Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 17. 16:53

Egymilliárd okostelefon-felhasználó van a világon

Felnő a PC mellé az okostelefon, már több mint egymilliárd felhasználóval rendelkezik ez utóbbi is, vagyis minden hatodik mobilfelhasználó kezében már okos modell lapul. A növekedés üteme gyorsul, a következő egymilliárd már három év alatt meg lehet.

Több mint egymillárd okostelefon-felhasználó van világszerte - derül ki a Strategy Analytics piackutatásából. A cég felmérése szerint az idei harmadik negyedévben mintegy 1,038 millió felhasználó rendelkezett okostelefonnal, szemben az előző év hasonló időszakában mért 708 milliós adattal és a három hónappal ezelőtti 959 milliós értékkel.

Gyorsuló növekedési pálya

Az okostelefonok eladásai persze még nem érték el az évi egymilliárdos darabszámot, a piackutatók szerint azonban már ez sincs messze, a belépő szintű okostelefonok árának és a globálisan növekvő életszínvonalnak betudhatóan a piac továbbra is gyorsan növekszik a hagyományos mobiltelefonok részesedésének rovására. A telefongyártók rajongóinak nem kell aggódniuk, az okostelefonok előretörése egyelőre megállíthatatlannak látszik, a mintegy hatmilliárd mobiltelefon-felhasználónak pedig még mindig mindössze egyhatoda váltotta le telefonját telekommunikációs eszközről számítástechnikai eszközre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Strategy Analytics kutatása kiemeli, hogy az okostelefonok piaca 16 éve, 1996-ban indult az első Nokia Communicatorral, a finn gyártó pedig több mint tíz évig dominálta világszinten a piacot. Az ilyen eszközök elterjedésében az inflexiós pontot azonban az iPhone és az Android színre lépése hozta el, a 2007-2008-ban megjelenő termékek után hihetetlen kereslet alakult ki a piacon, amely robbanásszerű növekedést eredményezett, ahogy az okostelefon a geekek és üzletemberek játékszeréből a mindennapi élet részévé vált.

A Strategy Analytics szerint az okostelefonos telepítet bázis következő egymilliárdos növekedéséhez mindössze három évre lesz szükség - ennyi idő alatt fog megduplázódni a felhasználók száma. Ezzel az okostelefon már világszerte egyre több ember első számítástechnikai eszköze lesz, megelőzve ezzel a még ma is domináns PC-ket.

Jövőre csak Android lesz ennyi

Az okostelefonos piac lendülete jórészt az Android lendületének felel meg. Eric Schmitt Google-vezér október elején jelentette ki, hogy 2013 folyamán az Android-felhasználók száma eléri és meghaladja majd az egymilliárdos számot, ezzel a robotos szoftver hamarosan a világ legtöbb példányban használt operációs rendszere lehet. Ezt a koronát jelenleg a Windows hordja, már 2011 decemberében több mint 1,25 milliárd PC futtatta a redmondiak operációs rendszerének változatos verzióit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról