:

Szerző: Koi Tamás

2013. február 27. 11:13

Telekom: a tartalom ad majd értelmet az LTE-nek

Az LTE, vagy ahogy a marketing hívni szereti 4G ma már egyre általánosabb fogalmaknak számítanak a mobiltechnológiában, ahogy egyre több okostelefon támogatja a technológiát, mely ma már Európában szinte minden országban elérhető. Lassan formálódik a felhasználói igény is a szolgáltatásra.

Egyre általánosabbnak számít manapság, ha egy mobilszolgáltató hálózatán képes LTE-technológiával is mobiladat-szolgáltatást nyújtani, emellett egyre kevésbé számít különlegesnek az olyan okostelefon, mely kompatibilis a HSxPA-rendszerekhez képest lényegesen gyorsabb sávszélességet biztosító rendszer kiaknázására. A szolgáltatást hazánkban először bevezető Magyar Telekom (T-Mobile) felsővezetői Barcelonában beszéltek az idei tervekről, nem csak az LTE kapcsán.

LTE-t minden okostelefonba!

Az új generációs mobilinternet - mely immár túl van a kereskedelmi szolgáltatás első születésnapján - itthon egyelőre még csak egy szűkebb, a technológiai változásokra amúgy is fogékonyabb (nem utolsósorban tehetősebb) réteg használja, ez azonban már idén jelentősen megváltozhat - vetítette előre a trendeket egy keddi sajtóbeszélgetésen Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. "Az LTE kezd alapértelmezett funkcionalitás lenni a készülékeknél, az átlagos árszint pedig hamar csökken" - fűzte hozzá a cégvezető.

A Telekom LTE technológiát használó ügyfélbázisának mérete ma még egyébként nem jelentős a több mint egymillió mobilnetet használó T-Mobile előfizetői bázishoz viszonyítva: mindössze néhány ezerre tehető a hálózatban rejlő lehetőségeket ténylegesen és rendszeresen kihasználó ügyfelek száma. Jellemző, hogy a legnagyobb számban köztük azok az iPhone-felhasználók találhatók, akik a legújabb kiadású Apple-telefonnal, az iPhone 5-tel rendelkeznek - ők többnyire már frissítették is a készülékszoftvert arra a nemrég kiadott változatra, mely megnyitotta a magyar T-Mobile ügyfelek számára is a telefon teljes adatforgalmi kapacitását.

A szolgáltató tavaly év elején mindössze egy mobilinternetes modemmel és egy hozzá tartozó prémium díjcsomaggal indította útjára az LTE-portfóliót elsőként az országban, ehhez meglévő, 1800 MHz-es frekvenciakészletét felhasználva. A vállalat később egy tablettel és egy LTE-képes routerrel egészítette ki a kínálatot, de arra egészen tavaly decemberig kellett várni, hogy az új technológiának megfelelő első okostelefonok fogadására készen álljon a rendszer. Ekkor jelentek meg azok a díjcsomagok a kínálatban, melyek hang- és szöveges üzenetek mellett LTE-alapú mobiladat-szolgáltatást is kínáltak.


LTE az autóiparban: fejlett navigációs megoldás, streaming médiaközpont és fedélzeti számítógép a Fordnál

Az új díjcsomagok mellé új készülékek is megjelentek az operátor kínálatában, a Samsung és a Nokia LTE-s okostelefonjai azonban ma még jellemzően a felső árszegmensben helyezkednek el. Mattheisen ugyanakkor hozzátette, az LTE-vel kompatibilis készülékek mellett más, internetre kapcsolt fogyasztói eszközök (például fényképezőgépek), vagy automatizált megoldások is hozzájárulhatnak az új rendszer sikertényezőjéhez.

Tartalom, tárca

Keszég Attila, a Magyar Telekom lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese a sajtóbeszélgetésen a gyorsabb mobilnet iránt mutatkozó felhasználói igény kapcsán kiemelte, hogy az új technológia elterjedéséhez az idén várhatóan szintén jelentősen bővülő, a szolgáltató által közvetített exkluzív tartalomkínálat is hozzájárul majd. A vezérigazgató-helyettes utalt a T-Home interaktív tévészolgáltatásaihoz tavaly kapcsolt Moziaréna nevű over the top rendszer kibővítésére, melyet rövidesen újabb (mobil)eszközökről, megújult funkciókínálattal lehet majd igénybe venni.

A lakossági szolgáltatásokért felelős vezér hozzátette: a megújult videoszolgáltatások mellett új zeneszolgáltatás is megjelenik rövidesen a Telekom repertoárjában. Bár Keszég ennél több részletet nem árult el, a vállalat anyacége, a Deutsche Telekom Barcelonában két új, zenei streaming partnert jelentett be, az egyik a Telenorral már jó ideje kapcsolatban álló Deezer, a másik pedig a skandináv gyökerű Spotify - mindkettő hasonló összetételű zenekatalógusból kínál hasonló jellegű zenestreaming, illetve offline is hallgatható szolgáltatást.

Szintén az anyacég hétfői sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy idén a mobiltárcával kapcsolatos fejlesztések is felgyorsulnak a DT-országokban. Igazán örömteli hír - bár nem kizárólag a Telekom érdeme - hogy idén a cégcsoport országai közül a Magyar Telekom benne lesz az első öt olyan országban, ahol a mobilfizetési rendszer legalább lakossági pilot projekt szinten elindul. Pataki Róbert, a cég üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese a beszélgetésen kiemelte, a mobiltárca megoldások nem kizárólag a fizetésről szólnak, ugyanakkor a rendszer indulását kétségtelenül késleltetheti, hogy nagyon bonyolult és kritikus biztonsági szintű rendszereket kell egymással összekapcsolni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Telekom szerint ezzel együtt a gyártók részéről még nem látszik a teljes elköteleződés az NFC mellett, a mobiltárca széles körű elterjedéséhez ugyanis minden készülékben ott kell lennie az azt támogató adó-vevő rendszernek, egyelőre azonban távolról sem ilyen rózsás a helyzet.

Külföldön, olcsóbban

Bár ez külön nem volt témája a Deutsche Telekom barcelonai sajtótájékoztatójának, a cég igazgatóságának Európáért és technológiáért felelős tagja, Claudia Nemat a HWSW kérdésére válaszolva elmondta, a két évvel ezelőtt bevezetett Travel&Surf roaming díjcsomagok kapcsán a cégcsoport számára most elsősorban a szolgáltatás további népszerűsítése, illetve a felhasználók képzése jelenti a fő csapásirányt. Nemat kitért azelől a kérdés elől, hogy a díjcsomagok tartalmilag megérettek-e a felülvizsgálatra.

A szerdai, kizárólag magyar újságíróknak tartott sajtóreggelit követően Keszég Attila lapunknak elmondta, a tavalyelőtt bevezetett Travel&Surf díjcsomagokat még az idei nyári szezon beköszönte előtt átalakítja a Telekom. Bár a cégvezető részletekről nem beszélt, alighanem a csomagokban foglalt adatforgalmi keret megnövelésére készül a szolgáltató - a jelenlegi konstrukciók 10, 50 vagy 250 MB adatforgalmat nyújtanak különböző időkorlátokkal, 690 és 10790 forint közti árakon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.