Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 18. 15:34

Bemutatkozott a legnagyobb BlackBerry

Az egykoron nyomógombos okostelefonjaival hódító BlackBerry kényszerűségből rálépett arra az útra, melyet előtte számos gyártó bejárt: A cég bejelentette a Z30-at, mely minden idők legnagyobb és leggyorsabb érintőkijelzős BlackBerryje lett.

Jelzésértékkel bíró helyszínen, egy Kuala Lumpur-i rendezvényen leplezte le legújabb okostelefonját a BlackBerry, mely eredetileg üzleti célú kommunikációs eszközökkel alapozta meg hírnevét és piaci pozícióját. Ez a piac azonban a BlackBerry aranykora óta rengeteget változott, ennek a változásnak igyekszik megfelelni a ma bemutatott új csúcsmodell, a Z30, mely a januárban piacra került BlackBerry 10 operációs rendszerre épülő készülékek közül a negyedik a sorban.

A BlackBerry Z30 a mai trendeknek megfelelően kifejezetten nagy, 5 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott okostelefon, a mobilba szerelt panel Super AMOLED technológiára épül, felbontása pedig 1280x720 pixel, ezzel a panel képességeit tekintve valamelyest elmarad a piacon fellelhető többi, hasonló méretű és kategóriájú készüléktől. A BlackBerry Z30-ba egy 1,7 GHz-en ketyegő, két processzormagos Qualcomm Snapdragon S4 Pro processzor került, egy négymagos Adreno 320 GPU-val megtámogatva. A mobil 2 GB rendszermemóriával és 16 GB flash háttértárral rendelkezik.

A száraz műszaki specifikációk alapján a BlackBerry Z30 szinte minden tulajdonságát tekintve elmarad az aktuális élmezőnytől, különösen az androidos csúcsmodellektől, a tapasztalatok alapján ugyanakkor a BlackBerry 10 operációs rendszer egészen más skálázódási tulajdonságokkal rendelkezik, mint az Android. Amellett, hogy az operációs rendszer mellesleg Android 4.2-es (Jelly Bean) futtatókörnyezetet képes emulálni, hardveres grafikus gyorsítással és API-szintű hozzáféréssel a főbb funkciókhoz, komponensekhez (GPS, giroszkóp stb.).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Z30 esetében a BlackBerry igyekezett minden multimédiás és kommunikációs igénynek megfelelni, a mobil ennek megfelelően egy 8 megapixeles f/2.2 fényértékű elsődleges és egy 2 megapixeles másodlagos kamerát kapott (e tekintetben nincs különbség a januárban bejelentett Z10 és Q10 modellekhez képest), minden LTE-hálózaton működik, kétsávos Wi-Fi-vel és Bluetooth 4.0-kompatibils rádiós modullal, valamint NFC áramkörrel látták el. A BlackBerry a Z30 esetében új antennatechnológiát használt, melyet a tavaly felvásárolt Paratek révén apportált be a cégbe. A kanadaiak ígérete szerint a rendszer ennek révén stabilabb kapcsolatot képes felépíteni a gyenge jelerősségű vételi körzetekben is. A BlackBerry Z30-ban egy fixen beépített, 2880 mAh-s áramforrás található (a telefon hátlapja ennek ellenére lepattintható), mely a gyártó szerint akár 25 órán keresztül is képes ellátni átlagos használat mellett a készüléket árammal.

BBM Androidra és iOS-re

A legfrissebb, nem hivatalos forrásból származó értesülések szerint a BlackBerry Messenger üzenetküldő platform még ezen a héten elérhetővé válik két konkurens okostelefon-platformon is.
A multiplatformos BBM-et várhatóan először a Samsung készülékek tulajdonosai próbálhatják majd ki.

A telefon a BlackBerry 10 operációs rendszer legfrissebb, 10.2-es verzióját futtatja gyárilag, mely az elsőként megjelent 10.0-s verzióhoz számos kisebb-nagyobb előrelépést, fejlesztést visz a portfólióba. Így egyebek mellett újabb funkciókkal bővült a központi üzenetkezelő, a Hub (automatikus priorizálás, fiókok jobb elkülönítése stb.), megjelent az üzenet előnézeti funkció, a Wi-Fi Direct támogatás, emellett a rendszer működése összességében gyorsabb lett, valamint számos kezdeti hibát kijavítottak a fejlesztők. A BB10 legfrissebb verziója a BlackBerry ígérete szerint októbertől kezdődően minden korábbi új generációs BlackBerryre elérhetővé válik majd.

A BlackBerry Z30 még a jövő héten forgalomba kerül Nagy-Britanniában és a Közel-Keleten, a többi piacon várhatóan októbertől lesz kapható az újdonság.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról