:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 25. 13:35

Mától rendelhető az Ouya játékkonzol

Ugyan a játékiparban szinte minden figyelem a két nagy konzol megjelenésére fókuszál, de közben az alacsonyabb géposztályban is zajlanak az események. Ma hivatalosan is megindul a 99 dolláros androidos videojáték konzol, az Ouya értékesítése.

Az Ouya váratlanul érkezett a konzolpiacra tavaly, eredetileg csak egy ötletként, ami sikeresen gründolt tőkét magának a Kickstarter közösségi finanszírozási rendszerében. Az ötletgazdák a pénzért cserébe azt ígérték, hogy nagyon olcsón egy nyílt-forrású szoftverekkel operáló, nyílt piactérrel rendelkező konzolt dobnak piacra, ami igény szerint akár modulárisan fejleszthető is. A kampány annyira sikeres volt, hogy 8,5 millió dollárt sikerült összegyűjteni, majd valódi befektetőktől további 15 milliót, így a termékfejlesztésnek nem volt semmi akadálya. Mától pedig bárki megvásárolhatja a terméket, az USA-ban a nagyobb kereskedelmi hálózatok közül több, például az Amazon, BestBuy vagy a Target is értékesíti az Ouyát.

Kicsi-olcsó

A 99 dolláros kocka-konzolhoz jelenleg 150 játék elérhető, ez a jövőben várhatóan jelentősen bővül majd. Azzal kapcsolatban se legyenek illúziói senkinek, hogy lesznek-e nagy nevek a játékhoz. Mivel az Ouya éppen a mostanra kialakult óriáskiadói nyomás ellen próbál küzdeni, ezért értelemszerűen nincs is arról az oldalról támogatása. A megjelenő játékok többsége az indie kategóriából kerül ki, de előfordulnak nagyobb nevek is, mint például a Final Fantasy sorozat. A fejlesztők reményei szerint amint kellő számú eszköz lesz kint a piacon, megjelenik sokkal több kiadó és sokkal több játék és egyéb szórakoztató app is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Ouya ugyan hardveresen is jóval kevesebb, mint az év végén érkező Xbox One és PS4, a játékkínálat is messze elmarad az ottanitól, illetve a háttérrendszer sem olyan erős, mint a két nagy platform esetében, viszont maga az eszköz jelentősen olcsóbb, mint a konkurensek. A 4-500 dolláros határon mozgó konzolárakhoz képest a 100 dollár annyira alacsony, hogy egészen új, még a Nintendo Wii által sem megszólított rétegeket is megszólíthatja. Az Ouya koncepció szerint sem a hardcore játékosok számára készült, hanem azoknak, akik eseti jelleggel szeretnének játszani a nappaliban, de a tévére kötött okostelefon korlátain azért túlnyúlnának.

Siker lehet

Az alacsony ár miatt az Ouya sokkal rövidebb termékéletciklusokat is használhat, mint a konzolpiacon megszokott 4-6 év, így a mostani hardveres hátrányból pár év alatt nagyon sokat tud majd faragni. Az Ouya alapítói persze tisztában vannak azzal, hogy a nagy konzol platformok rendelkezéséra álló számítási kapacitás nagyon távol van, de az Ouya alapítói azt mondják, hogy a csilli-villi grafika nem mindig számít, a lényeg az, hogy a felhasználó mennyire tartja szórakoztatónak a játékot. Ebben pedig igazuk van és a mostani játékiparral kapcsolatosan a leggyakoribb kritika, hogy a vizuális sokkoláson túl a mostani szoftverek nagyon igénytelenek, nem adnak igazi játékélményt és alig pár óra után kidobhatóak.

Az Ouya harca a nagy konzolok mellett frontot nyit az okostelefonok, tabletek és egyéb androidos eszközök piacával szemben is, ami talán veszélyesebb az új platform sikerességét nézve, mint az Xbox vagy a PS. Az eseti játékosok egy részét meg kell győzni arról, hogy szüksége van dedikált eszközökre a játékhoz. A saját kontroller, a saját terjesztési platform, a HDMI-csatlakozó mind az erősségek közt említhető, de az Ouya annyira közel van a piaci minimumokhoz, hogy túl könnyen másolhatóvá válik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.