Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 7. 10:50

Tárolóújdonságok: minden a flash memóriáról szól

Az XtremIO beolvasztásával minden flashalapú termékét az Xtrem brand alá vonta össze az EMC. A vállalat eközben szétválasztotta a VFcache-t, amelyet külön szoftverként és hardverként is meg lehet venni. A Violin Memory eközben PCI Express felületű kártyát dobott piacra, az OCZ pedig egy SQL Server gyorsítókártyával jelentkezett.

A nagy tárológyártók közül az EMC elsőként karolta fel a flash memóriákat és tette elérhetővé az SSD-ket csúcskategóriás VMAX (akkor még Symmetrix DMX) termékcsaládjában 2008 elején. Az azóta eltelt évek során az alsóbb kategóriás EMC termékekbe is megérkezett a flash, később pedig a szerverekbe is beköltözött a VFcache révén. A vállalat még tovább ment ezen az úton és további elemekkel bővítette flash portfólióját.

VFcache helyett XtremSF és XtremSW

A tárolópiac vezetője tavaly jelentette be VFcache technológiáját, amely egy szerverbe épített, PCI Express felületű flashmemória-kártyán alapul. A megoldás érdekessége, hogy a VFcache kártya közvetlenül a szerverhez csatlakozik ugyan, de a tároló "fennhatósága" alatt áll, annak helyi write-through cache-eként működik, és az EMC Fully Automated Storage Tiering (FAST) segítségével működik. Ez az algoritmus gondoskodik róla, hogy az adott szerver által legsűrűbben elért adatok a VFcache kártyán legyenek, ezzel a megoldással az EMC szerint csökkenthető az adatok elérésének ideje, mivel azoknak nem kell minden művelet során megjárni a szerver és a tároló közti utat a SAN-on keresztül.

Az EMC még tavaly vásárolta fel a tisztán flashmemória-alapú vállalati tárolókban utazó XtremIO céget, és annak brandjét megtartva a saját flashalapú megoldásait is ez alá a márkaernyő alá migrálta. A VFcache korábban a szerverbe építhető kártyából és szoftverből állt, amelyeket csak együtt lehetett megvásárolni és használni, mostantól ez két termékcsalád: az XtremSF (Server Flash) jelenti a kártyákat, amelyek kínálata egyébként bővült is, az XtremSW Cache pedig értelemszerűen a szoftvert.

XtremSF kártyából már hatfélét kínál az EMC. Közülük kettő SLC NAND flashmemória chipekre épül és elsősorban az írásintenzív feladatokra ajánlja őket a cég, kapacitásuk 350, illetve 700 ggigabájt. Ehhez csatlakoznak az eMLC chipekből épített, nagyobb kapacitású modellek, amelyek 550, 700, 1400 és 2200 gigabájt kapacitásúak. Az eMLC sajátosságai miatt inkább olvasásintenzív feladatok alatt érzi jól magát, mivel felépítéséből adódóan érzékenyebb a fáradásra. Az 550 és 2200 gigabájtos modellek szállítása már megkezdődött és az XtremSW is elérhető már. A 700 és 1400 gigabájtos XtremSF kártyák később kerülnek piacra.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az XtremIO akvizíciónak viszont továbbra sincs látható nyoma az EMC portfólióban. A vállalat egyelőre csak kiemelt ügyfelei számára kezdte meg a tisztán flashalapú külső tárolók tesztpéldányainak szállítását, az általános elérhetőség csak később esedékes - nem lepődnénk meg, ha a május eleji EMC World konferenciára időzítené a vállalat a pontos dátum bejelentését. Azt érdemes még megemlíteni, hogy az XtremIO akvizíciója miatt a vállalat törölte a Peoject Thundert, amely egy saját fejlesztésű flashalapú külső tároló lett volna a VFcache technológiájára alapozva.

Violin Velocity

Új termékkel jelentkezett a tavaly óta magyarországi disztribútorral is rendelkező Violin Memory is, amely a legnagyobb teljesítményt igénylő nagyvállalati környezetek számára kínálja flashalapú tárolóit. A cég kínálatában kezdetben csak egy 3U kivitelű külső storage volt megtalálható többféle kivitelben, ez azonban most megváltozott, a Violin is belépett a közvetlenül szerverekbe építhető, PCI Express felületű flashmemória-kártyák területére - ahol immár az EMC-vel is meg kell küzdenie a piac más szereplői mellett, mint amilyen a Fusio-io például.

A Violin Velocity termékcsaládban jelenleg három kártya érhető el. Már a legkisebb is 1,37 terabájt kapacitású és 120 ezer IOPS elérésére képes (4K blokkméret és 75/25 százalékos írás/olvasás arány mellett), A család középső tagja már 5,5 terabájtot és 270 ezer IOPS-ot kínál, a csúcsmodell pedig 11 terabájt kapacitás mellett 540 ezer IOPS sebességgel kecsegtet a cég szerint. A Velocity kártyák szállítása már megkezdődött, az árak gigabájtonként 3-6 dollár között mozognak.

A SQL Servert gyorsítja az OCZ

A heti flash-bejelentések sora ezzel még nem ért véget, az elsősorban konzumer-körökben ismert és kedvelt OCZ a CeBiten mutatta be új termékét, a ZD-XL SQL Acceleratort, amelyet kimondottan Microsoft SQL Server környezetek gyorsítására fejlesztett ki. A PCI Express felületű kártya trükkje természetesen a szoftver, amelyet a vállalat mérnökei a SQL Serverhez hangoltak - a cache-elési algoritmus igazodik az adatbázis tipikus IO mintázatához, emellett a szoftver képes felderíteni és automatikusan cache-elni a legsűrűbben elért részeit az adatbázisnak,

A kártya kétféle kivitelben kapható, 600 gigabájtos és 1,6 terabájtos méretben - a vállalat szerint a használata 5-20-szoros teljesítménynövekedést eredményez egy tisztán diszkes környezethez képest. A terméknek egyelőre a tesztelése zajlik a kiemelt felhasználók körében, a kereskedelmi rajt csak később esedékes, feltehetően májusban. Az árakat a cég egyelőre nem közölte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról