Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 2. 12:42

Megérkezett az első Firefox OS-t futtató telefon

Szerethető, kicsi, olcsó és gyors - írja a Firefox Engagement Team magyarországi tagja, Koren Balázs blogbejegyzésében, amiben hírt ad arról, hogy mától kezdve kereskedelmi forgalomban is kapható Firefox OS-t futtató mobil, igaz egyelőre csak Spanyolországban a Telefonica által.

A HTML5-re épített mobilos operációs rendszer erőssége, hogy könnyű és gyors tud maradni, miközben a hozzá szükséges hardver olcsó. Nyilván komplexebb feladatok megizzasztanák, de a mindennapi használatra ideálisnak ígérkezik az eszköz. Az első fizikailag is kézbevehető fejlesztői, Keon néven futó modell már hazánkban is járt, például a Telenor Okostelefon Akadémián próbálhatták ki az érdeklődők. Igaz az még valóban fejlesztői verzió volt, sok hibával, fagyásokkal és egyéb problémákkal.

A mostantól hivatalosan is kapható ZTE Open viszont elvileg ezeken a gyerekbetegségeken már túl van és érett arra, hogy bármilyen felhasználó birtokba vegye. A Telefonica üzleteiben az előfizetők 69 euróért kapják meg a csomagot, amiben egyrészt benne van a ZTE Open, másrészt egy 30 eurós egyenleg, illetve egy 4 gigabájtos microSD-kártya. Ezzel a kombinációban a mobil szinte ingyen van, a pár évvel ezelőtti ígéretek, miszerint jönnek a 100 dollár alatti okostelefonok, valószínűleg most válnak igazán valóra.

A Firefox OS készülék és egy nagyon olcsó Android között a különbség az, hogy míg az Android az erős hardverekre optimalizált, így az olcsó készülékeken gagyi hatást kelt és az elfogadhatónál sokkal több kompromisszumba kényszeríti bele a felhasználót, addig a Firefox OS eleve az alsó szegmensben gondolkodik. Az ígéret szerint a felület nem akadozik, nincs lassulás, de közben a webes és közösségi hálózatos funkciók ugyanúgy elérhetőek, de még térképszolgáltatás is van.

A Firefox OS abból indul ki, hogy az okostelefonos funkciók közül az átlagos felhasználó számára fontosakat integrálja a készülékbe, azok a bekapcsolás után azonnal elérhetőek, a rétegigények pedig könnyen kielégíthetőek HTML5 appok révén. A vékony operációs rendszerre épülő webes logika lehetővé teszi, hogy funkciókat akár egy egyszerű keresés révén el lehessen érni, ne kelljen telepíteni hozzá semmit. Ha egyszer egy logaritmus-kalkulátor kell, akkor miért kellene egy alkalmazással megterhelni a mobilt, ha elég meghívni egy optimalizált webes felületet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Firefox OS támogatottsága elég jó a mobilszolgáltatók szintjén is, Magyarországon tudomásunk szerint szeptembertől már biztosan kapható lesz a Telenornál Firefox OS-es készülék. Emellett a Firefox Marketplace is már most jó nevű alkalmazásokkal hívogat, az alapvetőnek számító Accuweather mellett már ott van az EA, a Facebook, a Nokia Here Maps, a SoundCloud, a Twitter, a Time Out magazin, Wikipedia, illetve sok-sok játék. Magyar appokat egyelőre nem találtunk, de remélhetőleg az itteni indulás idejére elkészül néhány.

A Mozilla több mint 20 hardvergyártóval és mobilszolgáltatóval kötött megállapodást világszerte, a cél az, hogy a most globálisan 21 százalékos okostelefon-penetrációt érdemben növelni lehessen a következő 1-2 évben. Hamarosan a HWSW is kipróbálhatja az első Firefox OS-es mobilt, a benyomásokról, tapasztalatokról pedig egy részletes bemutatóban számolunk majd be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.