Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 15. 09:23

Bemutatkozott a Samsung Galaxy S 4

Csúcshardver, új funkciókkal bővülő TouchWiz és látványos, ám kérdéses hasznú új funkciók - így jellemezhető a Samsung Galaxy S 4. A formaterv sokat nem változott, kialakult a Samsung saját design-iskolája?

Bemutatkozott a Samsung legújabb csúcsmodellje, amely a Galaxy S 4 nevet kapta - ezúttal a dél-koreaiak lemondtak a római számok használatáról. Az újdonság meglepetésre az előd formatervének egy kissé módosított változatát kapta, a hardveres alapok és a szoftverkörnyezet azonban alaposan megújult.

SGS3S

A formatervet illetően a Samsung is felfedezte magának azt az igazságot, amit az Apple már a harmadik generációs iPhone esetében: a felhasználók nem várják el mindig a teljes designváltást. Ez elsősorban a kétéves szolgáltatói hűségszerződésekkel magyarázható, a tavalyi modell vásárlói idén nem számítanak célközönségnek, a két évvel ezelőtti kiadáshoz képest pedig elegendően nagy a változás, egy Galaxy S II használójának nem kell gondolkoznia a váltáson.

A Galaxy S III-hoz képest nem változtak érdemben az eszköz méretei, annak ellenére, hogy a 4,7 hüvelykes kijelző helyére immár 5 hüvelykes került. Sőt, a telefon még keskenyedett is, a rendkívül vékony oldalsó kávának betudhatóan. A telefont helyben megtapogató újságírók szerint a Samsung sajnos nem szakított az elődmodell olcsó hatást keltő, ujjbegyet izzasztó bevonatával, bár az információk szerint immár nem annyira csúszós a hátlap.

A specifikációk szintjén kiugró adatnak az akku kapacitása tűnik, a 2600 mAh 10-20 százalékkal nagyobb mint a versenytársaké (összehasonlításképp a HTC One akkuja 2300 mAh, az iPhone 5-é pedig 1440 mAh). A nagy akkura persze szükség is van a telefon meghajtásához, a nyolcmagos Exynos 5 és az 5 hüvelykes, 1080p felbontású Super AMOLED (PenTile szubixeles) kijelző is igényli az áramot. A telefon két kamerával rendelkezik, 13 és 2 megapixeles felbontással és mindkettő képes FullHD videó rögzítésére.

A processzor a pletykáknak megfelelően a Samsung saját gyártású, nyolc maggal bíró Exynos 5 SoC-je lesz. A nyolcmagos kitétel ugyanakkor félrevezető, a lapkán egyszerre mindig csak négy mag üzemelhet, alacsony terhelésen a Cortex-A7 magokat aktiválja az elektronika, míg csúcsra járatva a Cortex-A15-ös monstrumok izzanak fel. Az amerikai piacra szánt modelleknek meg kell elégedniük a négymagos Snapdragon S4 Próval, a gyártó csak ehhez tudja kapcsolni az amerikai piacos rádiós modult. Az erős processzorhoz 2 gigabájt operatív memória kapcsolódik.

És a szoftveres varázslat

A Samsung alaposan elgondolkozott, hogy ekkora számítási kapacitást mivel lehet kihasználni, valószínűleg hosszasan gyűjtögették a potenciális fejlesztések ötleteit - majd mindet leprogramozták. Az SGS4 ugyanis egy tucatnyi olyan képességet kapott, amelyek egyrészről érdekesek, különlegesek, másrészről teljességgel haszontalannak tűnnek. Lehet persze, hogy tévedünk és a bemutatott fejlesztések között van értékes - ennek eldöntésére a tesztig várni kell. Mindenesetre érdemes felsorolni a fejlesztéseket, ennyi mindenre volt idejük a dél-koreai mérnököknek.

A listán olyan fejlesztéseket találunk, mint a családegyesítő Dual Camera, amely a képre teszi a fotót készítő apukát és a pózoló anyukát a gyerekekkel. Ugyanez a funkció működik a Dual Video Call mögött, amely videohívás közben az előlapi és a hátlapi kamera képét is ki tudja küldeni. Ezt valószínűleg egy új képfeldolgozó modul teszi lehetővé, amely egyszerre képes feldolgozni mindkét kamerából érkező jelet - erre eddig valóban nem volt példa. Szintén a kamerához kapcsolódó újítás a Drama Shot, amely egyetlen háttérre több expozíció képét is fel tudja rajzolni, illetve a Sound&Shot, amely a rögzített fénykép mellett néhány másodpercnyi hanganyagot is eltárol.

A Samsung továbbgondolta az ad hoc hálózatok képességeit is, a Group Play-jel képek és zenék oszthatóak meg egymással, illetve hálózatban játszhatunk a közelben lévő telefonok tulajdonisai ellen. Az összekapcsolódást a Galaxy S 4 automatikusan hajtja végre, az NFC-s párosításhoz csak össze kell érinteni a részt vevő telefonokat. Szintén ezt a technológiát használja ki a Share Music, amellyel a közelben lévő SGS4-eket egyetlen hangrendszerbe integrálhatjuk. Egyelőre nem világos, hogy miért tenne ilyent bárki is, de két telefonnal már a két sztereó hangsávot is külön játszhatjuk le, hatot pedig már 5.1-es hangrendszerbe is szervezhetünk, ilyenkor a vezértelefon által lejátszott tartalmat adja vissza egyszerre az összes résztvevő.

A látványos képességek sorát folytatja a Smart Pause és a Smart Scroll, amelyek a Samsung szem és arckövető technológiáját próbálják használható funkcióvá alakítani. Előbbi a videolejátszást állítja le, ha nem közvetlenül a telefont nézzük, utóbbi a csuklógesztusok és a tekintet követésével automatikusan görgeti a kijelző tartalmát. Az előlapi kamera képes követni a telefon előtt végzett gesztusokat is, így egy intéssel léphetünk a lejátszási listában, fogadhatunk hívást vagy görgethetünk a weboldalakon. A bemutató szerint ez akkor lehet hasznos, ha épp ragacsos vagy vizes az ujjunk és emiatt inkább integetnénk, mintsem összemaszatoljuk a telefont. A nagy érzékenységű kapacitív kijelző immár nem csak az érintést, de a fölötte lebegő ujjat is érzékeli (ilyent a Sony már évekkel ezelőtt mutatott sorozatgyártású modellben), ezzel a gesztussal albumokba, videókba, dokumentumokba pillanthatunk bele anélkül, hogy megnyitanánk azokat. Szintén az érintőkijelző érdeme, hogy immár kesztyűben is jól használható.

Az apró, érdekesnek tűnő, de jobbára haszontalan funkciók melllett valóban fontos bejelentéseket is tett a Samsung. Az S Health révén például belép a biometrikai megoldások piacára a Samsung, az SGS4 és a hozzá kapcsolódó, külön megvásárolható kiegészítők segítségével már komplex méréseket végezhetünk magunkon vagy adatot gyűjthetünk életvitelünkről. A telefon magában csak lépésszámlálóként használható, illetve kalóriafogyasztásunkat vihetjük be, a kiegészítőkkel azonban pulzusszámot vagy épp vércukorszintet és is mérhetünk, illetve a karpereccel akkor is követhetjük mozgásadatainkat, ha épp nincs nálunk a telefon.

Szintén hasznosnak ígérkezik, hogy immár a Samsung is aktívan pakolja az infravörös jeladókat eszközeibe, a Sony-hoz és a HTC-hez hasonlóan itt is alkalmazásból vezérelhetjük az otthoni szórakoztató elektronikát. Érdekes ennek a technológiának a feltámadása, az első, IrDA-képes okostelefonok is képesek voltak távirányítóként üzemelni, most a gyártók újra felfedezik a néhány forintba kerülő jeladók értékét. A WatchOn alkalmazás ráadásul interaktív programkalauzt is tartalmaz, kérdéses azonban, hogy ez a szolgáltatás milyen formában lesz hazánkban elérhető.

A szoftveres alapokat egyébként az Android 4.2.2 szolgáltatja, ezzel a telefon az operációs rendszer legutolsó elérhető verziójára épül, legalábbis májusig, amikor a várakozások szerint megjelenik a következő kiadás a Google I/O konferencián. A potenciális szoftverfrissítésekről nincs egyelőre információ, a bőséges hozzáadott extra szoftvereknek köszönhetően előre borítékolható, hogy nem lesz egyszerű a telefon rendszeres frissítése.

Forradalomra nincs szükség?

A Galaxy S 4 egyértelműen az elődmodell továbbfejlesztésének kíván látszani, a forradalmi újdonságok hiányát pedig jól leplezi az apró, de annál látványosabb képességek beépítése. Érdemes megfigyelni, hogy a Samsung láthatóan inkább a hardver képességeit kihasználó új megoldásokkal kísérletezik, hiányérzetünk csak a nagyívű online szolgáltatásokkal kapcsolatban lehet, a dél-koreaiak továbbra is külső szolgáltatásokat, a Google vagy a Dropbox megoldásait szállítják a végfelhasználónak.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az új modell bemutatása ugyanis kiváló alkalom lett volna arra, hogy a Samsung elkezdje óvatos távolodását a Google-féle ökoszisztémától, de semmilyen erre utaló jelzést nem láttunk a bemutató során. Stratégiaváltásról tehát egyelőre szó nincs, a gyártó nem kezdte lecserélni a Gmailt vagy a Mapset saját megoldására, így egyelőre az Android-Samsung szakításról szóló pletykákat is zárójelbe tehetjük.

A bemutató show érezhetően nem a korai felhasználóknak vagy a tech-sajtónak szólt. A néhol abszurdba hajló, humoros kiszólásokkal tarkított műsor kifejezetten a laikusokat vette célba, az ő nyelvükön próbálta elmagyarázni az új telefon előnyeit. Míg a specifikációkról összesen néhány percben értekeztek, a Dual Camera külön részt kapott, élő színészekkel, színpadból kiemelkedő díszlettel. Ha valami, ez jól mutatja, hogy az okostelefon-piac vásárlója nagyon más ma, mint volt az akár 5 akár 3 évvel ezelőtt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.