Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 5. 13:15

Ígéretes Note 3 és tétova okosóra a Samsungtól

A Samsung bemutatta Galaxy Note 3 készülékét és a sokat emlegetett Galaxy Gear okosórát a 2013-as IFA-n. A nagyobb és erősebb Note 3 számos hasznos újítást tartogat, a Gear viszont nem aratott osztatlan sikert.

A várakozásoknak megfelelően a Samsung az IFA 2013 kiállításon bejelentette Galaxy Note 3 készülékét, amely 8,3 milliméterével és 168 grammjával vékonyabb és könnyebb, 5,7 hüvelykes kijelzővel pedig nagyobb lett elődjénél. Az egyik legszembetűnőbb újítás a készülék hátlapján látható, az ugyanis bőr hatású műanyag borítást kapott. A készülék ahogy azt a Note szériánál megszoktuk S Pen stylussal is kiegészül. A telefont piactól függően négymagos 2,3 gigahertzes Snapdragon 800, vagy nyolcmagos 1,9 gigahertzes Samsung Exynos processzor hajtja, 3 gigabájt RAM-mal kiegészítve. A kijelző 369 ppi-s 1080p felbontású SuperAMOLED panel. A Note 3 hátoldali kamerája 13, az előlapi 2 megapixeles, az akkumulátor figyelemre méltó 3200 mAh, és MicroSDXC-kártyával bővíthető, 32, illetve 64 gigabájt belső tárhellyel ellátott változatban lesz elérhető.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

De nem csak hardveres újítást láthatunk a legújabb Note-on, a Samsung ugyanis igyekszik a stylus funkcióira helyezni a hangsúlyt. Az S Pent foglalatából eltávolítva, vagy annak beépített gombját megnyomva, miközben a tollat a kijelző fölött tartjuk, megjelenik az első szoftveres újdonság, az Air Command felülete, amelyből a stylusra szabott alkalmazások - mint a jegyzet app - érhetők el. Ezek között meglepően hasznos darabokat is találunk amelyek a Samsung kézírás-felismerő szoftverét dicsérik, például az Action Memo melyben egy telefonszámot lefirkantva azt a jegyzetből azonnal fel is hívhatjuk, a leírt címek pedig a térképen tekinthetők meg. Ezen felül a gyártó Multi Window funkciójával kompatibilis, ablakban futtatható alkalmazások sora is bővült, így a termetes kijelző kihasználására is több lehetőségünk nyílik. Mindent egybevetve elmondható, hogy bár a Note 3 nem taszítja a kőkorszakba elődjét, mind a hardveres mind a szoftveres fejlesztések jó irányba vitték a készüléket.

Note 10.1 “2014 Edition” és a várva várt okosóra

A Samsung izgatottan várt okosórája a szintén a tegnapi berlini rendezvényen bemutatott Galaxy Gear láthatóan megosztotta a közönséget. Akik a kiállításon kipróbálták az eszközt, komótos működésről számoltak be, az appok megnyitása az első gyorstesztek szerint közel sem volt zökkenőmentes. A Gear AMOLDED érintőkijelzője 1,63 hüvelykes, 320x320 pixeles felbontással, az óraszíjon pedig egy kamera is helyet kapott, amivel a kémfilmek rajongói 1,9 megapixeles fényképeket, vagy tíz másodperces 720p videót rögzíthetnek. Az okosórában 800 megahertzes processzor ketyeg, akkumulátora pedig 315 mAh-s, és egy nap “átlagos” használatot tesz lehetővé, ami kevesebb egy hasonló készüléktől elvárt üzemidőnél. Sokakak az is komoly csalódást okozott, hogy Galaxy Gear - legalábbis amikor a boltokba kerül 300 dollárért - csak a Galaxy Note 3 és az új Note 10.1 készülékekkel lesz kompatibilis.

A Note 10.1 “2014 Edition” a Samsung legújabb táblagépe, amely 7,9 milliméter vékony, és a Google Nexus 10-ével gyakorlatilag megegyező, 2560x1600 pixel felbontású kijelzőt kapott. A 3 gigabájt RAM itt sem hiányozhat, az 1,9 gigahertzes nyolcmagos Samsung Exynos Octa processzor mellől. Előlapi kamerája 2, míg a Note 3-hoz hasonlóan bőr hatású hátoldalon lévő pedig 8 megapixeles. De nem csak ebben hasonlít az okostelefonra, a 2014-es Note ugyanis megkapta az abban látott stylus-központú alkalmazásokat is. A tablet 16, 32 és 64 gigabájtos, továbbá WiFi, 3G és LTE képes verziókban is kapható lesz.

Kisebbfajta logisztikai bravúr, hogy a tegnap bemutatott újdonságok még szeptemberben megjelennek 149 országban, köztük Magyarországon is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról