Szerző: Koi Tamás

2012. december 27. 14:40

Januártól nő a telefonadó

Január elsejétől a telefonadót bevezető, júliustól hatályban lévő törvény későbbi módosítása értelmében növekszik a távközlési szolgáltatók adóterhe a vezetékes és mobiltelefonos beszélgetések után. Megszűnik ugyanakkor a szektor kettős adóztatása, mivel az ágazati különadót 2013-ban már nem kell fizetniük a szolgáltatóknak.

Január elsejétől változik a telefonszolgáltatókat érintő, az ügyfelek telefonálási szokásai alapján befizetendő telefonadó összege. A július elsejétől élő adónem - melynek alanyai a szolgáltatók - maximuma egy korábbi törvénymódosítás értelmében 2013-tól lakossági és vállalati ügyfelek esetén egyaránt csaknem a kétszeresére növekszik. A tarifákat egyelőre egyik szolgáltató sem módosítja a változások hatására, de a Vodafone ügyfelei mégis többet fizethetnek.

Januártól csaknem a duplája

Az Országgyűlés által 2012. május 18-án elfogadott telefonadó létrejöttét jelentős médiaérdeklődés kísérte, ezzel párhuzamosan a távközlési szektor legnagyobb szereplői, így elsősorban a leginkább érintett mobilszolgáltatók kétségbeesetten próbálták a kormányt rábírni, hogy változtassa meg döntését az új adónem bevezetésével kapcsolatban. A kormányzat végül hajthatatlannak bizonyult, és az új adójogszabályban meghatározott, percenként és SMS/MMS-enként kivetett 2 forintos adóterhet július 1-től kivetette a szolgáltatókra.

Alig két héttel az új jogszabály elfogadása után máris megszületett az első módosítás, melyben a törvény által meghatározott adómaximumot (ez lakossági ügyfelek esetén 700, vállalati ügyfeleknél pedig 2500 forint) ideiglenesen csökkentette nem egészen a felére. A szolgáltatóknak így lakossági ügyfeleknél 400, vállalati előfizetőknél pedig maximum 1400 forintot kellett fizetniük az államkasszába, akkor is, ha az előfizető ennél többet telefonált.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ez a limit szűnik meg január elsejétől, a telefonszolgáltatók (vezetékes, mobil) összesített adóterhei ugyanakkor 2013-tól mégsem nőnek számottevően. Ennek oka, hogy az ágazati szereplőknek a jövő évtől nem kell fizetniük a 2010-ben bevezetett úgynevezett ágazati különadót, melynek éves mértéke (bevételarányosan számolva) elérte a 61 milliárd forintot. A szektor legnagyobb szereplői közül a Magyar Telekomot, a UPC-t, a DIGI-t és az Invitelt érinti ugyanakkor a január elején életbe lépő közműadó, melynek értelmében a légvezetékek és földkábelek esetén egységesen, méterenként 125 forintot kell fizetniük a cégeknek.

Most már nem emelhetnek árat

A telefonadó bevezetését a szolgáltatók a legkülönfélébb módokon igyekeztek kompenzálni, de végeredményben a jelentősebb piaci szereplők közül egyedül az Invitel volt az, mely semmilyen módon nem emelte meg árait az új adóterhek hatására. A mobilszolgáltatók közül a Vodafone és a Telenor határozott kommunikációban, kifejezetten a telefonadó jelentette extra adóterheket okolva emelt árain nyáron, a Magyar Telekom pedig diplomatikus közleményében a körülményekben bekövetkezett változásokra fogta a legtöbb tarifáját érintő áremeléseket.

Január elejétől egyelőre egyik mobilszolgáltató díjszabása sem változik, egy esetleges áremelésről egyébként az Elektronikus Hírközlési Törvény (Eht) értelmében 30 nappal a változások életbe lépésre előtt értesíteni kell a fogyasztókat. A Vodafone ugyanakkor az eddigi gyakorlata szerint kedvezményt adott a telefonadó miatt bevezetett extra díjtételből (azoknál az előfizetőknél, akiket ez érintett, és ahol adható volt ilyen kedvezmény), ez a kedvezmény várhatóan január 1-től megszűnik, vagyis a szolgáltató ügyfeleinek jelentős része minden bizonnyal többet fog fizetni az újévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról