Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 11. 11:19

A cégeknél akar bevágódni a Windows Phone

2014 első felében érkezik egy vállalati használhatóságot javító frissítés a Windows Phone 8-hoz. A Microsoft emellett 36 hónapra bővíti a támogatási időszakot.

A vállalati felhasználóknál szeretne bevágódni a Windows Phone 8, a Microsoft ennek érdekében egy olyan frissítési csomagot tervez kiadni az okostelefonos operációs rendszerhez, amely az jobban használható céges környezetben.

Biztonsági fejlesztések

A Windows Phone 7 kapcsán gyakran felmerült kritikaként, hogy erőteljesen konzumer fókuszú és nem támogatja kellőképpen a vállalati használatot - ebből a szempontból sokan a mai napig a Windows Mobile 6-ot tartják etalonnak. A Windows Phone 8 érdemben nem változtatott ezen, a Microsoft azonban most úgy döntött, kiad egy nagyobb frissítést, ami elsősorban biztonsági képességeket ad az operációs rendszerhez. A megjelenés 2014 első felében esedékes, ami egyfelől igen távolinak tűnik jelenleg.

A hivatalos blogbejegyzés szerint a csomagban érkezik az S/MIME támogatás a levelek tömörítéséhez és titkosításához, a Windows 8.1-ben is megjelenő automatikus VPN a céges hálózat eléréséhez, az EAP-TLS kezelése, amely vállalati Wi-Fi környezetben lehet nélkülözhetetlen, a felhasználói hitelesítéshez a tanúsítványkezelés (enrollment, frissítés, visszavonás), valamint az MDM képességek kiterjesztése. A Microsoft azt ígéri, a vállalati működést támogató csomag telepítése után a Windows Phone 8 működésének sokkal több részletét lehet mobileszköz-menedzsment rendszerekből távolról felügyelni és alkalmasint letiltani, valamint a rendszergazdák az alkalmazások felett is nagyobb kontrollt kapnak, kimondottan tilthatják például egyes programok telepítését.

Hosszú távú support

A vállalat emellett azt is bejelentette, az eddigi 18 hónapról 36 hónapra bővíti ki a Windows Phone 8 támogatási ciklusát, vagyis a megjelenéstől számított 3 évig biztosan érkeznek frissítések az operációs rendszerhez. Ennek értelmében a Windows Phone 7.8 terméktámogatása már 2014 szeptemberében lejár, a Windows Phone 8-é viszont csak 2016 januárjában szűnik meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft várakozásai szerint ezzel javulhat a Windows Phone 8 helyzete  vállalati környezetekben, ahol a beszerzési és üzemeltetési szempontoknál fontos a hosszú távú támogatottság. Ugyanakkor azt a cég is elismeri, a frissítések telepítése nem csak rajta múlik, a patchek terítése régiónként, gyártónként és operátoronként eltérő lehet. Így akár az is előfordulhat mint például az Android esetében: hiába érkezik meg a szoftverhez egy javítás, egyes gyártók modelljeire nem kerül fel rögtön, vagy egyáltalán nem is jelenik meg rájuk.

A Windows Phone egyelőre nem tudott komoly teret nyerni a piacon, a Gartner idei első negyedéves jelentése szerint ugyan a Microsoft rendszere produkálta a legnagyobb növekedést és megközelítette a BlackBerryt az eladások tekintetében, de csak messze lemaradva követi az iOS-t és az Androidot. Az év első három hónapjában 6 millió Windows Phone telefon fogyott, míg iPhone-ból 38 millió, androidosból pedig 156 millió.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról