Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 27. 13:15

Magyarországra érkezett a Violin Memory

A 2009-ben alapított Invigor Informatika Kft lett a Violin Memory kizárólagos magyarországi viszonteladója és partnere. A vállalat nagy reményeket fűz a flashmemória-alapú adattárolók hazai elterjedéséhez, amelyeket máris ügyfeleknél tesztelnek.

Magyarországra is megérkezett a flashalapú tárolókat gyártó és fejlesztő Violin Memory, amely az Invigor Informatikát választotta kizárólagos partneréül. Az Invigor 2009-ben jött létre, a tízfős cég mára 10 millió dolláros forgalmat bonyolító vállalattá vált, kínálatában Oracle/Sun, Symantec, Hitachi Data Systems és HP megoldásokat és ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat találni, az ügyfelek között pedig a Budapest Bankot, az OTP-t, a MOL-t és az Országos Bírói Hivatalt emelte ki Vadnai Tamás ügyvezető.

Violin: flash, de nem SSD!

A Violin hazánkban valószínűleg nem ismert széles körben, a 2005-ben alapított vállalat 2009-ben lépett ki "lopakodó módból" és állt elő első termékével, amely egy kizárólag flash memórián alapuló külső adattároló a legnagyobb teljesítményt igénylő nagyvállalati környezetek számára. A cég 100 százalékos indirekt értékesítési megközelítéssel dolgozik és az első években kizárólag az amerikai ügyfelekre koncentrált, nemrég nyitott csak a nemzetközi piac felé, mondta el egy mai sajtóbeszélgetése Christian Putz regionális értékesítési vezető.

A 400-nál is több főt foglalkoztató cég egyik stratégiai befektetője a Toshiba, amellyel közvetlen értékesítési megállapodást és kutatás-fejlesztési megállapodást is kötött a vállalat. Ennek köszönhetően több generációra előre ismeri a Toshiba flash chipjeinek paramétereit és hozzá tudja igazítani saját fejlesztésű firmware-ét, ezáltal a legnagyobb teljesítményt elérve. Putz elmondása szerint a legújabb VMOS változat a hardver módosítása nélkül 20 százalékos teljesítménynövekedést hoz magával, pusztán a jobb optimalizációnak köszönhetően.

A Violin tömbök architektúrája alapjaiban eltér a hagyományos diszkes tárolótömbökétől, ugyanis ezeket kezdettől fogva a flash köré tervezték, nélkülözik a hagyományos diszkes tömbök buszos-kontrolleres felépítését. A memóriachipeken kívül minden saját fejlesztésű technológia és szabadalmakkal alaposan körülbástyázott. A 3U magas Violin tárolókban VMM (Virtual Memory Module) kártyákon helyezkednek el a flash chipek, ezek a kártyák kezelik a fáradáskiegyenlítést és a hibajavítást is. A VMM-ek felett van egy Violin Switched Memory (vXM) réteg, valamint a vRAID, amely egy kifejezetten flash memóriához optimalizált RAID algoritmus. A Violin tárolókon saját fejlesztésű operációs rendszer fut, ez a VMOS. Az eszközök Fibre Channel, Infiniband vagy iSCSI interfészen illeszthetők meglevő tárolókörnyezetbe, de lehetőség van közvetlen PCIe felületű csatlakozásra is a szerverekhez.

A Violin elsősorban teljesítménykritikus nagyvállalati adatbázisok és alkalmazások, virtualizált desktop környezetek és szervervirtualizáció, valamint a masszív párhuzamos adatfeldolgozás ("big data") területén tudja megvillantani az oroszlánkörmeit.Az itt felmerülő teljesíményproblémákra a szervergyártók vagy a hagyományos storage-gyártók legtöbbször SSD-k használatát javasolják, ez jár a meglevő architektúra legkisebb bolygatásával,  mondja Putz. Alkalmazások teljesítményproblémáit lehet kezelni olyan újszerű megoldásokkal mint az in-memory feldolgozás vagy célberendezésekre történő átállás (pl. Exadata, SAP HANA), azonban ezekben az esetekben az alapoktól újragondolt architektúra szükséges, ami bonyolult migrációs projektek lefolytatását igényli. Ráadásul csak egy-egy alkalmazás lesz gyorsabb.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Violin ígérete ezzel szemben hatalmas gyorsulás a meglevő architektúra megtartása mellett. A vállalat berendezéseit afféle "nulladik" rétegű tárolónak érdemes bevetni egy meglevő infrastruktúrán, az alkalmazás vagy a fájlrendszer adatrétegező képességét felhasználva a legsűrűbben elért információk (pl. metaadatok, logok, legforróbb rekordok) tárolására, de természetesen automatikus rétegezésre is lehetőség van például egy tárolóvirtualizációs megoldás (IBM StorWize V7000/SVC) mögé kötve. A vállalat szerint egy több petabájtos adatbázis esetén is elég néhány tucat terabájtot flashre mozgatni többszörös teljesítménynövekedéshez - konkrétumokat természetesen csak az adott alkalmazás IO karakterisztikájának ismeretében lehet számolni. A Violin flash hasznos kapacitását tömörítéssel és deduplikációval tovább lehet növelni.

Már itthon is tesztelik

A flash memória alacsonyabb késleltetést, nagyobb sávszélességet és több művelet egyidejű végrehajtását teszi lehetővé mint a diszkek. Putz szerint az IOPS-korlátba nagyon kevés helyen futnak bele a nagyvállalati felhasználók, az alacsonyabb késleltetést és a nagyobb sávszélességet azonban nagyra értékelik, amikor meglevő alkalmazások teljesítményét kell növelniük vagy a batch feladatok futásának idejét rövidíteni. Ennek persze ára is van, egy Violin tömb végfelhasználói ára százezer dolláros nagyságrendű, Putz szerint azonban ár/kapacitásban állják az összehasonlítást a nagyvállalati kategóriás SSD-kkel, ár/teljesítmény tekintetében pedig jóval lekörözik azokat.

Pap Gábor, az Invigor műszaki vezetője a HWSW-nek elmondta, Magyarországon leginkább a pénzügyi és távközlési területen tevékenykedő nagyvállalatok érdeklődésére tarthatnak számot a Violin tömbök, az első példányok már az ügyfeleknél vannak tesztelésen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról