Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 22. 10:51

Prémium Chromebookot mutatott be a Google

A párszáz dolláros Chromebookok után csúcskategóriás, nagy pixelsűrűségű panellel szerelt modellt mutatott be a Google. A saját tervezésű számítógép azonban továbbra is a korlátozott Chrome OS-t futtatja, piaci sikere így várhatóan igen kétséges.

Első és sokadik látásra is egészen értelmetlen számítógépet mutatott be a Google. A saját fejlesztésű és gyártású Chromebook Pixel szakít a Chrome OS-szel szállított netbook-vonallal és valódi prémium kategóriás termékként a piac csúcsa felé is elviszi a Google operációs rendszerét. A Chrome OS azonban nem bővült újabb funkciókkal, így pedig értelmetlennek tűnik az új termék.

De kinek szól ez?

A Chromebookok igazi értékét eddig pont az áruk jelentette: az erősen limitált funkcionalitással bíró, ám pehelysúlyú operációs rendszerhez jól passzolt a belépő szintű, akár ARM-alapú hardver és a néhány száz dolláros árcédula (a Chromebookok 200-450 dollár között érhetőek el az Egyesült Államokban). Az olcsó, szinte "eldobható" hardver ugyanis elegendő egy másodlagos számítógéphez, amelyet egy-egy családtag néha felkap egy kis böngészésre, ennyiért pedig a tabletek értelmes vetélytársa a rendszer. A Pixel azonban 1300-1500 dolláros árával már egyértelműen a teljes funkcionalitású, elsődleges számítógépekkel versenyez, az operációs rendszer és a hardver (például a háttértár) korlátai azonban kérdésessé teszik, hogy bárki elsődleges gépként tudja használni ezt az eszközt. Másodlagos eszközként pedig még a leggazdagabb országokban sem igazán jön szóba.

A Chromebook hardvere mind a specifikációk szerint, mind a tengerentúli kollégák első kézből származó beszámolói szerint fantasztikus és az árcédulának abszolút megfelelő: kétmagos Intel Core i5 processzor, 4 gigabájt RAM, 32 vagy 64 gigabájt háttértár, Wi-Fi (a drágább modellben LTE is), háttérvilágításos billentyűzet. A készülékház anodizált alumínium, amelyet sikerült egészen különleges (egyébként az első Dell Adamóra és nagy kedvencünkre, a VooDoo PC Envy 133-ra hasonlító) formatervvel ellátni. "A szögletes design kialakításánál figyeltünk arra, hogy ne vágja a csuklót" - mondja a Google, egyértelmű utalás a MacBookok kissé túl éles csuklótámaszára.

Prémium hardver

Az 1,5 kilós gép legfontosabb részegysége (nevéhez híven) a kijelző. A panel képaránya 3:2, amivel valamivel "négyzetesebb", mint a 16:10-es és a ma divatos 16:9-es képarányok, így függőlegesen nagyobb részt tud megjeleníteni egy weboldalból. A kijelző felbontása 2560x1700 pixel, ezzel a 12,85 hüvelykes átló 239 pixel/hüvelyk képpontsűrűséget eredményez. Ugyan a sűrűséghajhászásnak egy bizonyos szinten túl már nem látjuk értelmét, ezzel az értékkel jelenleg a Google viszi a pálmát a legsűrűbb kijelzővel szerelt PC-k között, lepipálva a "retina" Apple gépeket. A panelt karcálló Gorilla Glass mögé helyezték, a borítás ugyanis érintésérzékeny is lett - az operációs rendszert erre azonban nem nagyon készítették fel, a felületelemek továbbra is egérre-touchpadre szabottan apróak. A helyzet a néhány hetente (!) frissülő rendszer esetében gyorsan változhat, a touchra optimalizált Chrome OS bármikor megjelenhet. A hardverrel kapcsolatban fontos kifogás az akkus üzemidő, a Google saját, nyílt forráskódú tesztje szerint mintegy 5 órát bír a Pixel, ez egy ilyen ultramobil PC és pehelysúlyú operációs rendszer mellett kifejezetten kevés.

A másik oldalon azonban a Pixel a Google víziójának megfelelően korlátozott. A 32 vagy a drágább modellnél 64 gigabájtos helyi tárhely kicsi, még akkor is, ha tudjuk, az alapértelmezett felhasználási mód szerint a felhasználónak a Google Drive tárhellyel kell használnia - ebből 1 terabájtot ad a Google három évre ingyen a Pixel mellé. Ez persze nem segít, ha vonatozáshoz szeretnénk magunkkal vinni egy sorozat összes epizódját - a nagyfelbontású kijelzőhöz méltóan 720p minőségben mintegy 15-20 gigabájt.

Felsővezetői Chromebook?

Prémium kategóriás noteszgépet (főleg nagy felbontású kijelzővel) jellemzően professzionális felhasználók (grafikusok, fotósok, videós munkások, programozók, fejlesztők) vásárolnak. Közös jellemzőjük, hogy munkájukhoz helyben futó natív alkalmazásokra támaszkodnak, amelyek ki is használják a jobb kijelző és az erősebb processzor előnyeit. A Chrome OS azonban ezt a felhasználást nem teszi lehetővé, natív alkalmazások hiányában. Emiatt az új kijelző számításaink szerint nem teszi új rétegek számára hirtelen vonzóvá a Pixelt, a klasszikus tartalomfogyasztáshoz, információeléréshez, esetleg szöveges tartalomgyártáshoz pedig túlárazottnak tűnik.

A Google korábban sem rejtette véka alá, hogy a Chrome OS-szel szerelt gépeket nem csak az otthoni felhasználók kezében, de szervezeteknél is örömmel látja, ehhez a Google Apps már meglehetősen komplex felügyeleti rendszert is kínál. A logika szerint a felhasználók az Apps eléréséhez használják a Chromebookokat, natív alkalmazások pedig például Citrix-alapú virtualizált desktopon futtatnak, ha erre van szükség. A Chromebook tehát netbook és vékony kliens kombinációjaként működött szervezeten belül, ez alapvetően nem is elvetélt koncepció.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Chromebook Pixel azonban ehhez képest nem ad többet, az operációs rendszer továbbra is csak a webes alkalmazásokhoz és az RDP-hez ad hozzáférést, annak ellenére, hogy a hardver képes lenne már bármilyen komplexebb alkalmazást is. Arra kell gondolnunk, hogy a Chromebookok bevezetését fontolgató felsővezetők hiányolhatták a palettából az igazán prémium kategóriás modelleket, így a Google előállt egy ilyen változattal is.

Google és Apple veri a PC-ipart?

Elkeserítő ugyanakkor látni, hogy a nagy pixelsűrűségű kijelzők adoptációjának piacán az Apple és immár a Google is köröket ver a PC-piac óriásaira, akik egyelőre nem jutnak tovább a 11 hüvelyk-FullHD kombináción. A probléma nem a gyártókkal van, ők minden bizonnyal hozzáférnének a nagyobb felbontású panelekhez és be is szerelnék azt a csúcsmodellekbe - a Windows azonban egyelőre nem képes ezeket a kijelzőket megfelelően kezelni. A megváltást már akár a Windows Blue is elhozhatja, a Windows 8-ra épülő, ahhoz várhatóan számtalan új funkciót társító, reményeink szerint a retinás MacBook Prókkal a PC-iparba is betörő nagy pixelsűrűségű panelek megfelelő támogatása is ezek között lesz.

A Chromebook Pixel a következő hetekben lesz elérhető az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, 1300 dolláros, illetve 1050 fontos áron. Az amerikaiak kapnak LTE-s változatot is, ez további 150 dollárral emeli meg az árat. Magyarországon Chromebookot a brit Amazonról lehet rendelni, vállalatok azonban a Google hazai viszonteladójától, a Revevoltól közvetlenül is vásárolhatóak nagyobb tételben - várhatóan hamarosan a Pixel is megjelenik a kínálatukba,

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról