Szerző: Koi Tamás

2013. március 12. 12:07

Bőrre bélyegzett áramkörök segítik a jövőben az orvoslást

A legfelső hámrétegre bélyegzett áramkörök segíthetik a jövő orvosainak munkáját, legalábbis ezen a téren ért el nemrég látványos eredményeket egy amerikai kutatócsoport.

A bőr legfelső hámrétegére felvitt komplett elektronikai rendszerek új generációját fejlesztette ki az Illinois Egyetem egyik kutatócsoportja. A módszer az orvosok számára jóval egyszerűbbé, a betegeknek pedig kényelmesebbé teszi az orvosi adatok gyűjtésére és továbbítására használt áramkörök alkalmazását, viselését. Az epidermikus elektronikai berendezéseket eddig többnyire valamilyen matrica formájában viselték a betegek, mostantól azonban már erre sincs szükség, az új módszerrel az áramkör ugyanis egyszerűen rábélyegezhető a bőrre.

Az egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett rendszer ultravékony elektródákból, szenzorokból, vezeték nélküli kommunikációs rendszerből és más komponensekből áll, célja pedig, hogy a felvitt bőrfelület környékéről elektrofiziológiai méréseket gyűjtsön és továbbítson. Így például a rendszer képes mérni a testhőmérsékletet, a vízháztartást, de elvileg akár azt is, ha a szokásosnál nagyobb feszítőterhelés éri a bőrt. Az elképzelések szerint ez a rendszer tulajdonságaiból fakadóan elsősorban a műtéti gyógyulási folyamatok felügyeletére lehet leginkább alkalmas.

Erre a célra használható, vékony viselhető elektronikai rendszereket már egy ideje használ a modern orvostudomány, a korábbi kialakításhoz azonban szükség volt egy vékony elasztomer-rétegre, vagyis az elektronika lényegében egy matricaréteghez hasonlított. A tudósok által most kifejlesztett rendszer segítségével az áramkört lényegében rá lehet bélyegezni a bőr legfelső hámrétegére, ezzel az elektronika "viselése" lényegében észrevétlen lehet a betegnek, emellett tartósabb is ez a módszer, mint a matrica.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bélyegzett áramkör így például teljesen vízálló és fokozottan ellenáll a külső igénybevételnek, ettől függetlenül az emberi hámréteg folyamatos cserélődése miatt működése így is csupán két hétig szavatolt. Ennyi idő alatt azonban a betegek posztoperációs lábadozási folyamatának kritikus szakasza többnyire le is zárulhat.

A módszer kiterjedt használata a fentiekkel együtt is egyelőre hosszú hónapok, vagy akár évek távlatába vész, a szakembereknek leginkább a kommunikációs rendszer és az áramforrás finomhangolása okozza most a legnagyobb fejtörést. John Rogers, a kutatást vezető tudós szerint az emberi bőrre bélyegezhető áramkörök nagyjából másfél év múlva lehetnek kész a kereskedelmi bevezetésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról