hazai nagyvállalat részéről Szaniszló Tamás, az Ecobit részéről pedig Kiss György vázolja, milyen okok mentén döntöttek felhőszolgáltatások bevezetéséről a Magyar Tudományos Akadémia vetőmag-forgalmazó vállalatánál és milyen következtetéseket vontak le az elmúlt évben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az IVSZ szakértői egy, hazai viszonylatban egyedülálló fogalomtárat is összeállítottak, amely az adatközpontokkal és a felhőkkel kapcsolatban gyakran használt kifejezéseket tartalmazza és magyarázza meg. Ezt a fogalomtárat bárki ingyen letöltheti a szervezet oldaláról, a rendezvényen résztvevők azonban nyomtatva is megkapják.

A rendezvény 2013. október 30-án lesz, helyszíne a Budapesti Corvinus egyetem III. előadóterme. Az eseményen a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, a részletes programot megtekinteni és jelentkezni az IVSZ weboldalán lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról