:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 5. 11:37

Sony: Xperia Z1, VAIO-tabletek és kamerák az IFA-n

A 2013-as berlini IFA első nagy bejelentéseit a Sonytól hallhattuk, aki a várakozásoknak megfelelően új Xperia Z1 telefonját, VAIO hibrid készülékeket, az okostelefonhoz csatlakoztatható QX Smart Lens fényképezőt, egy Music Video Recorder névre keresztelt apró kamerát, ívelt képernyős LED TV-t, illetve szinte kötelező jelleggel okosórát is bemutatott.

A Sony Xperia Z1-ről korábban terjedő pletykák igaznak bizonyultak, az egyik legfontosabb, kiemelt paramétere a készüléknek csakugyan a 20,7 megapixeles hátoldali kamera. A gyártó “G” lencséje mögött egy 1/2.3 hüvelykes CMOS érzékelő található, maga a 27 milliméteres optika széles látószögű, f/2.0-s apertúrával. A kamera a Sony BIONZ képfeldolgozó egységét használja, így elöljáróban gyors és gyenge fényviszonyok között is szép eredményt ígér, a megszokott szoftveres funkciók garmadájával kiegészítve.

Az öthüvelykes 1080p-s kijelző nem AMOLED és nem is IPS technológiájú, így várhatóan ezen a téren a Sony újdonsága nem tud majd kiemelkedőt nyújtani - akárcsak az Xperia Z esetében. Az okostelefont egy 2,2 gigahertzes négymagos Snapdragon 800 processzor hajtja, Adreno 330 GPU-val, és 2 gigabájt RAM-mal kiegészítve. A belső tárhely mindössze 16 gigabájt, ami microSD-kártyával könnyen bővíthető. Többek között a nagyobb, 3000 mAh-s akkumulátor miatt az Xperia Z1 elődjénél valamivel vastagabb, 8,4 milliméter, viszont ugyanúgy ellenáll a víznek és a pornak mint a korábbi verzió. A telefon már ebben a hónapban kapható lesz fekete, fehér és lila színekben, áráról a gyártó egyelőre nem nyilatkozott.

Mindenből lehet tablet

A Sony VAIO készülékekkel sem maradt adós, abból mindjárt hármat is bejelentett. A VAIO Flip PC egészen új módszert talált rá hogy tabletté alakuljon: a hátoldalán található, a kijelző notebook-fedőlap részének tűnő lemezen billenthető át, majd csukható le, és kész is a táblagép. A Flip PC Windows 8-at futtat, 13, 14 és 15 hüvelykes kivitelben érkezik melyek közül a legkisebb nincs 1,2 kilogramm. A gépeket az Intel Haswell (akár i7) processzorai hajtják, és Full HD érintőkijelzőt is kaptak.

A gyártó azokra is gondolt, akik tabletté alakítható notebook helyett inkább notebookká alakítható tabletre vágynak. A VAIO Tap 11 Windows 8-as, 1 centiméternél valamivel vékonyabb táblagéphez egy mágnesesen csatlakoztatható Bluetooth-szos billentyűzet is tartozik. A Tap 11 is elérhető akár i7-es Haswell processzorral, valamint 11 hüvelykes 1080p-s IPS érintőkijelzővel, 4 gigabájt RAM-mal, 128 gigabájtos SSD-vel és a notebookokon megszokott csatlakozókkal. A vállalat korábbi Tap 20 hordozható all-in-one PC-jének utódját is bemutatta, azaz a Tap 21-et. A méretes, 21 colos "óriástablet" alumínium borítást kapott, érintőkijelzőjének felbontása 1920x1080, állítható támaszának köszönhetően pedig mind asztali PC-ként, mint táblagépként kényelmesen használható. A gyártó egyelőre egyik PC árát sem közölte.

Okosodó optikák

A japán cég talán legjobban várt termékei a WiFi-n keresztül az okostelefonokhoz csatlakoztatható QX Smart Lens kamerák voltak, amelyekből mindjárt két modellt is bemutatott a Sony. A két "okoslencse" gyakorlatilag mindent tartalmaz amit egy hagyományos digitális fényképezőgépben is megtalálunk, beleértve az optikát az érzékelőt, a feldolgozó egységeket, akkumulátort sztereo-mikrofont, sőt saját memóriakártya foglalatot is, egyedül a kereső hiányzik, amit a telefon helyettesít. A komolyabb modell a QX100, amit egy hüvelykes, 20,2 megapixeles Exmor R szenzorral, f/1,8-4,9-es Carl Zeiss optikával, valamint BOINZ képfeldolgozóval szereltek fel, és 499 dolláros áron kerül a boltokba. Az olcsóbb verzió, a QX10 18 megapixeles, és f/3,3-5,9-es optikával érkezik 250 dollárért.

SmartWatch 2: a kötelező kör

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyre felkapottabb okosóra koncepció terén a Sony már tapasztaltabb gyártónak mondható, most SmarWatch készülékének második modelljével állt elő. A karra csatolható eszközre egyelőre kevés alkalmazást találunk - noha a Sony igyekszik bátorítani a fejlesztőket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a platformra - így az gyakorlatilag még egy kijelzőt ad az okostelefonoknak, amelyekkel NFC segítségével egyszerűen párosítható. A SmartWatch 2 IP57-es besorolásával strapabírónak mondható, víz alatt, egyméteres mélységben akár fél órát is kibír, valamint a porral is felveszi a harcot. Kijelzője 1,6 hüvelykes, 220x176 pixel felbontással, amely a vállalat szerint erős napfényben is jól látható. A készülék új felhasználói felületet, valamint több színben választható, cserélhető szíjat is kapott.

Kamera zenészeknek és ívelt tévé

A Sony egyik kevésbé várt, frissen bemutatott terméke, a Music Video Recorder névre keresztelt apró 300 dolláros kamera, amely két mikrofonjával 120 fokban képes jó minőségű hangfelvételre, valamint 30 fps-es 1080p videót készít. A készüléket WiFi és NFC csatlakozással is ellátták, így a felvételek gyorsan megoszthatók, például a YouTube-on, amelynek lelkes videókészítő táborából valószínűleg a Music Video Recorder elsődleges vásárlói kerülnek majd ki. A gyártó végül egy ívelt, 65 hüvelykes LED tévével is előállt, amelyben minden megszokott okostévé funkció megtalálható, 3D tartalmak lejátszására is képes, és bár nem éri el a hasonló, ám OLED kijelzővel felszerelt televíziók minőségét, "mindössze" 4000 dollárért megvásárolható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.