Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 25. 14:15

Az Android miatt is népszerű a Java

Majdnem ezer hallgató vett részt a NetAcademia által szervezett Java alapozó tanfolyamon, amely a HWSW-vel közös Android fejlesztői képzést előzte meg. Az okostelefonos platformok előretörése átrendezi a programozási nyelvek népszerűségi listáját is.

"Az Android miatt a Java népszerűsége folyamatosan növekszik, hiszen az androidos programozás egyfajta Java – nálunk is az Android képzésünket előzte meg az említett Java-felkészítés. Az Objective-C is nagyon tör előre, hiszen az Apple maga egy úthenger. Tehát világosan látszik, hogy mindenki Androidra és iPadre akar alkalmazást csinálni, és a jövőben ez még inkább így lesz" - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont vezetője.

A programozási nyelvek népszerűségét a webes keresések alapján rangsoroló TIOBE index 2012 októberi frissítése szerint a legnépszerűbb nyelv a C, amelyet szorosan követ a Java, a harmadik helyen pedig már az Objective-C áll, megelőzve olyanokat mint a C++, C#, Visual Basic, PHP, Python, Perl és JavaScript. Tavaly októberben az Objective-C még csak hatodik volt a rangsorban, két éve pedig mindössze a nyolcadik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az előretörés nem véletlen, az Apple az első iPhone megjelenése óta több mint 300 millió iOS-t futtató eszközt adott el összesen, androidos készülékből pedig már naponta egymilliónál is többet aktiválnak. A két platform összességében majdnem annyi felhasználót ér el mint a  Windows, de a Gartner előrejelzése szerint 2016-ra a Google platformját már több eszköz futtatja majd mint a Microsoftét. Az elemzőcég szerint ekkorra 2,3 milliárd androidos telefon, tablet és más számítógép lesz használatban, míg a windowsos készülékek száma 2,23 milliárd darab körül lesz.

A HWSW és NetAcademia által közösen szervezett androidos fejlesztői képzésen a résztvevők  száma elérte a 140-et is, ennek oka a téma "felkapottsága" miatt az, hogy a tanfolyamon nem csak tantermi oktatás keretében lehet részt venni, hanem távolról, a web segítségével is be lehet kapcsolódni, az események pedig munkaidőn kívül vannak. Fóti Marcell szerint az informatikai oktatások iránti kereslet visszaesését az elmúlt években leginkább az magyarázta, hogy a cégek a szükséges minimumra csökkentették az alkalmazottaik létszámát, akiket nem tudnak a hosszabb oktatások idejére nélkülözni. "Olyan szinten optimalizálva van az emberierőforrás-felhasználás, hogy a cégek egyszerűen nem engedhetik el a munkavállalót egy negyven órás tanfolyamra, ami 5 munkanap kiesésével jár. Az Android képzésünkön most 140-en vesznek részt, munkaidőben lehet, hogy ez a szám hat-hét lenne" - mondta Fóti.

A NetAcademiánál nagyon keresettek a Microsoft szervertermékeivel kapcsolatos képzések, mint például a Hyper-V vagy az SQL Server, de szintén sokan vettek részt például a HTML5 programozás vagy a VMware 5 virtualizációs oktatáson is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról