Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 12. 15:31

Hamarosan érkezhet a gigabites, vezeték nélküli USB

Új, vezeték nélküli USB szabványon dolgozik az USB Implementers Forum. A Wi-Fi Szövetséggel együttműködésben fejlesztett MA USB várhatóan sikeresebb lesz a korábbi hasonló próbálkozásoknál, mivel a létező Wi-Fi frekvenciákra épül. Segítségével a készülékek fizikai kapcsolat nélkül kommunikálhatnak majd USB protokollon keresztül.

Az USB Implementers Forum (USB-IF) bejelentette, már dolgozik egy új, vezeték nélküli USB szabványon, ami lehetővé tenné a Wi-Fi frekvenciákon keresztül történő adattovábbítást, akár másodpercenként több gigabites sebességgel. Az új MA USB-t (Media Agnostic USB) arra tervezték, segítségével a különböző készülékek és dokkolók az USB protokollon keresztül kommunikálhassanak, de fizika kapcsolat nélkül.

Hasonló koncepciót már 2004-ben is láthattunk, az akkor bevezetett Wireless USB azonban csak a WiMedia UWB (ultra-szélessáv) 3,1 és 10,6 gigahertzes frekvenciáin működött, míg az MA USB számos platformon elérhető lesz, mivel a Wi-Fi-nél megszokott 2,4 illetve 5 gigahertzes, valamint a fejlesztés alatt álló WiGig (Wireless Gigabit) 60 gigahertzes frekvenciáit is használja majd a WiMedia UWB mellett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új szabvány a Wi-Fi Alliance-szel folytatott együttműködés eredménye. Utóbbi jelenleg is dolgozik az új WiGig protokollon, amely a 60 gigahertzes tartományban akár másodpercenként 7 gigabit adat továbbítására is képes, így nagyobb sebességű ám kisebb távolságú kommunikációt tesz lehetővé, mint a 801.11n és a 802.11ac Wi-Fi szabványok. Az USB-IF ezért átvette a szövetségtől az úgynevezett “WiGig Serial Extension Specification”-t, amely az MA USB alapjául szolgál majd, lehetővé téve számára az adatátvitelt a WiGig frekvenciáin.

Az MA USB megjelenésekor az USB-IF igyekszik annyi létező technológiát felhasználni, amennyit csak lehet. Céljuk, hogy a vezeték nélküli gigabites adatátvitelt a meglévő infrastruktúrát kihasználva érjék el, beleértve a főbb operációs rendszerek nyílt API-jait, az USB-IF munkacsoportjainak specifikációit, valamint számos nyílt, operációsrendszer- vagy gyártóspecifikus drivert. A technológia kompatibilis lesz az USB 2.0, 3.0 és 3.1 szabványokkal. Ez utóbbival elvben akár 10 Gbps adatátvitel is megvalósítható, az USB MA pontos sebessége azonban egyelőre nem ismert. A szabvány kifejlesztése nagyjából egy évig tart, és legalább egy újabb esztendőbe telik, míg azt készülékeinkben láthatjuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról