Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 24. 09:36

A tiniket is foglalkoztatja az online magánszféra védelme

Sokan kapásból azt mondanák, a mai fiatalok gondolkodás nélkül osztanak meg magukról bármilyen információt az interneten és egyáltalán nem törődnek a privát szférájuk biztonságával. A Pew Internet friss felmérése szerint azonban ez távolról sincs így.

12-17 éves amerikai fiatalok körében készített országosan reprezentatív kutatást a Pew Internet  Project, amely az internet- és mobilhasználati szokásokat, valamint a magánszféra biztonságához való hozzáállást vizsgálta.

Az eredmények szerint az amerikai tinik 82 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal vagy tablettel és 58 százalékuk töltött már le rá legalább egy alkalmazást. Ugyanakkor az alkalmazásokat letöltők kicsit több mint a fele állította, előfordult már vele, hogy azért nem telepített egy appot, mert ahhoz személyes információkat kellett volna megadnia. A kutatás szerint az idősebbek némileg tudatosabbak ebben a tekintetben, a 14-17 évesek körében ez az arány 56 százalék, míg a 12-13 évesek körében 49 százalék, viszont nem függ nemtől, a család jövedelmétől, iskolázottságtól, rassztól vagy etnikumtól. A megkérdezett tinédzserek hozzávetőleg negyede távolított már el alkalmazást a telefonjáról vagy tabletjéről, miután rájött, hogy az személyes adatokat gyűjt vagy továbbít róla.

Az apphasználók szintén fele kapcsolta ki már egy alkalmazásban vagy a mobil készülékében teljesen a helykövetést, attól tartva, hogy illetéktelen is hozzáférnek ehhez az információhoz - sokan pont azért kapcsolják ki ezeket a szolgáltatásokat egyébként, mert attól tartanak, a saját szüleik is követni tudják a mozgásukat. Egy 2009-es Pew Internet felmérés szerint a szülők fele használja a telefon helyfüggő szolgáltatását arra, hogy gyermeke hollétét kövesse. Érdekes módon a lányok (59%) sokkal nagyobb arányban kapcsolják ki a helykövetést mint a fiúk (37%), de életkortól, jövedelemtől, iskolázottságtól vagy mástól nemigen függ ennek valószínűsége.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fókuszcsoportos kutatások alapján kiderült, a tinédzserek nagyon is tisztában vannak azzal, hogy az appok tárolhatják és megoszthatják a helyzetüket és sokan csak akkor engedélyezik a hozzáférést ehhez az információhoz, ha az az alkalmazás működéséhez feltétlenül szükséges, vagy ők maguk szándékosan szeretnék megosztani a helyzetüket (például egy kép készítéséhez hozzátartozhat a helyszín).

A válaszadóknak egyébként 70 százaléka kért már segítséget mástól a személyes adatokra és online magánszférára vonatkozó beállításokkal kapcsolatban. A Pew Internet szerint ezek a felhasználók sokkal tudatosabban kezelik ezeket az adatokat, a helyadatok megosztását például 50 százalékuk nem engedélyezi, míg a segítséget nem kérők körében ez az arány 37 százalékos. A személyes információkat gyűjtő vagy megosztó alkalmazások eltávolításának valószínűsége azonban mindkét csoportban egyforma volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról