:

Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 8. 14:36

E-book kartell: büntetés helyett engedmény az Apple-nek?

Nem tetszik a legnagyobb amerikai könyvkiadóknak annak a bírósági ügynek az ítélete, melyet a kiadók és az Apple ellen kartellvád miatt indított 33 állam és az Amerikai Igazságügyi Minisztérium. A cégek szerint a bíróság által előírt korlátozások valójában többet ártanak a kiadóknak, az Apple pedig komoly trauma nélkül megússza.

Kifogást emelt öt nagy amerikai könyvkiadó cég annak a bírósági pernek az ítélete ellen, mely az Apple ellen zajlott az e-könyvek piacán folytatott kartellezés miatt. Az ügyben érintett kiadók már korábban vádalkut kötöttek a bírósággal, az Apple azonban ragaszkodott a perhez, melyet július 11-én elsőfokon elvesztett. A kiadók szerint a kiszabott büntetés valójában a könyvkiadókat sújtja, az Apple számára pedig semmilyen retorzióval nem jár végül az ügy, sőt, valójában még engedményt is kapott a cupertinói cég.

A bírósági ítélet értelmében az Apple a következő öt évben semmiféle ügynöki megállapodást nem köthet a könyvkiadókkal Észak-Amerikában, mivel a vád szerint a cég elsősorban ezzel a módszerrel érte el, hogy a könyvkiadók egységesen árat emeljenek és az Apple számára kifejezetten kedvező feltételekkel tegyék elérhetővé kiadványaikat az iBookstore-ban. Az ügynöki modell azonban lehetővé teszi, hogy a kiadók határozzák meg a kiskereskedelmi árakat, így ennek a tiltása gyakorlatilag oda vezet, hogy az Apple eztán kénye-kedve szerint árazhatja az e-könyveket - állítja a kiadók ügyvédje.

A múlt hónapban született ítélet szerint az érintett cégek, a Hachette, a HarperCollins, a Penguin, a Simon & Schuster és a Macmillan a megállapodás szerint az ügynöki modellben összehangoltan határozták meg a kiskereskedelmi árakat, melyből 30 százalékot fizettek be az Apple-nek. Mivel az Amazon válaszul hasonló megállapodások megkötésére kényszerült, a kartell összességében az e-könyvek kiskereskedelmi árának jelentős növekedéséhez vezetett. A kartellezés a vád szerint az Apple-nek elsősorban azzal az előnnyel járhatott, hogy az e-könyvek piacára 2010-ben belépő cég az Amazon akkori 90 százalékos piaci részesedését letörje.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A könyvkiadók és az Apple lehetséges kartelljét korábban az Európai Unió versenyjogi szerve is górcső alá vette, végül eltekintett a büntetés kiszabásától, mivel a felek vállalták, hogy megszüntetik a piaci versenyt hátrányosan befolyásoló, és az árak növekedéséhez vezető üzleti modell alkalmazását. A kiadók belementek abba is, hogy a következő ötéves ciklusban egyetlen kereskedővel sem kötnek olyan szerződést, mely az árazási politikát tekintve jelentősen eltérő feltételeket szab meg a számára.

Az e-könyek piaca az iBookstore indulása óta jelentősen átalakult, az Amazon egyeduralma pedig számottevően csökkent. Egyes kutatások szerint a cég jelenleg a teljes piac 65 százalékát tartja kézben, 20 százalék felett rendelkezik a Barnes&Noble, míg az Apple egyszámjegyű részesedéssel bír.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.