Szerző: Koi Tamás

2012. november 27. 15:55

Ötmillióért filmeket is másol új tévéjére a Sony

Napokon belül a boltokba kerül a tengerentúlon a Sony első 4K felbontású lapostévéje, a technológia itt azonban végképp megelőzte a műsortovábbítói oldalt. A gyártó ezért prémium filmes tartalmakat másol a tévé beépített háttértárolójára.

Ezekben a napokban kerül a boltokba a Sony első 4K felbontású tévékészüléke az Egyesült Államokban - az ultranagy felbontású panellel ellátott 84 hüvelykes monstrum ezúttal azonban a HD-nál is jobban megelőzte a korát. A méregdrága tévéhez semmilyen tartalom nem érhető el, sem adathordozón, sem pedig broadcast-oldalon, a Sony ezért jobb híján kénytelen 4K felbontású filmeket másolni a tévé beépített háttértárára.

A berlini IFA-n bemutatkozott Sony XBR-84X900 a világ első 4K-s (3840x2160 pixeles) felbontású tévéje, a panel az 1080p-felbontású HD-jel négyszeresét képes megjeleníteni. Ezt a felbontást eddig jobbára professzionális studiómonitoroknál használták csupán, a jövőben azonban a 4K-s tartalmak nappalikba költözésével várhatóan a nagyobb képátlójú panellel ellátott tévéknél is megjelenhet. A tartalomkínálat ma azonban egyelőre zéró, a 4K felbontást azonban ma már világszerte több mint 13 ezer digitális moziban használják a filmvetítések során.


A Sony első 4K-felbontású tévéje

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Bár a Sony 4K-s tévéjében található XCA8-4K típusú videoprocesszor képes a HD, vagy akár az SD-jelek felskálázására, a Sony belátta, hogy a tévé mellé valamilyen formában 4K-s tartalmat is kell kínálnia. A japán szórakoztatóelektronikai gyártó ezért a filmipari érdekeltségeire támaszkodva egész estés hollywoodi mozifilmeket másol a tévé beépített háttértárára 4K felbontásban. A cég egyelőre nem közölt részleteket arról, hogy mely filmek kerülnek fel a tévé adattárolójára.

Piacelemzők szerint a tartalomkínálat lassú bővülésének hatására a 4K-s, illetve Ultra HD felbontású tévék eladása komótosan indulhat a következő években. A feltörekvő technológiák közül 2016-ra az OLED várhatóan éves szinten 9 milliós eladást produkálhat, míg a 4K-s panellel ellátott tévék forgalma körülbelül ennek a fele lehet. Szakértők szerint az ultranagy felbontású paneleknek egyértelműen a 60 hüvelykes, vagy annál nagyobb képátlójú tévékészülékeknél van létjogosultságuk, míg az OLED esetében a nagyobb méret rendkívüli mértékben megnehezíti a gyártást, ami a nagyméretű OLED-tévék árát szintén az egekbe küldheti.

Eleinte a 4K-ért is mélyen a zsebbe kell nyúlniuk a vevőknek: a 84 hüvelykes képátlójú XBR-84X900-ért cserébe 25 ezer dollárt, vagyis napi árfolyamon számolva nagyjából 5,4 millió forintot kér a Sony.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról