Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 2. 10:30

Elkerülheti a vaskos uniós büntetést a Google

Küszöbön állhat az Európai Bizottság és a Google közötti megállapodás, amely egy három éve húzódó versenyjogi ügy végére tehet pontot. A keresőcég legújabb ígéretei már jobban tetszenek az EU-nak.

Amint arról a HWSW is beszámolt. az EU három éve indított eljárást a Google ellen. A keresőcéget több internetes keresőpiaci szereplő panaszolta be 2010-ben az Európai Uniónál azt állítva, hogy a keresőpiacon megszerzett fölényét arra használja fel, hogy más szolgáltatásait hozza helyzetbe (pl. Maps, Gmail), miközben ellehetetleníti a versenytársakat. A találati listában kiemelt helyen szerepelnek a Google szolgáltatásai, de erről a felhasználók semmilyen tájékoztatást nem kapnak. A találatokba a cég engedély nélkül emel be részeket más oldalakról, valamint kizárólagos megállapodásokat köt weboldalak üzemeltetőivel, megtiltva számukra máshonnan származó hirdetések megjelenítését.

Totális fölény

A Google Európában lényegében versenytárs nélküli a keresőpiacon - a StatCounter adatai szerint a kontinensen netezők 93 százaléka használja a Google-t, a fennmaradó 7 százalékos részesedésen osztozik a többi piaci szereplő, például a Bing, a Yahoo, illetve a főképp  Oroszországban erős Yandex. Az Uniós jogszabályok szerint tilos egy monopóliumot más piacokon előnyszerzésre használni, annak idején például azért kapott busás bírságot a Microsoft, mert az asztali operációs rendszerek terén megszerzett részesedését a böngészők és a médialejátszók piacára is ki akarta terjeszteni az EU szerint.

Az EU büntetés kiszabása helyett önkorlátozó magatartást kért először a Google-tól és javaslatokat várt arra nézve, a keresőcég hogyan módosítja üzleti gyakorlatát a kiegyensúlyozottabb piaci verseny érdekében. A versenyügyi bizottsághoz a Google idén nyáron juttatta el javaslatait a megoldásra, ezeket azonban kevésnek találta az EU, és újabb javaslatokat kért. Joaquín Almunia versenyügyi biztos tegnapi tájékoztatása szerint a Google legújabb ajánlata már jobban megfelel az EU elvárásainak, és a céggel történő kiegyezés sokkal jobban szolgálja az európai fogyasztók érdekeit mint egy vaskos büntetés.

Amint azt a HWSW olvasói is tudhatják, az Európai Unió ceruzája igen vastagon fog, ha versenyjogi szabályok megsértéséért kell amerikai cégeket büntetni: 2010-ben egy memóriaipari kartell szereplői összesen 331 millió eurót fizettek, az Intel 2009-ben  több mint 1 milliárd eurós büntetést kapott, a Microsoftot pedig több alkalommal is elmarasztalta a versenyhatóság, a kiszabott bírságok összege meghaladta az 1,4 milliárd eurót. A versenyjogi szabályok megsértéséért kiszabható legnagyobb bírság egy cég éves árbevételének 10 százaléka, a Google esetében ez 5 milliárd euró is lehet.

Jobb javaslatok

A Wall Street Journal szerint a keresőcég legújabb vállalása szerint a versenytársak linkjeit feltűnően megkülönbözteti a találatok között, nem csak az asztali keresőben, hanem a mobilos felületen is. A Google szolgáltatásaival versenyző cégek számára pedig lehetővé fogja tenni a cég, hogy bizonyos keresési kulcsszavakra licitálhassanak, hogy előrébb jelenjenek meg a találatok között. Az EU egy független megbízott segítségével ellenőrizhetné, hogy a Google betartja-e a vállalásait.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A versenytársak által szállított tartalom mellett megjelenhet azok logója is, vállalta a Google, illetve akár ki is iratkozhatnak a keresőből, és ekkor semmilyen, általuk létrehozott tartalom nem jelenne meg a találati listában. A specifikus keresők üzemeltetői azt fájlalják leginkább, hogy a Google a találati listáján szerepelteti a tőlük származó tartalmat (pl. egy étteremről hagyott felhasználói véleményeket), a látogatók pedig nem kattintanak tovább, így a weboldal forgalomtól esik el.

"Bár az online verseny erősödik, meghoztuk a nehéz döntést, hogy megfeleljünk a követelményeknek, hogy megszülessen a megállapodás" - mondta a Google jogásza, Kent Walker. Joaquín Almunia szerint a formális megállapodás akár tavasszal megszülethet, amennyiben a Google javaslata elnyeri az EU versenyügyi hatóságának tetszését. A javaslat véleményezéséhez az EU ki fogja kérni a Google versenytársainak álláspontját is. A WSJ által megszólaltatott versenytársak szerint azonban a mostani lépéseknél többre lenne szükség. A Google-t bepanaszoló cégek egyik, a német Hot-Maps Medien vezetője úgy látja, az aukció, amely a versenytárs szolgáltatások előkelőbb helyezését hivatott biztosítani a találati listán, csupán egy újabb bevételi forrás lesz a Google számára, ahol a konkurenseitől áramlik be pénz a számára.

Háromból egy

A Google ellen három ügy van folyamatban az EU-nál. A fenti, keresővel kapcsolatos az egyik, emellett folyik egy vizsgálat a Google által tulajdonolt Motorola szabadalmainak használatával kapcsolatban, illetve egy előzetes fázisban levő vizsgálat, amely arra keresi a választ, az Android terjedése vajon hogyan befolyásolja a keresőpiac alakulását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról