:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 25. 13:58

Év végén érkezhet a passzív hűtésű Haswell

Jobbára kísérleti termékként kerül piacra a 4,5 wattos SDP-vel rendelkező Haswell processzor az Intel bejelentése szerint. A kis mennyiségben elérhető lapkával a gyártópartnerek kísérletezhetnek ki új formákat, jövőre szélesebb körben is elérhető lehet.

Az év végére 4,5 watt SDP-vel rendelkező processzorokat ígér az Intel. A gyártó bejelentése szerint a rendkívül alacsony fogyasztású Haswell lapkák elsősorban a passzív hűtéssel rendelkező tableteket célozzák majd és legalábbis kezdetben "korlátozott mennyiségben" lesznek elérhetőek. Ez utóbbi az Intel kommunikációjában azt jelenti, hogy egyelőre csak kísérleti termékről van szó, amelynek ára magas, kihozatala alacsony, így tömeges elterjedésére nem érdemes számítani.

A lapka az Y generációs Haswellekhez hasonlóan egy tokozásba csomagolja a CPU-GPU lapkát és a PCH vezérlőhidat, így a szükséges alaplap mérete is eléggé apró lehet ahhoz, hogy 10 hüvelykes passzív hűtésű tabletekben kapjon helyet. A spekulációk szerint a 4,5 wattos Haswell kiváló párosítás lenne a Surface Pro 2-höz is, amely immár mellőzhetné az extra tömeget és vastagságot jelentő aktív hűtést.

Passzív hűtéshez

Az Intel ajánlása szerint a 6 wattos SDP-vel rendelkező processzorokhoz még ajánlott az aktív hűtés megléte, a 4,5 wattos, most bejelentett processzoroknál azonban erre nem lesz szükség, a mindennapi terhelés mellett keletkezett hőt a készülékház is képes elvezetni, ahogy az ARM-os tabletekben megszokott. Ugyan teljes terhelés mellett a lapka továbbra is képes akár 10 watt fölött is fogyasztani, intelligens energiaszabályozással túlhevülés esetén visszaskálázható az órajel-feszültség páros, így nem válik kezelhetetlenül forróvá az eszköz.

Egybetokozva kevesebb helyet foglal

Mi szükség van akkor Haswellre a tabletben, ha úgyis fékezni kell? A válasz a "dinamikus tartomány", vagyis a néhány másodpercre vagy tizedmásodpercre elérhető csúcsteljesítmény: mindennapi feladatok esetében (böngészés, email, csevegés) a processzor az idő legnagyobb részében alszik, minimális órajelen és feszültségen vegetál, csak a megterhelő mozzanatokra (görgetés, új oldal renderelése) skálázza fel teljesítményét. A pillanatra megugró teljesítmény a fogyasztást is erősen feltekeri, a passzív hűtés azonban a nagyon rövid ideig tartó nagyobb hőtermelést még kényelmesen fel tudja venni, anélkül, hogy érezhető melegedést produkálna.

És mi van huzamos terhelés esetén?

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mindez nem áll természetesen játékok vagy például filmnézés alatt, amikor a processzor (vagy annak dedikált elemei) folyamatos terhelésen dolgoznak. Erre a forgatókönyvre az Intelnek és a gyártónak kell kitalálni olyan energiamenedzsmentet, amely huzamos terhelés mellett is kezelhetővé teszi a hődisszipációt és az eszköz használata nem válik kellemetlenné vagy akár veszélyessé. A megoldás, hogy huzamos terhelés esetén a hűtőrendszer maximális hőelvezetéséhez igazítják a processzor fogyasztását, vagyis csak annyira mehet gyorsan a lapka, amennyit a hűtés el is tud vezetni. Az intelligens energiamenedzsment része lehet a dokkoló megfelelő kezelése is: ha a rendszer észleli, hogy a dokkoló extra hűtési kapacitást képes biztosítani, akkor feljebb tekerheti a megengedett legmagasabb folyamatos fogyasztást, így ugyanazon a lapkán, amely eddig néhány wattot fogyaszthatott, hirtelen videót is vághatunk. Egyelőre ilyen tablet-dokkoló páros még nincs a piacon, a műszaki implementáció előtt azonban nyitva a lehetőség.

Mi az SDP?

Az Intel úgy döntött, hogy a hagyományos TDP (thermal design power) mellett egy új mérőszámmal is jelzi az alacsony fogyasztású processzorok energiafelvételét és hőleadását. A TDP a processzor elképzelhető legmagasabb fogyasztását jellemzi, az Intel ajánlása szerint a lapkára szerelt hűtőnek ekkora hőmennyiség elszállítására kell alkalmasnak lennie. Az SDP ezzel szemben nem az Intel gyártópartnereinek, hanem a fogyasztóknak szól (mondhatnánk marketingeszköz) és nem maximális, hanem átlagos fogyasztást tükröz. Az SDP meghatározásánál az Intel a tabletes felhasználást veszi alapul, olyan "érintős alkalmazások" alatt teszteli a processzort, amelyek a CPU-t és a GPU-t is terhelik valamennyire.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.