:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 12. 12:57

A Windows 8-ra készül a Sony

Frissíti modellkínálatát a Windows 8 érkezésére a Sony is. A meglévő modellek egy része érintőkijelzővel is elérhető lesz, a zászlóshajó pedig a jövőben a prémium kategóriás Duo 11 - szintén érintésre kihegyezve.

Nagy erőket mozgósít a Sony a Windows 8 október végi érkezésére, jönnek az érintésorientált operációs rendszerhez optimalizált PC-k. A Sony vadonatúj modellekkel is készült, de a koranyári kínálat egyes darabjai is elérhetőek lesznek opcionálisan érintőkijelzővel.

Október végén a piacon

A VAIO Duo 11-et már az IFA-n bemutatta a Sony, a mostani bejelentéssel azonban árat és megjelenési időpontot is kapott a japán gyártó új üdvöskéje. A Duo 11 a Windows 8 piaci premierjével egy időben, október 26-tól lesz elérhető az amerikai piacon, belépő ára 1100 dollár lesz. Az európai megjelenésről egyelőre nincsenek hírek, reményeink szerint a karácsonyi szezonra a hazai boltok polcaira is felkerül majd a termék.

A Duo 11 egyébként nem tucattermék lesz, a Sony hagyja a korábbi zászlóshajót, a VAIO Z-t kifutni, ennek helyét is a tabletté konvertálható noteszgép veszi majd át. A feladathoz a Duo 11 is fel tud nőni, a specifikációs lista sziporkázóra sikerült. A hardveres alapokat az ultrabook-platform adja, amelyhez háttérvilágításos billentyűzet, NFC, GPS és magnézium-ötvözet készülékház tartozik. A kijelző 1080p felbontású, Gorilla Glass védi, az érintőkijelző pedig nem csak az ujjal való tapintást érzékeli, de ceruzával is használható, 256 szintű nyomásérzékenységgel. Az üzleti felhasználók számára jó hír, hogy a Duo 11 teljes értékű billentyűzetet kapott, ezért cserébe azonban lemaradt a touchpad, csak pöcökegér került rá.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A csatlakozók dolgában is viszi a prímet a Duo 11, HDMI-port, két USB 3.0, teljes értékű Ethernet-csatlakozó, memóriakártya-olvasó, audiokimenet és egész méretű VGA-csatlakozó is helyet kapott rajta - a bőségért a viszonylag nagy vastagsággal kell megfizetni. A Sony ennek megfelelően nem is rejti véka alá, hogy a Duo 11 nem tömegterméknek készül, prémium gép, vastag pénztárcájú felhasználók számára. Ennek fényében kissé meglepő, hogy nem Windows 8 Pro, hanem a "mezei" Windows 8 fut rajta, persze ez később egyszerűen, helyben frissíthető Pro verzióra. Az akkus üzemidő modulárisan kiterjeszthető majd az eszköz aljára illeszthető külső egységgel, amely ráadásul külön is tölthető lesz.

Gigatablet is lesz

Az ASUS nem egyedül gondolja, hogy a Windows 8-hoz hordozható egybegépek is találnak, a Sony is bemutatott egy ilyen modellt. Az óriási tabletként is felfogható Tap 20 természetesen érintőképernyővel rendelkezik, a több mint 5 kilós modellt azonban várhatóan maximum helyiségek között fogjuk hordozni. A terméket kifejezetten családos használatra tervezte a Sony, ezért cseppálló borítást és a kijelző köré vastag gumi keretet is kapott. A gyártó elképzelése szerint az eszközök például társasjátékozni lehet - ebben segít az IPS kijelző is, amely széles betekintési szögeket garantál, bár az 1600x900 pixeles felbontás ebben a méretben kifejezetten alacsony pixelsűrűséget ad. A Tap 20 névre keresztelt VAIO belépő ára 880 dollár lesz, ezért Core i3 processzor, 4 gigabájt RAM és 500 gigabájtos merevlemez jár, diszkrét grafikus egységet azonban felárért sem lehet venni.

A VAIO E14P és a T13-as ultrabook is kapott említést a Sony bemutatójában, mindkét modell érintőképernyővel is megvásárolható a jövőben, némi extra kiadás fejében. Az E14P esetében az érintős modell felára 100 dollár, várhatóan ugyanennyi lesz a T13 esetében is. A Sony egyébként megragadta az alkalmat a frissítésre és bemutatta a T14-es ultrabookját is, ez egyelőre érintőkijelző nélkül, de optikai meghajtóval és a T13-as ipari formatervével érkezik majd, a kistestvérrel megegyező belépő áron (ez Amerikában 670 dollárnak felel meg).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.