:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 6. 10:08

Frissítette VNX tárolóit az EMC

Egy milánói sajtóeseményen debütáltak a nagyközönség előtt az EMC vadonatúj generációs VNX tárolói, amelyek minden tekintetben nagy előrelépést jelentenek az elődökhöz képest. Bár a cég továbbra is VNX-ként hivatkozik rájuk, az iparban máris elterjedt a VNX2 megnevezés, amit az egyszerűség kedvéért itt is használni fogunk.

Több mag, több teljesítmény

A vállalat már a tavaszi, Las Vegas-i EMC World eseményen beszélt az új generációs VNX tömbökről, azonban akkor még csak előnézeti módban, pár várható újdonságot felvillantva. Ezek közül a legfontosabb az MCx kódnevű szoftver, amely a "multicore everything" rövidítése. Az új generációs VNX-ek szoftvere a korábbinál jobban optimalizált a kontrollerekben található többmagos Xeon processzorokra, amelynek látványos teljesítménynövekedés és méretcsökkenés az eredménye. Az EMC szerint az MCx révén az új szoftver legfeljebb 32 magig skálázódik.

A vállalat tájékoztatása szerint a teljesítményugrás főleg virtualizált környezetben tapasztalható, az előző generációs csúcsmodell VNX7500 például 1100 VM-et támogatott legfeljebb, a termékvonalban újabban a csúcsot jelentő VNX8000 esetében ez 6600-ra nőtt. Egy másik benchmark szerint online tranzakciókezelési feladatok alatt a VNX8000 ötször több IOPS-ra képes mint a VNX7500, persze ennek nem csak az MCx szoftver az oka, hanem a hardveres fejlesztések is.

Annak érdekében, hogy a legnagyobb teljesítményt tudja kihozni az esetlegesen beépített SSD-kből, az EMC úgy tervezte meg a VNX2 generációs tárolókat, hogy elsődlegesen flashalapú tárolókra gondolt, a diszkek csak "másodhegedűs" szerepet játszanak.A cachelési algoritmust is ennek megfelelően dolgozták át a mérnökök, a korábbi Flare operációs rendszeren még három elérés kellett ahhoz, hogy egy 64k blokk a cache-be kerüljön, az új szoftver (Open Environment) esetében már egy is elég ehhez, ha a cache legalább 20 százaléka üres. Ezt követően 3 elérés után kerül gyorsítótárba minden adat,

A VNX tárolókban drága és gyors SLC SSD-kből áll a FAST VP cache, amely 1 gigabájt helyett már 256 megabájtos darabokkal dolgozik, a "legforróbb" adatok olcsóbb és némileg lassabb eMLC meghajtókon vannak, majd a következő réteget viszonylag gyors SAS diszkek jelentik, a leglassabbat pedig a nagy kapacitású NL-SAS meghajtók. A legnagyobb támogatott kapacitás jelenleg 3 terabájt, de feltehetően ez később változni fog és a VNX is fogadni fogja a legújabb és legnagyobb kapacitású, 4 terabájtos lemezeket.

Az új modellek

Az új VNX modellekből egyelőre hatot jelentett be az EMC, ezek az 5200, 5400, 5600, 5800, 7600 és 8000 modellszámokat kapták. Ezek közül az 5200-as modell csak a negyedik negyedévtől lesz rendelhető, a többiek azonban már elérhetők a cégnél és a partnereinél. Érdekesség, hogy az EMC a Lotus F1 csapattal kötött partneri megállapodás keretében az VNX5400-hoz korlátozott mennyiségben Lotus F1 festésű "előlapot" is tud szállítani - Raikkönen-rajongó informatikusok végre az adatközpontban is megfelelően ki tudják mutatni, kinek szurkolnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A legkisebb modell 125 diszkig bővíthető, a legnagyobb, VNX 8000 esetében egyelőre 1000 meghajtó a maximum, de ezt később 1500-ig fogja kibővíteni az EMC. A VNX család csúcsmodellje ezzel a csúcskategóriás tárolók kapacitásával is felveheti a versenyt (3 terabájtos diszkekkel kitömve az elméleti maximum 4,5 petabájt) - ilyen konfigurációkat azoknak lehet érdemes vásárolni, akik igénylik a nagy kapacitást, de nem akarnak a VMAX-ok extra teljesítményéért és megbízhatóságáért fizetni.

A VNX az EMC első "unified", vagyis blokk- és fájlszintű hozzáférést egyaránt kínáló tárolója. Az új generáció továbbra is a megszokott X-blade-es felépítésű, az eltérő kategóriás modellekbe eltérő mennyiségű X-blade "NAS-fej" építhető be (1-8 darab). Az EMC szerint a blokkhozzáféréseket érintő teljesítményjavulás a NAS-funkcionalitás sebességére is jótékony hatással van - a NAS késleltetés jó esetben 60 százalékkal csökkent. A fájlszintű hozzáférésnél eddig is lehetőség volt deduplikációra, ezt most a blokktárolóként működő VNX is tudja, igaz, az algoritmus nem "on the fly", hanem a már kiírt adatokat utólag deduplikálja. A deduplikáció 8 kilobájtos blokkokkal működik, naponta legfeljebb kétszer fut le, és a LUN-okra egyenként engedélyezhető.

További híreink között...

Átalakultak a legkisebb vállalatoknak szánt VNX-ek, a VNXe család tagjai is. A VNXe tárolók a VNX architektúrájára épülnek, azonban azoknál jellemzően kisebbek (6-150 diszkig bővíthetők), nélkülözik a Fibre Channel támogatást és nem fogadnak SSD-ket. Az új modellek a 3150, 3150 Dual (két kontroller) és 3300 típusjelzést kapták, a képességeik az alábbi táblázatban láthatók.

A VNX-ek frissítésével együtt megjelentek az új vBlock modulok is, amelyek kézenfekvő módon az új generációs VNX-ekre épülnek. Emellett a vállalat bejelentette a szerveroldali tárolócache-elést megvalósító XtremSW Cache szoftver 2.0 generációját, amely a korábbinál több flash-kártyát támogat, együttműködik természetesen az új VNX-ekkel, jobban integrálódik az EMC saját Unisphere menedzsment-megoldásával, a VMware vCenterrel, használható AIX-alapú IBM gépekkel és Oracle RAC környezetben elosztott cache-koherenciát biztosít.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.