Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 26. 16:20

Appra magyar!

Appra magyar! néven indul újabb alkalmazásfejlesztő verseny hazánkban, ezúttal az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szervezésében. A megmérettetésen minden hazai fejlesztő vagy megrendelő részt vehet, amennyiben az Android, iOS vagy Windows Phone piactereinek bármelyikén jelent meg alkalmazása az elmúlt évben.

A kezdeményezés a Microsofttól ered, de a kampányhoz csatlakozott az Apple platformját képviselve az Apcom, illetve az eNET, a Telekom, T-Systems Magyarország és a Telenor is. A piaci szereplők mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fővédnökként támogatja a versenyt, aminek a magyar alkalmazásfejlesztői teljesítmények elismerése mellett célja a tudatos mobileszköz-használat terjesztése is.

Tavaly év végén a magyar felnőttek 29 százalékának volt okostelefonja. A 2,4 millió készüléket főleg a fiatalok, a férfiak, az iskolázottabbak és a budapestiek birtokolják. A használók 60 százaléka szokott internetezni telefonján, ennél valamivel kevesebben e-maileznek és látogatják a közösségi oldalakat, derül ki az eNET-Telekom által készített felméréséből. A Google "Our Mobile Planet" kutatásából pedig tudható, hogy a magyar okostelefon tulajdonosok készülékein átlagosan 20,7 alkalmazás van telepítve, amelyek közül átlagosan 8,6-ot használnak aktívan. Az appok többsége a magyarok mobilján ingyenes, a felmérés szerint átlagosan csak 1,6 a fizetett alkalmazások száma, a tendencia pedig nem javul, az egy évvel korábbi felmérés szinte azonos eredményeket mutatott.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Appra magyar! kezdeményezés célja így nem csak a fejlesztők díjazása, hanem a felhasználói közösségek figyelmének felhívása az új, hazai relevanciájú alkalmazásokra. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke a bejelentéssel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a szervezet szerint a mobilalkalmazás-fejlesztés piacában óriási potenciál rejlik, a területet megfelelően gondozva, a Magyarországról induló szoftverexport növekedésének is ez a záloga.

Mik az új magyar appok idén?

Az első alkalommal idén megtartott, de a tervek szerint majd évenként ismétlődő pályázatra a jelentkezők idén november 8-ig nevezhetnek, de kizárólag a három már említett platform alkalmazás-piacterére 2012. július 1. után publikált fejlesztésükkel. A beérkezett pályamunkákat elbíráló ötfős szakmai zsűriben a HWSW is szerepet vállalt. Az alkalmazásokat öt különböző tematikába sorolva lehet nevezni, ezek az oktatás, életmód, üzleti, játék és közhasznú. A közönségdíjat megszerző (Facebook-szavazás) fejlesztők a Sanomától egy 200 ezer forintos, képzésre fordítható ösztöndíjban részesülnek, míg a zsűri által kiválasztott legjobb app fejlesztői a 2014-es Mobile World Congress-re nyernek egy utat Barcelonába. Ugyan alkalmazásokat nevezhet a fejlesztő és akár a megrendelő cég is, de a díjazás minden esetben a fejlesztőket illeti.

További információ a versenyről és a kiírásról az appramagyar.hu weboldalon olvasható, illetve a jelentkezéshez szükséges űrlap is ugyanitt található meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról