Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 26. 10:18

Már több okostelefon fogy, mint "buta"

Minden tekintetben a Samsung sikereit hozta az elmúlt negyedév a mobiltelefonok piacán, míg a Nokia és az Apple szenvedett. A történelemben először okostelefonokból több fogyott mint hagyományos társaikból.

Továbbra is egészséges ütemben nő az okostelefonok piaca. A robbanásszerű, évente duplázódó eladások kora már valóban lejárt, de az évi 41,6 százalékos növekedés még mindig hatalmas potenciált hordoz a szereplők számára. Az IDC piackutatása szerint fontos fordulóponthoz érkezett a piac, az elmúlt három hónapban a történelem folyamán először fogyott több okostelefon mint  "buta". Míg az előbbi kategóriából 216 millió egységet szállítottak a gyártók, utóbbiból csak 202 millió fogyott - szemben a tavalyi első negyedév 152 és 250 milliós adatával. Az okostelefonok tehát egy év alatt egy százmilliós szakadékot dolgoztak le.

Okostelefonok

Az okostelefon-piacot toronymagasan vezeti mára a Samsung, a dél-koreai gyártó 70,7 millió eladott darabbal a piac 32,7 százalékát szerezte meg. A társaság hihetetlenül dinamikusan nő, tavaly ilyenkor még csak 44 millió telefont szállított, amivel 28,8 százalékos részesedést szerzett. Az okostelefon-piac 41,6 százalékos bővülését pedig a 60,7 százalékos növekedéssel alaposan túlnötte a gyártó.

A top 5-ben még két gyártónak sikerült gyorsabban növekednie, mint a teljes piacnak, ezek az LG és a Huawei. A második számú dél-koreai gyártó a a top 5-ön kívülről kapaszkodott fel az élmezőnybe, köszönhetően annak, hogy több mint megduplázta tavalyi értékesítéseit, 4,9 millióról 10,3 millió darabra, részesedése ezzel 3,2 százalékról 4,8 százalékra nőtt. A Huawei is szinte megduplázta eladásait, 5,1 millió eszközről 9,9 millióra, a részesedés pedig 3,3 százalékról 4,6 százalékra emelkedett.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A sorból az Apple durván kilóg lefelé pocsék teljesítményével. Az iPhone-ok eladásai gyakorlatilag nem nőttek, mindössze 6,6 százalékkal fogyott több mint a tavalyi év első negyedévében - emlékeztetésül, a piac egésze 41,6 százalékkal nőtt. Ennek megfelelően a gyártó részesedése 23 százalékról 17,3 százalékra csökkent, ezzel újra sikerült a 20 százalékos lélektani határ alá küzdenie magát Cupertinónak. Érdemes megjegyezni azt is, hogy míg a Samsung legfontosabb és legnagyobb számban fogyó modellje, a Galaxy S 3 termékciklusának végét töltötte ebben a negyedévben, az iPhone 5 még csak néhány hónapja volt a piacon és viszonylag friss terméknek számított.

A top 5 legcsendesebben teljesítő tagja az ötödik helyet elfoglaló ZTE, amely kicsivel a piac üteme fölött tudott nőni és 49 százalékkal bővítette eladásait, 6,1 millióról 9,1 millióra. A kínaiak észesedése ennek megfelelően hajszállal, 4 százalékról 4,2 százalékra emelkedett.

A teljes piac

A Samsung abszolút piaci fölényét jól jelzi, hogy míg évekig a Nokia mögött kullogott, majd kiegyenlített az összes eladott (okos és "buta") telefonok számában, mára a dél-koreaiak szinte kétszer annyi eszközt értékesítenek mint a finnek. Míg a Samsung 115 millió telefont szállított a negyedében, a Nokiának csak 61,9 millióra futotta - részesedésben ez 27,5, illetve 14,8 százalékot jelent. A Nokia eladásai ráadásul meredeken, negyedével csökkentek, húszmillió darab telefon tűnt el egy év alatt, köszönhetően annak, hogy a Symbian után a finnek másik lába, a hagyományos telefonok piaca is erősen zsugorodik.

A top 5-ben a Huawei helyére kerülő Nokiát leszámítva a telefonos top 5 szereplői megegyeznek az okostelefonok esetében látottakkal, a két dél-koreai gyártó és az Apple mellé már régen nem fér fel egy Motorola, egy HTC, egy BlackBerry vagy Sony. Említésre érdemes, hogy a piac nem konszolidálódik, az "egyéb" kategória tagjai a piac 35-40 százalékát tartják kezükben, a Samsung felemelkedése tehát nem a legkisebb gyártók kárára történt, hanem a nagy brandektől szereztek vevőket a Galaxyk.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.