Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 4. 12:49

Megérkezett a HDMI 2.0

Megjelent a HDMI csatlakozó szabvány 2.0-s verziója, megnyitva a kaput a 4k-s videók, és a 18 Gbps sávszélességű adatátvitel előtt. A HDMI 2.0 harminckét hangsávot támogat, és akár két videót is képes egyszerre továbbítani egyetlen kijelzőre. Először várhatóan a még megjelenés előtt álló UltraHD televíziókban láthatjuk.

A HDMI Forum Inc. hivatalosan is bejelentette a csatlakozó szabvány második verzióját, a HDMI 2.0-t. Az IFA 2013-on bemutatott, többek között az új generációs UltraHD televíziókhoz érkező szabvány 18 Gbps-os sávszélessége 3840x2160 felbontású filmeket képes továbbítani, 60 fps-sel, ami duplája a jelenlegi 1.4-es csatlakozók teljesítményének. Az új HDMI harminckét hangsávot, és a "dynamic auto lip-sync" technológiát is támogatja, amit már a szabvány 1.3b és 1.3c verzióiban is láthattunk. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes készülékek a hangot a videóhoz igazítsák akkor is, ha valamelyik az utófeldolgozás miatt késést mutat, azaz szinkronba hozza az eltérő időigényű feldolgozási folyamatokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szabvány továbbá képes egyszerre két videót továbbítani egyetlen képernyőre, és akár egyszerre négy különböző hanganyag is hallgatható vele. A HDMI 2.0 ezen felül támogatja a 21:9-es szélesvásznú képarányt is. A CEC kiegészítőknek köszönhetően az új HDMI-n keresztül kiterjedten irányíthatók a csatlakoztatott készülékek. A technológia visszafelé kompatibilis, maga a csatlakozó és a kábel nem változott. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg kapható nagy sebességű HDMI vezetékek is működnek majd a szabvány 2.0-s verzióját felvonultató készülékekkel.

Az új verziót kifejlesztő HDMI Forumnak jelenleg 88 vállalat tagja, köztük a világ vezető elektronikai és számítástechnikai cégeivel. A szervezet elnöke, a Sony-t képviselő Robert Blanchard szerint a 2.0-ás szabvány a tagok szoros együttműködésének eredménye, és komoly mérföldkövet jelent számukra. A technológia licenceiért a HDMI Licensing, LLC felelős, és ő gondoskodik majd a kapcsolódó marketing, promóciós és adminisztratív szolgáltatásokról is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról