Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 13. 15:56

Frekvencia-összefogás kell a gyorsabb mobilnetért

Egyre nagyobb mennyiségű, egyre szélesebb spektrumra van szükségük a mobilszolgáltatóknak ahhoz, hogy az előfizetők adatforgalmi igényeit kiszolgálják - az újabb technológiák pedig segítenek a meglévő spektrum szeletek minél hatékonyabb felhasználásában.

Egyre szélesebb spektrumra és egyre több frekvenciasáv felhasználására lesz szükségük a mobilszolgáltatóknak a jövőben arra, hogy a felhasználók felől érkező adatforgalmi igény kielégítsék - legalábbis ez az operátorok régóta hangoztatott érve azért, hogy a mobilcégek minél több licenchez jussanak hozzá, többnyire súlyos milliárdokért cserébe. Az új technológiák - mint amilyen az LTE-Advanced - pedig ahhoz segítik hozzá a szolgáltatókat, hogy a meglévő spektrumszeleteket a lehető leghatékonyabban használhassák fel vezeték nélküli adatszolgáltatáshoz.

Az LTE-Advanced hálózatok kiépítettsége ma még meglehetősen gyerekcipőben halad, a legtöbb országban jelenleg az első generációs LTE-rendszerek telepítése zajlik, melyekkel ideális esetben 100 Mbps letöltési sávszélesség érhető el cellánként. Az LTE-Advanced technológiával ez az érték a többszörösére növelhető, egyebek mellett nagyobb frekvenciablokkok használatával, vagy több, akár teljesen más frekvenciasávban elhelyezkedő blokk összekapcsolásával.

Ez utóbbit Carrier Aggregation-nek (CA), vagy szabad fordításban vivő aggregációnak nevezi a szakma - ilyen, LTE-Advanced Carrier Aggregation hálózatot üzemelt be a világon elsők közt július végén Ausztráliában a Telstra az Ericssonnal karöltve. A mobilszolgáltató a 900-as és az 1800 MHz-es frekvenciasávban egyaránt rendelkezik frekvenciablokkokkal, a cég ezeket összefogva tudott nagyobb sávszélességű adatkapcsolatot kiépíteni az éles hálózatot és speciális, LTE-Advanced kompatibilis modemeket használva Queenslanden.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vivő aggregáció a szabvány értelmében legfeljebb öt, egyenként maximum 20 MHz-es duplex blokkot képes összekapcsolni, de praktikusan nem javasolt két-három sávnál több összefűzése. A Telstra szerint 2015-re, amikor az országban a 700 MHz-es digitális hozadéksáv is elérhetővé válik, a jelenleg 900+1800 MHz-es sávok mellett a háromszoros aggregáció révén még tovább, akár 300 Mbps-ig növelhető a hálózat letöltési sávszélessége.

Az ausztrál LTE-Advanced CA éles üzeme során szerzett tapasztalatokat számos mobilszolgáltató, így több európai operátor is fel tudja használni, hiszen a legtöbb európai országban a spektrum helyzetkép nagy mértékben hasonló az ausztrálhoz, vagyis a szolgáltatók a 900 és az 1800 MHz-es sávokban egyaránt rendelkeznek frekvencialicenccel, amit most már ráadásul ugyanúgy használhatnak hangszolgáltatáshoz, mint mobiladat-szolgáltatáshoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról