Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 24. 08:01

SYSADMINDAY: A devops az üzemeltetés jövője

Átalakulóban az elvárások a rendszermérnökkel, rendszergazdával, üzemeltetővel szemben - legalábbis ez látszik a HWSW szerkesztőségének elefántcsonttornyából. Az idei SYSADMINDAY-en arról kérdeztük a szakmához jóval közelebb álló HR-es szakembereket és az új technológiákban jártas rendszergazdákat, hogy ezt ők hogyan látják?

Beépült az elvárások közé a tanulni akarás - hívta fel a figyelmet az elmúlt évek egyik legfontosabb újdonságára Szávó Tímea. A Ustreamnél korábban HR-es pozícióban dolgozó Szávó szerint alapvető eltérések vannak a haladó filozófiájú, szabad szoftvereket széles körben használó startupok és a hagyományos nagyvállalatok között - ez utóbbiak több éves lemaradásban vannak a felhasznált technológiákat illetően. A fragmentálódott műszaki hátterek eredménye, hogy a cégek nem elsősorban a használt megoldások beható ismeretét várják el az álláskeresőktől, hanem a fejlődőképességet, a proaktív, önképző hozzáállást és a kreatív gondolkodást. Ez a képesség annyira fontos, hogy már a legelső, személyiségjegyeket vizsgáló toborzási szűrő részévé vált. Ugyanígy fokozatosan az elvárások része, hogy a jelentkező ismerjen legalább egy programnyelvet és/vagy scriptnyelvet - még üzemeltetői, klasszikus rendszergazdai szerepben is szükségét érzik ennek a munkaadók.

A devopsot keresik

Szerencsére ma már kiváló lehetőségek vannak az önképzésre - folytatta a gondolatmenetet Komár Balázs (IseeQ). Mindenkinek azt javaslom, hogy minél több szakmai Meetupra menjen el. Ezek hálózatépítési-ismerkedési lehetőségnek is nagyon jók, és segítenek kinyitni, megnézni más területek problémáit. Komár elmondta, hogy ma már a keresések nagy része nem hagyományos üzemeltetőre vonatkozik, hanem devopsban (fejlesztés-tesztelés-üzemeltetés) jártas szakembereket keresnek - ilyeneket azonban nagyon nehezen találni.

01:22
 

SYSADMINDAY 2013

Még több videó

Ilyen volt a hangulat a SYSADMINDAY hazai kiadásán.

SYSADMINDAY 2013

Rekordszámú, közel 500 résztvevővel zajlott július utolsó péntekjén az idei SYSADMINDAY a margitszigeti Holdudvarban. A rendezvénynek idén a népszerű szoftver- és hardverleltározó program, az AIDA64 volt a főszponzora.
Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetéseket hallgathattak, értékes nyereményekért játszhattak a NetAcademia és a Microsoft kvízeiben és szórakozhattak a támogatók (AIDA64, IT Services Hungary, BalaBit, ESET, AlphaSonic, DoclerWeb, Microsoft, Magyar Telekom, Profession, NewCo Trading, Prestigio, FSF Alapítvány) standjainál. A szakmai program után Mogács Dániel standup fellépése szórakoztatta a résztvevőket, illetve lezajlott a hagyományos tombola, aminek idén egy Toshiba LED-televízió volt a főnyereménye. Az eseményről készült képgaléria itt érhető el.

A Prezi teljesen integrált devops modellt használ, a cégnél a fejlesztők felelősek az általuk írt alkalmazások működéséért is - mutatta be az új elvárásokat Vészi Gábor, a Prezi üzemeltetési vezetője. Nálunk a hatvan mérnökből mindössze csupán két szigorúan vett rendszergazda van, mi a fejlesztőktől várjuk el, hogy üzemeltessék rendszereiket, a rendszergazda beállítottságú emberek feladata ehhez eszközöket adni a kezükbe. A cégnél én voltam az első rendszergazda, az első  évben automatizáltam mindent, amit tudtam, ma már ott tartunk, hogy a fejlesztőnek a meglévő eszközökből kell összelegóznia azt, amire szüksége van - mondta el Vészi.

Hatalmas paradigmaváltásnak a közepén járunk - indította mondanivalóját Kiss Márton, a hazai OpenStack User Group alapítója, a nyáreleji OpenStack CEE Day társszervezője. Ahogy eddig üzemeltettük az IT-rendszereinket, a közeljövőben alaposan megváltozik. A kulcs az automatizálás, amit eddig kézzel végeztünk, azt ezután a szoftverek csinálják helyettünk. A másik trend Kiss szerint is a fejlesztés betörése az üzemeltetői feladatok közé. Ma már illik megtanulni programozni valamilyen szinten, mert ezeket az automatizáló recepteket, scripteket meg kell érteni, adott esetben testre kell szabni. Ennek fordítottja is igaz amúgy, ma már a fejlesztőtől is elvárják, hogy ne csak saját alkalmazását, hanem a teljes infrastruktúrát ismerje. Vészi Gábor szavaival: a fejlesztőnek egy Linux kernel hibaüzenetet ugyanúgy kell tudni kezelni, mint a saját alkalmazásának problémáit.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A jó hír, hogy a beszélgetésen részt vevő HR-esek szerint az átrendeződés, a növekvő elvárások komoly munkaerőhiányt teremtettek az egész kontinensen (és az egész világon) a kompetens devops területén. A nyugat-európai országokban sem találnak könnyen munkavállalót olyan pozíciókra, ahol a virtualizáció-tároló-klaszter és egy hagyományos rendszermérnöki kompetenciák mellett szükség van programozói képességekre is - mondta el Spiller László (Adecco).

Az ilyen pozíciókra ma már itthonról, utazás nélkül is lehet jelentkezni - folytatta Komár Balázs. Ahogy a szakmai önképzést lehet online,  távolról végezni, úgy ma már a távmunka is teljesen elfogadottnak számít, így az is, hogy például amerikai szerverek 24 órás üzemeltetését globális csapat oldja meg úgy, hogy mindenki a saját időzónájában nappal dolgozik. A távmunka szépsége, hogy az amerikai vagy nyugat-európai fizetéseket akár itthon ülve is meg lehet keresni - árnyalta a képet Komár. A magas hazai adók miatt a nettó valamivel kisebb lesz, de az alacsonyabb megélhetési költségek miatt ez még így is nagyon vonzó lehetőség.

Hogyan lesz valakiből devops?

El kell kezdeni aktívan fejlődni programozásban, script nyelvekben - vázolta az útitervet Komár. Ez egy kompetens rendszermérnök számára nem jelent épp annyira nagy ugrást, egy év alatt kényelmesen meg lehet lépni a junior devops és a szenior szint közötti távot. Ehhez természetesen szükség van a korábban már emlegetett nyitottságra és önképzésre, akár a szabadidő feláldozása révén is, és el kell fogadni, hogy egy évig csak a junior szintű fizetés jár majd. A gyakran interjúztató Vészi Gábor szerint sokszor pont az üzemeltetők jeleskednek programozásban, anélkül, hogy e képességeiknek egyáltalán tudatában lennének.

29:07
 

SYSADMINDAY 2013 kerekasztal-beszélgetés: Merre fejlődjek?

Még több videó

A beszélgetés teljes verziója.

Kiss Márton szerint ugyanakkor Budapest nincs rossz helyzetben világszinten, a széles átalakulás még csak most kezdődik. Erős a városban igen erős a Meetup-világ, rendszeresen vannak kötetlen szakmai találkozók, van lehetőség a fejlődésre. Másrészt Európa többi része sem jár előttünk, az öreg kontinensen még nagyon konzervatívak a vállalatok az informatikai szereposztásokat és az automatizációt illetően - az egész cloudos-automatizálós világnak még nagyon az elején járunk.

A helyezkedés fontossága

A munkaerőhiány valóban elképesztő méreteket öltött ezen a területen, sem Európában, sem Amerikában, sem Ázsiában nincs elegendő kompetens mérnök, akik haladó szinten kezelnék az új automatizációs technológiákat - mondta Kiss. A szakmában olyan rémtörténetek keringenek, hogy csupán fejlődőképesség alapján, Python-könyvvel a hónuk alatt vesznek fel mérnököket egész nagy cégekhez is, mert nincs jobb jelölt. El lehet képzelni akkor, hogy mekkora lehetőségek vannak abban, ha valaki idejében elkezd felkészülni a munkaadók igényeire és aktívan dolgozik a devops kompetenciák fejlesztésén.

A helyi, magyar munkaerőpiacot alaposan felkavarhatja, hogy egyre több külföldi IT-cég térképére kerül fel Budapest. Több kisebb-nagyobb cég nyitott már irodát itthon, ez a szám pedig a jövőben csak növekedni fog - mondta el Spiller és Vészi. De nem zárható ki, hogy a hazai cégek vagy akár a kormányzat is átálljon modernebb üzemeltetési módszerekre. Vészi példája a brit gov.uk, amely startup-szemlélet alapján alakítja át a szigetország teljes kormányzati IT-ját, igen látványos eredmények (költségcsökkentés, magasabb színvonalú szolgáltatások, sokkal gyorsabb fejlesztések) mellett.

Angol nyelvtudás nélkül azonban ezek a potencális munkalehetőségek gyakorlatilag bezárulnak - igyekezett felnyitni a szemeket Szávó Tímea. A betelepülő külföldi cégek nyelve egységesen az angol, a nemzetközi környezetben a szakmai tudáson kívül ez egy kritikus eleme a kiválasztásnak és sok munkavállaló számára túl magas lécet jelent.

A magyar munkavállaló jelenleg Indiával versenyez - helyezte el a térképen az országot Kiss. Mellettünk szól azonban, hogy kulturálisan sokkal sokkal közelebb vagyunk egy európai vagy amerikai céghez, mint az indiai munkavállaló, könnyebben illeszkedünk bele a munkafolyamataikba, ezért pedig magasabb béreket is hajladóak kifizetni. Ez egy kiváló lehetőséget jelent a következő néhány évben, a kihasználásához azonban egyéni szinten nyitni kell ezekre az új technológiákra és felfogásokra.

Mi a menő?

Zárásként körkérdés: milyen technológiák vagy attitűdok lesznek kapósak a következő néhány évben. Íme a válaszok: Komár: Ruby, Python, node.js; Kiss: Python, Puppet/Chef, Contiuous Integration/Deployment; Vészi: Python, Continuous Integration; Spiller: script nyelvek, angol nyelvtudás; Szávó: nyitottság, kompetencia, önképzés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról