Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 25. 14:38

Itthon is bemutatkoztak az új VAIO-k

Itthon is elérhetővé váltak a Sony nemrég bemutatott noteszgép-kínálatának tagjai. A belépő kategóriás Fit E, a középkategóriás Fit, valamint a csúcs-ultrabook Pro sorozat hazai árakat is kapott. A notesz-tablet hibrid Duo 13 nem győzött meg minket.

A belépőszintet a már korábban bemutatkozott VAIO Fit E képviseli. A modellek a legszorosabb értelemben vett hagyományos noteszgépek piacát célozzák, viszonylag harmatos akkus üzemidővel, nagy tömeggel és alacsony felbontású (1366 x 768 pixeles) kijelzővel. A Sony marketinggépezete igyekezett kiemelni a gépet a tömegből, ehhez a beépített mélynyomót és a hagyományosnál nagyobb hangszórókat találták megfelelőnek, a gyártó szerint a Fit E emiatt a versenytársaknál sokkal jobb hangzással bír.

A Fit E hazánkban 14 és 15,5 hüvelykes méretben érhető el, fekete és fehér színben, 500 gigabájtos vagy 1 terabájtos merevlemezzel. A modellkínálat középső, 170 ezer forintos modelljétől fogva a diszkrét grafika szériatartozék a GeForce GT 740M, a Kepler-generációs lapka kifejezetten jó teljesítményt nyújt játékok alatt. A 14 hüvelykes méret csak a legolcsóbb kiadásban érhető el, fehér színben és diszkrét grafika nélkül, 155 ezer forintért. A csúcsmodell Ivy Bridge processzorral, terabájtos meghajtóval és grafikával, feketében már 240 ezer forintba kerül.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Érdekesség, hogy a legolcsóbb verziók egységesen Intel Pentium 987 processzort kaptak, ez egy Sandy Bridge alapokat használó kétmagos processzor, alapszintű grafikus teljesítménnyel. A két generációs lemaradás a processzortechnológiában egyébként nem annyira drámai, mint ahogy hangzik. A DTR (desktop replacement) kategóriában nem kritikus az Ivy Bridge és a Haswell processzorok alacsonyabb fogyasztása, az utóbbi két generáció a CPU területén látványos teljesítménynövekedést nem hozott. Érthető ennek fényében, hogy a gyártók ugranak az Intel fillérekért kínált Sandy Bridge-készleteire és örömmel használják a lapkákat a nagyobb méretű, olcsóbb modellekben.

Fit 15

A Fit sorozat igazi középkategóriás modelljeit az E jelzés nélküli típusok adják. Ezek már lecserélik a műanyag borítást szálcsiszolt alumíniumra, a kijelző felbontása pedig az egészséges FullHD lett, ez 15 hüvelykes méretben már kényelmesen használható. A Sony egy modellt hoz be a Fit 15-ből, ebben i5-3337U (előző, Ivy Bridge-generációs) processzor dolgozik, 8 gigabájt RAM, 750 gigabájtos merevlemez és 8 gigabájtos (gyorsítótárként működő) SSD társaságában. A 2,6 kilogrammos gép diszkrét grafikával is rendelkezik, a GeForce GT 735M érdekes módon grafikus teljesítményben visszalépés az E-sorozathoz képest, ugyan a GPU azonos, a memóriasávszélesség fele, mint a kistestvérnél.

Pro 13

A leginkább várt újdonság egyértelműen az új VAIO Pro sorozat, amely egyszerre tekinthető az S és a Z sorozat utódjának. A sorozat nemzetközi porondon 11 és 13 hüvelykes méretben is elérhetőek, itthon csak a 13 inches verzió lesz elérhető, egyetlen kiszerelésben. A processzor itt már a legújabb, Intel Haswell generációhoz tartozik (i5-4200U), a beépített GPU a HD 4400-as, ez fele annyi (20) feldolgozóegységgel rendelkezik, mint a MacBook Airben található HD 5000-es. A konfigurációban 128 gigabájtos SSD és 4 gigabájt rendszermemória kapott helyet, ez utóbbi haladó felhasználóknak ma már könnyen kevés lehet. Érdemes megemlíteni a kijelzőt is, a 13,3 hüvelykes (érintésérzékeny) IPS panel élőben gyönyörű, fényereje, színei és betekintési szögei kiválóak, a FullHD felbontás pedig hozza a felső kategóriás elvárásokat (annak ellenére, hogy a Windows 8 felbontásskálázódása továbbra is pocsék).

A gép egyébként rendkívül vékony és könnyű, mindössze 1,06 kilogramm. Az alacsony tömeg és térfogat miatt az akkus kapacitás viszonylag kicsi, a Haswell-platform miatt azonban így is könnyedén hozza a 7-8 órás üzemidőt. Benyomásunk szerint a készülékház nagyon jól sikerült, a vékonyság ellenére a merevséggel nincs baj, a könnyű kijelző következtében pedig nem vált fejnehézzé. A billentyűk eléggé hosszú úton járnak a kényelmes gépeléshez, összességében a több, mint 800 ezer forintos Z sorozat élményét nyújtja a Pro 13 - 380 ezer forintért.

Duo 13

A Sony a notesz-tablet hibridek között nevezi a Duo 13-at, első benyomásunk szerint azonban a japánoknak sem sikerült megoldani ezt a feladatot helyesen - ahogy egyelőre még a dél-koreaiak, amerikaiak, tajvaniak és kínaiak is szenvednek-kísérleteznek a koncepcióval. A Sony megoldása a "Surf Slider" mechanizmus, amellyel a tablet állapotból noteszgéppé csúsztatható a kijelző. Élőben a mechanika nem tűnt túl bizalomgerjesztőnek, a kijelző támasza meglehetősen gyenge, a sok kibukkanó alkatrész pedig nem elegáns. A mechanika nagy hátránya, hogy a kijelző csak két állásban, a billentyűzeten fekve (tablet mód) vagy kb. 50 fokban állva (notebook mód) rögzül, egyéb szögekre nincs lehetőség. A Sony azt ígéri, hogy a gépet leejtve nem kell aggódni a mechanika épségéért, ezzel kapcsolatban azért vannak kételyeink.

A számítógép egyébként hasonló alapokra építkezik, mint a Pro 13, ugyanazt a processzort és kijelzőt kapjuk meg itt is, a tömeg viszont szinte 30 dekával nőtt, elsősorban a nyitómechanizmusnak betudhatóan. A panel újdonsága, hogy ceruzával is vezérelhető, emiatt pontos grafikai munkára vagy jegyzetelésre is alkalmassá vált. A Sony úgy érezte, hogy a tabletes használathoz szükség van egy jó hátlapi kamerára is, ezért a gép alján egy 8 megapixeles Exmor-R (for PC) kapott helyet.

A VAIO Duo 13 listaára 480 ezer forint, ezért 128 gigabájtos SSD-t és 4 gigabájt RAM-ot kapunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról