Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 8. 15:12

Itt a Cisco CRS-X, a legnagyobb teljesítményű router

Távközlési szolgáltatók gerincáhálózatába szánja a CRS család új tagját a Cisco. A CRS-X a kategória kilenc éve megjelent első tagjánál tízszer nagyobb sávszélességet kínál.

Bemutatta a Carrier Routing System (CRS) termékcsalád legújabb tagját a Cisco. Az első generáció azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy másodpercenként 100 terabitet megközelítő sávszélességet kínált, a 2004-ben bemutatott CRS-1 modellnél az új változat majdnem tízszer gyorsabb, feltehetően innen a CRS-X elnevezés is.

Egy standard CRS-X szekrényben 32 modul helyezhető el, a modulhelyenként kínált 40 Gbps sávszélességnek köszönhetően egy ilyen konfiguráció teljes sávszélessége 12,8 terabit. Egy rendszerbe legfeljebb 72 szekrény fürtözhető össze, ami 922 terabites sávszélességet jelent. A CRS-X bővítőkártyák változatosan konfigurálhatók, lehet egy 100 GbE, két 40 GbE, vagy tíz 10 GbE port lehet egy modulban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Cisco még 2012-ben vásárolta meg a Lighwave vállalatot, amely optikai adatátviteli megoldásokat fejleszt. Ennek a cégnek az optikai és elektromos átvitelt kombináló megoldására volt szükség ahhoz, hogy megszülethessen a CPAK optikai adóvevő, amelyet idén márciusban mutatott be a cég. Ez kisebb és kevesebbet fogyaszt mint a korábbi CFP generációs megoldások, állítja a cég, így sűrűbben helyezhetők el. A CRS-X már ezeket az új típusú CPAK bővítőmodulokat alkalmazza, ennek köszönhetően a rendszer energiatakarékosabb az elődeinél. A CPAK technológia további előnye, hogy a hálózatüzemeltetők egyazon kártya interfészeit is különböző átviteli sebességekkel és kábelhosszokkal használhatják.

A 2013 májusában kiadott, legfrissebb Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast szerint 2012 és 2017 között a globális internetforgalom megháromszorozódik, így 2017 végére eléri az 1,4 zettabájtot. Ezzel a növekedéssel a szolgáltatói hálózatoknak is lépést kell tartania, a Cisco szerint erre szolgál a CRS-X. A CRS-1 2004-es megjelenése óta a világ 750 távközlési szolgáltatója közel 10 ezer CRS rendszert állított üzembe. A felhasználók a jelenlegi eszközük megtartása mellett tudják routerüket fejleszteni és "fájdalommentesen" migrálhatnak  10, 40 vagy 100 gigabites sebességre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról