Szerző: Dojcsák Dániel

2013. augusztus 2. 10:22

Moto X: számháború helyett életre tervezve

Két évvel ezelőtt a Google 12,5 milliárd dollárért vásárolta fel a Motorolát szabadalmaival együtt, de azóta ez az első alkalom, hogy az amerikai mobilgyártó csúcskészüléket mutat be. A Google-Motorola páros most viszont nyilvánvalóan kiszáll a specifikáció-háborúból és a valós élet igényeire kínál megoldást.

A Moto X az elmúlt évek legjobban várt készüléke, annak ellenére, hogy szinte biztosan nem sikerül majd olyan példányszámban értékesíteni, mint akármelyik új iPhone-t vagy Galaxy-t. Az Apple mellett klasszikus amerikai gyártó már csak a Motorola, így a tengerentúli patriotizmus egyik szimbóluma is lehet az új készülék. A Motorola nem is titkolja, sőt, reklámozza, hogy a készüléket az USA-ban gyártják és nem Kínában.

A másik lényeges faktor, hogy a legnagyobb platformszolgáltató tulajdonában van a gyártó, így a belső összefonódások révén a Motorola fejlesztési irányai mértékadóak. Tudni lehet persze, hogy az együttműködés nem volt problémamentes, a Google és a Motorola filozófiái alapvetően tértek el egymástól, izzasztó és fájdalmas csatákat vívtak belül, többek közt ez késleltette az ikonikusnak szánt Moto X megjelenését is.

Nincs vesztenivalója a Motorolának

A két cég között az összhang valószínűleg még mindig nem teljes, ezt mutatja talán az is, hogy a hosszú ideje formázhatott, de csak most megjelenő mobil nem a legújabb, hanem az eggyel korábbi Androidot, a 4.2.2-t futtatja, s csak valamivel később várható a Google Play Edition, amin a gyári Android 4.3 fut majd. A Google-nek persze egyensúlyoznia kell, nem tolhatja meg túl erősen a saját gyerekét, hiszen amiatt a többi Android partner, többek közt a legmeghatározóbb Samsung sértődhetne meg. A Samsung-Google kapcsolat is pengeélen táncol, kizárólag addig tud működni az Android tálcán hordozása, amíg a Samsung is úgy érzi, hogy jól jár vele. A Motorola globális okostelefonpiaci részesedése 1 százalék alá zuhant idénre a 2011-es felvásárláskori 3,8 százalékról az IDC szerint, így jelenleg a Moto X mondhatni egy tét nélküli meccs a Motorola számára.

A készülék specifikációját áttekintve azonnal kiderül, hogy a Motorola nem úgy próbál versenyezni, ahogy a Samsung vagy a HTC szokott. Nem arról van szó, hogy vették az előző évi csúcsmodelleket és a táblázatban szereplő számokat megnövelték harminc százalékkal. Összeségében a 2013 végi mezőnyben a középkategória tetejét képviselhetné a mobil. Ha belátjuk azoban, hogy az okostelefonhasználat célja nem konzolszintű grafika megjelenítése és PC-szintű nyers számítási kapacitással való kérkedés, hanem a cloud-os és mobilos szolgáltatások kompromisszummentes használata akkor a Moto X mégis csak csúcskészülék.

Kompromisszummentes középkategória

A Moto X valamivel kisebb mint egy Galaxy S4, magasságában és szélességében is 4-4 milliméterrel, viszont 3 milliméterrel vastagabb. A kijelzője 4,7 hüvelyk átlójú és az idei trendeknek ellenállva nem 1080p, hanem csak 720p felbontású (720x1280), amivel a pixelsűrűsége 312 ppi lett. Ez pontosan a HTC One X értékeinek felel meg, a különbség annyi, hogy itt nem traszreflektív LCD kijelzőt, hanem AMOLED-et kapunk. Előnye, hogy alacsonyabban tartható a fogyasztása, hátránya, hogy erős fényben kevésbé jól látható.

Hálózati képességeit tekintve kompromisszummentes a készülék, hiszen LTE-képes, ismeri a Wi-Fi szabványok közül az ac-t is, illetve 4.3 nélkül is támogatja a Bluetooth LE-t. Szenzorokkal is gazdagon felszerelték, a szokásos elemeken túl a GPS mellett támogatja a GLONASS-t is, illetve barométert és hőmérőt is találunk benne. Tárhelyből alap esetben 16 gigabájt jár, ami nem bővíthető, de lesz a mobilból 32 gigás is.

Az izgalmas rész a processzor környékén van, ugyanis nem egy négymagos izmos CPU teljesít szolgálatot, hanem az igen jó energiahatékonyságáról híres, de mégis megfelelő teljesítményű kétmagos, 1,7 GHz-es Krait processzorral és Adreno 320 grafikus maggal szerelt Qualcomm Snapdragon S4 Pro rendszert kapjuk egy 2200 mAh-s akkumulátorral Ez alapjában véve kiábrándító is lehetne, de a történetnek még nincs vége.

Kasztosodás a chipek között

A Moto X különlegessége, hogy a fő SoC mellett két kisebb célprocesszor is szolgálatot teljesít. Az első kizárólag a hangfelismeréshez és beszédszintézishez köthető feladatokért felel, ami azt jelenti, hogy a Google Now és kapcsolódó szolgáltatásai úgy tudnak működni, úgy tudja a mobil folyamatosan környezetét hallgatni, hogy közben nem meríti le feleslegesen azt. A másik célprocesszor pedig kizárólag a szenzorok üzemeltetésért felel, amivel szintén üzemidőt lehet spórolni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kétmagos processzor megmarad a valódi számítási feladatokra, az küzd meg a JavaScript-nehéz webbel, de a háttérben folyamatosan futó szolgáltatásokhoz egyszerűbb és takarékosabb hardvereket rendelt a gyártó, amit egyébként a Motorola X8 Mobile Computing System nevet kapta. Alapos tesztelés szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, ez pontosan mit ér, de az irány nagyon ígéretesnek látszik. A Moto X nem hozza a legjobb kijelzőt, a legerősebb processzort és a legtöbb memóriát, de cserébe nem fog lemerülni fél nap alatt átlagos használat mellett. A gyártó ígérete szerint vegyes aktív használat mellett a 24 óra garantált.

Egyedi festés

A másik állandó probléma, hogy a piacon lévő készülékek unalmasak és/vagy igénytelen kivitelűek. Ez persze kiváló lehetőség a tokokat gyártó egyéb cégeknek, de kissé kiábrándító dolog, hogy a szupervékony 200 ezer forintos okostelefonokra vásárlás után egy nyolcezer forintos szilikon tokot kell venni, hogy ne törjön össze, vagy ne csússzon ki a kézből, ne izzadjon rá a fényes műanyagra a tenyerünk. A Samsung és az Apple is szívesen mutogatja a mobiljait a sajtótájékoztatón csupaszon, de a valóságban a vastagsághoz illik még hozzászámolni egy szilikon, műanyag, textíl vagy bőr tokot is.

A Moto Maker nevű alkalmazásban - egyelőre csak az AT&T ügyfelei - viszont minden vásárló a megrendeléskor testreszabhatja saját készülékét. 16 szín és 7 mintázat kombinálható szabadon, ami több mint 500 variáció, ráadásul a hátlapba belegravírozható egy egyedi szöveg is. Ez logisztika szempontjából borzalmas nehézségeket okoz, de ha a Motorola képes kiszolgálni a rendszert, akkor az elmúlt évek lélektelen okostelefon trendjeinek üde színfoltja lehet. A szállítási időt költségeket, illetve a bonyodalmakat enyhítheti, hogy az egyelőre csak az amerikai paicon értékesített mobilt az USA-ban gyártják és nem Kínából vagy Koreából kell rendelni.

USA only

Az európai felhasználókhoz sajnos belátható ideig nem jut el az újdonság, a készülék megvásárlásának lehetősége egyelőre csak a négy nagy amerikai mobilszolgáltató ügyfeleinek adott. Ők viszont két éves hűség aláírásáért cserébe 200 dollárért juthatnak hozzá. Az egyedi verziókat csak az AT&T-nél lehet rendelni. Az AT&T volt az a szolgáltató, ami éveken keresztül exkluzív értékesítője volt az Apple iPhone-nak is, az a tény, hogy most a Moto X specialitását is megszerezte, talán azt is mondhatjuk, hogy az Apple vonzereje tényleg megkopott.

Később elérhető lesz majd a mobil a Play Store-ból is szolgáltatófüggetlenül, valószínűleg 4-600 dollár körüli áron. Egyelőre arról egy szót sem ejtett a gyártó, hogy Európába mikor kerül a készülék, de remélhetőleg a Nexus 7 esetéhez hasonlóan folyamatosan bővül majd a kör és egyszer csak elér hozzánk is. A Motorola és a Google ezzel a lépéssel kihívta a többi gyártót egy párbajra, de egyelőre nem látszik, hogy a fogyasztói igények érettek-e már ahhoz, hogy a nyers számok helyett hétköznapi kényelemmel, praktikummal és szépséggel lehessen harcba szállni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról