:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 3. 13:46

Extrákat rakna az e-könyvekre az Amazon

Az online média igen változatos, de valahogy az e-könyvekre ez egyáltalán nem ragadt át. Ma, ha vásárolunk egy e-könyvet, akkor gyakorlatilag ugyanazt kapjuk mintha ki lenne nyomtatva, azzal a különbséggel, hogy nincs kinyomtatva. Az Amazon most változtat ezen.

Az eredetileg könyvkereskedéssel foglalkozó Amazon számára a mostani e-book formátumok képességei nem elegendőek. 2013-ban egyszerűen kevés az, hogy egy teljesen online infrastruktúrán működő könyvszolgáltatásban a tartalom maga ugyanolyan buta, mint száz évvel ezelőtt. Ha veszünk egy könyvet, akkor elvárhatjuk, hogy a szövegeken és illusztrációkon kívül az e-book tartalmazzon háttérinformációt és jegyzeteket, esetleg néhány linket, ha egy-egy irodalmi alkotás körül igazi zsongás alakul ki a weben. Ezt azonban a mostani formátumok képtelenek meglovagolni, a könyv ugyanolyan statikus forma, mint régen.

Az Amazon még 2010-ben folyamodott egy szabadalomért, amit mostanra sikerült megkapnia: ebben az online kereskedő egy olyan módszert ír le, amivel az elektronikus olvasási élmény fejleszthető további extra, személyre szabott tartalmakkal. Ezek az extrák nem kizárólag a kiadótól származhatnának, hanem akár ismerősöktől vagy más rajongóktól, egyéb szerzőktől is.

Mindenki azt, kapja ami érdekli

A “testreszabott elektronikus könyv kiegészítő tartalommal” nevű szabadalom értelmében az Amazon arra készül, hogy a nála vásárolt könyvek a szerkesztett tördelt tartalmi oldalakon felül kiegészülhessenek külső forrásokból származó extrákkal is. A hatás hasonló lenne, mint a DVD-extrák esetén, azzal a különbséggel, hogy itt nincs kőbe vésve, hogy egy adott könyvhöz mi jár. Sőt, az idő múlásával bővülhet, színesedhet a kínálat. Ráadásul az extrák egyediek, személyre szabhatóak, azaz nem mindenkinél ugyanaz jelenik meg, hanem a saját érdeklődésnek és előzményeknek, illetve baráti hálózatnak megfelelő tartalmat kaphatja. A Game of Thrones regényekhez készülhet rajongók által egy új, részletes térkép, vagy egy adott rész eseményeit bemutató illusztráció, de az sem kizárt, hogy a karakterekről indult mémek is bekerülnek valamilyen formában. A tartalmak közvetlenül a könyvből is elérhetőek, nem szükséges a Kindle-t letenni, platformot vagy alkalmazást váltani.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez nem jelenti azt persze, hogy pár év múlva úgy fog kinézni egy e-book, mint ma egy Tumblr-bejegyzés, a publikálás ésszerű korlátok közé van terelve. Alapesetben maga a kiadó publikálhat csak extrákat, illetve adott esetben további jóváhagyott, megbízható források. Egy könyvből ha készül például egy tévésorozat vagy egy mozifilm, akkor az ott keletkező anyagok is bekerülhetnek a könyvbe, természetesen a jogtulajdonosok áldásával. Ez azonban még nem lenne túl izgalmas, de szerencsére a kiadó csapásai mellett a rajongói tartalmak és a barátok ajánlásai is érvényesülnek. Ha valaki ír egy kiegészítő novellát kedvenc fikciós univerzumához, akkor az az írás ajánlásként megjelenik az adott könyvben, ha a felhasználó követi a szerzőt vagy a barátai vagy olvasási előzményei révén kapcsolódik hozzá.

Új fejezet

Ez a fejlesztés leginkább a sci-fi irodalomnak, történelmi könyveknek adhat extra lökést, hiszen ott a könyv története körüli világ mindig érdekes és tartogathat további részleteket. Ugyanakkor az oktatás számára is fontos lehet egy olyan könyvformátum, amihez a szerkesztők, szerzők és akár az oktatók képesek hozzáadni akár később is tartalmat. Az oktató például saját diákjai számára a könyvön belül tehet közzé az órához kapcsolódó magyarázatokat, jegyzeteket.

Mindezt az Amazon a szabadalmában is leírt többszintű e-könyv keretrendszerben képzeli el. A központi tartalom kezelése hasonló lenne a mostani rendszerhez, ehhez csatlakozna egy másodlagos réteg, aminek a különlegessége, hogy egy adott felhasználó készülékére letöltött könyvobjektumba kizárólag azok az extrák töltődnének le, amik számára relevánsak. Remélhetőleg a megoldás hamarosan élesben is megjelenik a Kindle Store-ban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.