Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 11. 15:13

Ingyenes tankönyv Windows 8-ra fejlesztőknek

A Microsoft szoftverfejlesztőknek szóló weboldaláról, a devportalról tölthető le a Windows 8 fejlesztés lépésről lépésre című tankönyv, amely az október végén érkező operációs rendszert megcélzó programozóknak kíván segítséget nyújtani az első lépésekhez.

A könyvet hazai szakemberek, a fejlesztői közösség aktív tagjai (Novák István, Fülöp Dávid, Petró Emil, Fár Attila Gergő, Farkas Bálint, Turóczy Attila, Kiss Balázs, Árvai Zoltán) jegyzik, akik már korán elkezdtek ismerkedni és dolgozni a Windows 8 előzeteseivel és a szerzett tapasztalataikat most megosztják az olvasókkal. Az anyag 13 fejezeten keresztül tárgyalja a Windows 8 fejlesztéséhez szükséges információkat, kezdve az operációs rendszer alapszintű bemutatásától az architektúrán át a konkrét programozásig.

Amint az ismert, a Windows 8 képes futtatni a korábbi verziókra írt "desktop" alkalmazásokat, emellett megjelent benne egy teljesen új alkalmazásmodell és API (Windows RT), amely számos előnyt kínál, cserébe újfajta technikai ismereteket követel meg a fejlesztőktől. Akik korábban ár dolgoztak XAML-lal vagy Silverliighttal, azok számára ez a világ nagyon ismerős lesz, de biztos sokan lesznek, akik számára teljesen új területet jelent.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A könyvben szóba kerül az aszinkron programozás, a XAML, az operációs rendszerbe épített kontrollok használata, valamint az operációs rendszer integrációs szolgáltatásainak és a kapcsolódó webszolgáltatásainak elérése is. A Windows 8-ra az eddig klasszikusan használt nyelvek mellett HTML5/JavaScriptben is lehet dolgozni, ezzel külön fejezet foglalkozik a könyvben. Az utolsó szekció ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy lehet egy elkészült alkalmazást a Windows 8 Store-ban publikálni, vagyis a fejlesztésbe fektetett erőforrások hogyan konvertálhatók konkrét bevétellé.

A tankönyv ingyenesen letölthető a devportalról, de igény esetén nyomtatott kiadványként is megvásárolható az üzletekben. Az anyagban felhasznált példaprogramok szintén elérhetők a devportalon, ahol egy ajándékbolt is nyílt: a Store-ba feltöltött Windows 8 alkalmazások készítői munkájukkal pontokat szerezhetnek, amiket aztán különféle ajándékokra válthatnak be, ezek között van egy érintőkijelzős PC, Lumia 710 okostelefon, különféle Microsoft hardverek, Lego készletek és kisebb emléktárgyak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról