Szerző: Peresztegi Gábor

2013. május 16. 13:51

Töröltetné a Windows Phone-ra írt YouTube-appot a Google

Folytatódik a piszkálódás a két óriáscég között. A Google kifogásolja, hogy a Windows Phone platformra fejlesztett YouTube program letölthetővé teszi a tartalmat és nélkülözi a hirdetéseket. A videómegoztó tulajdonosa május 22-ig adott határidőt az alkalmazás törléséle.

A Windows Phone piactérről letölthető YouTube alkalmazás több ponton megszegi az API-t és felhasználási feltételeket - állítja a Google. A The Verge által a nyilvánosság elé tárt levél tartalma alapján a Google utasítja a Microsoftot, hogy azonnal vonja vissza a szoftvert az alkalmazásboltból és a már telepített verziókat vonja ki a forgalomból. Erre május 22-ig adott határidőt a cég. A levél három pontban jelöli meg a problémákat: az alkalmazás letölthetővé teszi a videókat, kikerüli a hirdetéseket és megtekinthetővé teszi azokat a tartalmakat is, melyeket a készítők nem kívántak telefonos platformon megosztani. A Google szerint ezzel a szoftvergyártó nem csak a felhasználói feltételeket sérti súlyosan, de a tartalomkészítők érdekeit is figyelmen kívül hagyja.

A Google felháborodását a Windows Phone 8 új YouTube-kliense váltotta ki. A frissítés miatt ezentúl nem szakítja meg a lejátszást a telefon elsötétedése, ugyanis a feloldó képernyőn is tovább mehet a tartalom. A mobilnet nélküli felhasználóknak pedig nagy segítség a videók letöltése, így offline is tudják nézni az előre lementett tartalmat. Legalábbis jelenleg.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Francisco Valera, a levél írója kifejti, a YouTube-on az alkotók hirdetéseken keresztül keresnek pénzt csatornájukból, így ha ezek elhelyezését nem teszi lehetővé a Microsoft, azzal nem csak a  felhasználási feltételeket szegi meg, hanem közvetlenül a feltöltőket károsítja. Kitér továbbá arra is, hogy a feltöltőknek joguk van eldönteni, hogy milyen platformokra kívánják megosztani videójukat, ezt a jogot a Windows Phone alkalmazás pedig nem biztosítja. Valera, a piszkálódó hangvételű levélben előre is köszöni, hogy a redmondi cég tiszteli az alkotók jogait az alkalmazás azonnali eltávolításával. A levél teljes tartalma itt olvasható.

“A YouTube az okostelefon-használók egyik legtöbbször letöltött alkalmazása platformtól függetlenül, de a Google megtagadta a közös munkát az alkalmazás fejlesztésénél.” - nyilatkozta a Microsoft szóvivője. A cég a felelősséget teljes egészében a Google-re helyezi. Állítása szerint örömmel helyezné el a hirdetői felületet az alkalmazásban, ha a Google elérhetővé teszi a szükséges API-kat. A szoftvergyártó Larry Page tegnapi megjegyzésére reagálva pedig több együttműködést és kevesebb negatív hozzáállást kér a Google-től és a közös felhasználóik érdekében a probléma megoldásán fog fáradozni - Page a Google I/O-n arról is beszélt, hogy kerülni szeretné a negatív hozzáállást, de ez úgy nehéz, hogy közben olyan céggel kell küzdenie, mint a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról