Szerző: Koi Tamás

2013. július 22. 12:49

Beárazta a Varga-csomagot a Vodafone

Növekedhetnek az új kisvállalati előfizetők terhei a Vodafone Magyarországnál október 1-től, derül ki a szolgáltató által kiadott szerződéses feltételekből. A kiegészítő díj emelésének köze lehet az augusztustól életbe lépő Varga-csomaghoz - a szolgáltató cáfol.

Október elsejétől a Vodafone Magyarország minden új, adószámmal rendelkező, vagyis üzleti előfizetője a havi telefonköltségek jelentős emelkedésére számíthat, legalábbis ez derül ki a szolgáltató nemrég közzétett, októbertől érvényes szerződési feltételeiből. A társaság a tavaly bevezetett telefonadó hatására jelenleg is szed úgynevezett "kiegészítő havi előfizetési díjat" üzleti ügyfeleitől, ennek a mértéke emelkedik meg egységesen, minden tarifacsomagnál, de a szolgáltató tájékoztatása szerint csak az október 1-től csatlakozó előfizetőknél. Lesz olyan díjcsomag, ahol a kiegészítő díj nagyobb összeg, mint a csomag havi előfizetési díja.

Kiegészítő havi előfizetési díj adó

A napokban nyilvánosságra hozott új feltételek szerint az adószámmal rendelkező előfizetők (tehát a magányszemélyeket leszámítva mindenki) SIM-kártyánként, havonta bruttó 3175 forintot kell fizessen a havi előfizetési díjon felül a szolgáltató felé. Fontos, hogy a havi előfizetési díjjal ellentétben ezek a tételek nem lebeszélhetők és nem leforgalmazhatók.

A Vodafone Magyarország üzleti ügyfeleinek eddig is meg kellett fizetniük a kiegészítő havi előfizetési díjat, a szolgáltató tavaly május végén, az akkori nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György nevéhez köthető adójogszabály hatására döntött úgy, hogy nem vállalja teljes egészében a telefonadó jelentette terheket. Az akkori adójogszabályban adómaximumként 2500 forint szerepelt (ennek ténylegesen csak a felét kellett kifizetniük az ügyfeleknek), melyet elvileg a forgalom alapján a távközlési szolgáltatónak kell megfizetnie az államkasszába, hiszen a törvény alapján a szolgáltató az adó alanya.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezt az adójogszabályt módosítja augusztus 1-től Varga Mihály jelenlegi nemzetgazdasági miniszter indítványa, melynek értelémben egy percnyi telefonbeszélgetés, illetve egy SMS után fizetendő telefonadó mértéke 2 forintról 3 forintra emelkedik, az így beszedhető adó maximuma pedig előfizetésenként a jelenlegi 2500-ról 5000 forintra nő.

A lakosságnál behúzták a féket

A telefonadó tavalyi bevezetését a kormányzati szándék ellenére végül a lakosság és az üzleti szféra egyaránt a bőrén érezte: a mobiltelefon- és vezetékestelefon-szolgáltatók (előbbiek közül mindegyik, utóbbiaknál a többség) 2012 nyarán egyaránt felfelé korrigálták áraikat, ennek a gyakorlatnak azonban véget vetett az Elektronikus Hírközlési Törvény (Eht) tavaly őszi módosítása, mely szerint a cégek a megnövekedett adóterhekre hivatkozva nem emelhetnek árat - ám ez a kikötés csak a lakosság terheire vonatkozott, a vállalkozásokra nem.


Forrás: Vodafone

Úgy tűnik, hogy a Vodafone októbertől érvényes új tarifastruktúrája alapján lesz majd olyan eset, ahol az üzleti előfizetőknek a kiegészítő havi előfizetési díj nagyobb tételként szerepel, mint maga a havi díj, a rendszer ugyanis nem sávosan működik, hanem minden előfizetőt egységesen érint, a forgalomtól függetlenül.

A megemelt kiegészítő díj kapcsán kerestük a Vodafone Magyarországot, a cég sajtóosztályán közölték, hogy a 3175 forintos kiegészítő havi előfizetési díjat nem minden üzleti előfizetőnek, hanem csak az október elsejétől csatlakozó új (kis)üzleti ügyfeleknek kell majd megfizetniük, a régi ügyfelek a jelenleg is érvényes összeget fizetik majd. A szolgáltató ezzel párhuzamosan határozottan cáfolta, hogy a megemelt kiegészítő havi díjnak bármiféle köze lenne Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adómódosító indítványához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról