Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 30. 15:10

mloc.js - millió sornyi JS profiknak Budapesten

A három, nagy magyar startup a Prezi, LogMeIn és a Ustream gyakran együttműködik, igyekeznek formálni a hazai technológiai vállalkozói kontextust, vonzóvá tenni a munkát, a szakmaiságot a hazai közegben. Ennek egyik eredménye a februári három napos, nemzetközi JavaScript konferencia.

A három nagy magyar startup a Prezi, LogMeIn és a Ustream több történetben is együttműködik, igyekeznek formálni a hazai technológiai vállalkozói kontextust, vonzóvá tenni a munkát, a szakmaiságot a hazai közegben és nem utolsó sorban Budapestet a külföldiek számára.

Az mloc.js egy szigorúan vett fejlesztői konferencia és workshop, ahol a fő vezérgondolat az, hogy hogyan lehet jól JavaScript alapon böngészőben is futó nagy, komplex alkalmazásokat készíteni. Az ügy egy nagyon aktuális és izgalmas téma, a fejlesztői közösségekben a hardcore figurák jelentős részét egyre inkább foglalkoztatja a JavaScript a weboldalak finomhangolásán túl is. A konferencia célja, hogy választ adjon arra, hogyan skálázható ez a technológia, s milyen akadályokon kell átbucskáznia annak, aki ahogyan a név is utal rá: “millió soros kódot” szeretne írni JavaScriptben.

Nemzetközi JS konferencia Budapesten

Halácsy Péter, a Prezi technológiai vezetője és egyben a konferencia főszervezője, a HWSW-nek a rendezvény előzményeiről azt mondta, hogy a Prezit gyakran kérik, hogy valamilyen módon támogasson itthoni konferenciákat, eseményeket, de egy korábbi kellemetlen élmény óta Halácsy ragaszkodik ahhoz, hogy ezek a szakmai diskurzosok angol nyelven folyjanak. A cél az mloc.js életre hívásakor az volt, hogy egy jó minőségű, mély szakmai tartalmat magában foglaló webes témájú, angol nyelvű, tehát a nemzetközi közönség számára is nyitott konferencia jöjjön létre Budapesten.

A nemzetköziség a nulladik perctől fontos szempont, így sikerülhetett egy nagyon neves előadói gárdát összeállítani, kizárólag globális webes szolgáltatók és fejlesztők embereiből. Halácsy Péter elmondása szerint a tematika felvázolása után semmilyen extra eszközt nem vetettek be, egyszerűen e-maileket írtak azoknak, akiket szívesen láttak volna az előadók között. Miután híre ment az eseménynek, 4-5 hardcore szakértő már maga jelentkezett, hogy részt venne az eseményen, mert jó ideje aktívan foglalkozik a JS skálázhatóságával.

A jelentkezők közt körülbelül 40 százalék a külföldi hallgatóság aránya, amihez hozzájárul az is, hogy a környező országokból is megéri ideutazni az előadások miatt, illetve a Prezi, Ustream, LogMeIn triónak is van egyfajta vonzása. A program nem bevezetés lesz a JavaScript világába és nem érinti az üzleti vonatkozásokat sem. Nagyon tiszta és felsőfokú 40 perces fejlesztői modulok lesznek profi fejlesztőknek, illetve azoknak, akik még csak tanulják a területet, de komolyan gondolják. Nem titok az sem, hogy a Google részéről nem csak előadó érkezik a konferenciára, de HR-es emberek is jelen lesznek és toboroznak vélhetően a londoni, dublini, zürichi vagy valamelyik amerikai iroda csapataiba embereket. Ugyanez érvényes a szervezőkre is, mindhárom startup cég dinamikusan bővül és folyamatosan keresnek jó képességű, elhivatott fejlesztőket.

Halácsy szerint a JavaScript többszörösen is érdekes téma, komoly kihívásokkal. Az elsődleges nehézség, hogy a nyelvnek egyelőre nincs kialakult módszertana arra vonatkozóan, hogy hogyan kell nagy alkalmazásokat készíteni benne. Nagyon sok ötlet és kísérlet van, számtalan keretrendszer készült már, de ma még nem a kiszámíthatóság miatt választják, hanem éppen azért, mert kötetlen és izgalmas világ. A második, jól ismert probléma, hogy a fejlesztői közösség nem ismeri még a trükköket a jó teljesítmény eléréséhez, nehéz optimalizálni és nagyon sok az inkompatibilitás. Ezért nem készülnek még játékok, illetve a mobil platform is viharos viszonyt ápol a JavaScripttel, elég csak a Facebook pálfordulására gondolni, amikor visszatért a natív alkalmazás irányba.

A harmadik kiemelendő kérdés Halácsy szerint pedig az, hogy vajon sikerül-e a JS-nek futási környezetté alakulnia, lesz-e belőle olyan univerzális platform, mint a Java-ból. Alapjában véve nem a nyelvet kell szeretni, hanem a megoldásait, s szerencsés lenne, ha sokféle irányból lehetne ide fejleszteni. Ma már nagyon komplex alkalmazások futnak böngészőben, olyanok is, mint a Prezi, s ez az út még nagyon messzire vezethet.

A legjobbak

Az előadói lista megdöbbentően ínyenc. A Google-től két előadó érkezik, a Gmail okosabbá tételén munkálkodó Evan Czaplicki és az európai fejlesztői közösségeket támogató Filip Hráček. A nagyobb JS alkalmazások kezelhetőségéhez ad útmutatást a jelenleg a Facebook csapatát erősítő Michael Bolin, aki korábban a Google Calendar és a Google Tasks frontendjén dolgozott. Ott lesz Nick Fisher, a Soundcloud egyik frontend mérnöke, a CoffeeScript programozásban jártas Michael Ficarra a Groupontól, Ken Walker, a kanadai IBM-nél az Eclipse Orion projekt vezetője.

A program egyik kulcsfigurája a veterán Douglas Crockford, a PayPaltól. Ő ott volt a manapság domináns webes média születésénél és kezdetektől a JavaScript mellett kardoskodott. Ő népszerűsítette a JSON (JavaScript Object Notation) adatformátumot a JavaScript-korszak hajnalán az XML-lel szemben. Ő készítette a JSLint debugging eszközt és nem utolsó sorban ő a szerzője a sokat hivatkozott JavaScript: The Good Parts című könyvnek. Előadásában a szintaxisok létrejöttéről beszél majd. Állítása szerint a programozási nyelvek szerkezetét többnyire divatok diktálják, aminek az eredménye az lesz, hogy a nyelvekről alkotott vélemények erőszakosak, sekélyesek és érzelmi alapúak. A legjobb nyelvek azonban úgy válnak briliánssá, hogy közben egyáltalán nem divatosak, mégis érdemes ragaszkodni hozzájuk Crockford szerint.

Mélyvíz

A Mozilla kutatója, Alon Zakai szintén fontos szereplő, a hétköznapokban webes platformok kódolásához készít különböző technológiákat. 2010-ben alapította az Emscripten nyílt forrású projektet, aminek eredménye az LLVM-alapú megoldás, amivel C és C++ kódok vihetőek át JavaScriptbe. Ennek célja, hogy teljes kódbázisok legyenek automatikusan átportolhatóak sztenderd webes technológiákra. Előadása abból indul ki, hogy az elmúlt években a JavaScript mainstreammé vált és rengeteg kód született a weboldalakon. A probléma azonban, hogy a megközelítést a világ félreértette, a JS-ben lévő potenciált pedig alulértékelte. Zakai ezeket a félreértéseket rakja helyre és demókkal bizonyítja a használt megoldások előnyeit és hátrányait.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az összesen 15 fős előadói listán szerepelnek szintén nagy tudású szakértők a Precog, Sharpkit, 4Finance, Hiphunters, Reaktor és Shiro színeiben is. Az mloc.js-nek már a weboldalát is érdemes alaposan szemügyre venni, s nem csak az előadókról található alapos leírások miatt. A Mito által készített weboldal teljes egészében JavaScript alapú, tökéletesen reszponzív és sok apró finomsággal megszórt igazi “fejlesztői pornó”.

A február 14-16-i, a budapesti Design Terminálban rendezett konferenciával kapcsolatban minden további információ megtalálható az előbb említett hivatalos oldalon az mloc-js.com-on. A két fő napot (február 15-16.) megelőzi egy 0. napi meetup, amin a részvétel ingyenes, de ugyanúgy regisztrációhoz kötött és maximum 80 fő fér el a helyszínen. A konferencia napokra a korai jelentkezési szakasz már lezárult, de jegyek még igényelhetőek a weboldalon keresztül.  Hazai fejlesztőként nem érdemes kihagyni, ilyen színvonalú szakmai rendezvény nem csak Budapesten, de a teljes régióban is igazi kuriózum. Legalábbis egyelőre: a szervezők célja a magyar fővárost úgy pozicionálni, ahogyan most Berlinre is gondolunk. Egy cool és gazdaságos hely, tele hipsterekkel, ahol a technológiai vállalkozásoknak van tere és megfelelő szakmai és közéleti környezet is adott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról