Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 1. 11:02

Rázkódástűrő merevlemezek a HGST-től

Új, strapabíró merevlemezekkel jelentkezik a HGST, a J4K320 család a gyártó hatodik generációs ipari meghajtósorozata. Az extrém hőmérséklet és erőbehatás mellett is működőképes eszközök autókban kaphatnak helyet.

Megkezdte legújabb autós és ipari meghajtóinak szállítását a HGST - jelentette be a Western Digital nagyvállalati és ipari merevlemezekre szakosodott leányvállalata. A Hitachi merevlemez-gyártó részlegének felvásárlásával megszerzett HGST új Endurastar J4K320-as sorozata viszonylag alacsony kapacitást és teljesítményt nyújt, azonban egészen extrém körülmények között is működőképes, adatvesztés nélkül.

A J4K320 a gyártó szerint 5500 méteres tengerszint feletti magasságig használható és -30 és +85 Celsius fokos hőmérsékleti tartományban működőképes. Az autóipar számára értelemszerűen fontos, egy különösen hideg reggelen, vagy egy tűző napon töltött délutánon is problémamentes legyen a járműbe épített merevlemez használata, amelyen például médiatartalmak vagy navigációs térképek helyezkednek el. A sorozat rázkódástűrése is messze túlteljesíti az átlagot, működés közben 2 ezredmásodpercig tartó 300 g-s gyorsulást, működésen kívül (egy ezredmásodpercig) 800 g-s gyorsulást visel el a termék probléma nélkül, ezzel a gyártó szerint aszfaltozatlan úton sem áll fenn az adatvesztés lehetősége.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A rendszer mögött álló technológiát a gyártó Thermal Fly-height Control névre keresztelte, ennek első formáját 2006-ban szabadalmaztatta a Hitachi, a most bemutatott meghajtókban már a második iteráció dolgozik. A TFC lényege, hogy a fej és a tányér közötti távolság változásait aktívan kompenzálja, így hőmérséklettől illetve légköri nyomástól függetlenül azonos marad a köz. A levegő nyomása egyébként a forgó tányéros meghajtók esetében azért fontos, mert a fej egy légpárnán lebeg a tányérok fölött, a párna vastagsága pedig értelemszerűen a környezeti viszonyok függvényében változik. A HGST megoldásában ezért a fejben egy fűtőszál kapott helyet, amely hőtágulással közelíti az író-olvasó egységet a lemez felületéhez szükség szerint.

Az új J4320-es meghajtók 80, 100, 200, 250 és 320 gigabájtos kivitelben érhetőek el, az előd sorozat legnagyobb darabja mindössze 100 gigabájtot tudott. Az új 2,5 hüvelykes meghajtók kapacitástól függetlenül egyetlen tányért használnak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.