Szerző: Koi Tamás

2012. október 5. 09:58

Samsung Galaxy Note 10.1 - rajz, tábla

A Samsung a berlini IFA alkalmával leplezte le legújabb tabletjét, a Galaxy Note 10.1-et, mely az első szériás Note után a második olyan eszköz a koreaiak választékában, melyhez tollat is lehet használni. Kérdés, hogy az újdonság megtöri-e a tabletek eddigi használhatósági trendjét, vagyis lehet-e egy ilyen eszközt kreatív feladatokra használni?

A Samsung a Galaxy Tab termékcsaládjában elképesztően sok tabletet állított csatasorba, mind azért, hogy valamelyest megtörje az iPad szinte teljes hegemóniáját a tabletek mezőnyében. Aztán a cég tavaly ősszel útjára bocsátott egy olyan kütyüt, ami kilógott a sorból, noha félig-meddig tabletnek számított: a Galaxy Note-ot ugyanis tollal is lehetett vezérelni. Az eszköz végül komoly sikereket ért el, a Samsung pedig egy évvel később elkészítette a Galaxy Note-ot majd kétszer akkora méretben, és elkeresztelte Galaxy Note 10.1-nek. A kütyü feladata pedig nem titkoltan az lett, hogy az addig jobbára kizárólag tartalomfogyasztásra használható tabletek előtt megnyissa az utat a kreatív felhasználási módok felé.

Nem csak fogyasztáshoz

A Samsung Galaxy Note 10.1 tulajdonképpen egy közönséges, 10.1 hüvelykes kijelzővel ellátott androidos tablet egy nagyon fontos extrával: a készülékhez jár egy 1024 nyomáspont-skála érzékelésére képes digitális toll is, mely hasonlít azokhoz a professzionális eszközökhöz, melyekkel többnyire grafikusok, vagy kreatív munkát végző felhasználók rajzolnak a Wacom-táblákra. A Samsung az extra beviteli mód igényeinek megfelelően alapos módosításokat eszközölt az alap operációs rendszerkörnyezeten, a Galaxy Note 10.1-re számos olyan alkalmazás került, mely az androidos tabletek mezőnyében teljesen egyedülálló.

Sajnos mindez egyben azt is jelenti, hogy a toll a legtöbb, "hagyományos" androidos appnál legfeljebb az ikonok nyomogatására használható, és gyakorlatilag egyedül a Samsungon múlik az, hogy a későbbiekben készülnek-e olyan alkalmazások a Galaxy Note 10.1-hez, melyekkel kihasználható a tablet egyedi funkciója, a nyomásérzékeny toll. Szerencsére a legtöbb kézenfekvő feladatra (jegyzetelés, rajzolgatás, retusálás stb.) van kéznél app gyárilag, de ezekről később!

Maga a hardver egyébként első ránézésre alig különbözik a Samsung Galaxy Tab termékcsalád legnagyobb, egyben legújabb tagjától, a Galaxy Tab 2 10.1-től. A kétféle színben kapható tablet burkolata teljes egészében műanyag, ami egyfelől sérülékenyebbé, másfelől valamelyest könnyebbé teszi az eszközt. A felhasznált anyagok minőségétől nem estünk hasra, de ugyanez a helyzet a Galaxy S III okostelefonnal is, melyet pont ugyanilyen anyagból készül burkolattal több tízmillió példányban adtak eddig el.

A Galaxy Note 10.1 több egyedi külső jeggyel is rendelkezik, ilyen például a Samsung semmi mással nem kompatibilis töltő- és adatcsatlakozója, valamint az infravörös jeladó, ami ezúttal nem adatátviteli célokat szolgál, mint a régebbi telefonok esetében, hanem a távirányító funkció része. A készülék elengedhetetlen tartozéka a jobb alsó sarokból előhúzható, kellően könnyű és kényelmes fogást biztosító toll is.

Erőt, egészséget!

A tablet tervezése során a Samsung láthatóan semmiképpen nem szerette volna, hogy az eszköz használat közben kifogyjon az erőből vagy a memóriából, ezért a Galaxy Note 10.1-be egy négymagos, 1,4 GHz-en ketyegő processzort pakoltak, mellé 2 gigabájt memóriával. A tableten gyárilag az Android operációs rendszer 4.0.4-es verziója fut a jól ismert TouchWiz felülettel kiegészítve, a kütyü az ígéretek szerint nemsokára frissíthető lesz Android 4.1-re.

Sajnos a jelenleg elérhető legfrissebb operációs rendszerkörnyezet még mindig hagy maga után némi kívánnivalót, mind a felhasználó interfészt, mind pedig a teljesítményt illetően. Használat közben többször is tapasztaltuk, hogy a Galaxy Note 10.1 a kimondottan erős hardver ellenére is képes meg-megakadni bizonyos feladatok elvégzése során, más esetekben pedig kifejezetten hosszú időt vesz igénybe egy-egy parancs vagy művelet végrehajtása.

Az elsősorban hobbi grafikusoknak és kreatív szakembereknek szánt tablet egyik legfájóbb pontja sajnos éppen az a komponens, amin a munkát kell végezni: a 10.1 hüvelykes képátlójú kijelző felbontása ugyanis mindössze 1280x800 pixel, igaz, dokkolón keresztül nagyobb felbontású és képátlójú kijelzők kezelése is támogatott. A kijelző kontrasztja is lehetne jobb, emellett semmiféle színkalibrációs megoldást nem lehet elővarázsolni a tablettel, mindez pedig összességében azt jelenti, hogy a Galaxy Note 10.1-et fotoretusálásra csak bizonyos korlátok mellett lehet használni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tablet kétségtelenül legérdekesebb funkciója a kézírásfelismerés, illetve az alakzatfelismerés, amihez az S Note alkalmazást hívhatjuk segítségül, vagyis szó sincs arról, hogy bármilyen beviteli mezőbe tudnánk kézzel írni a mellékelt tollal. A program magyarul is tud, a felismerés az egyén kézírásától függően változó pontossággal működik, jelenlegi állapotában azonban tapasztalataink alapján összességében nem tudja kiváltani a virtuális billentyűzetet. A funkciót sokkal hasznosabbá tehetné, ha a kézírás-felismerést utólag is lehetne kérni a rendszertől, de ezt nem tudja az S Note - a program vagy valós időben ismeri fel a szöveget, vagy sehogy.

Korlátoltan egyedi

A Galaxy Note 10.1 a kézírásfelismerésen túl tud valamit, amit rajta kívül egyetlen androidos tablet sem: két alkalmazás párhuzamos megjelenítését a kijelzőn. Sajnos a készülék ezt csak bizonyos korlátokkal tudja, így egyelőre csak hat gyári app támogatja ezt az üzemmódot, köztük a fentebb említett S Note. Ez az üzemmód sokat segít a képtartalmak manipulálásában, egyes képrészletek beillesztésében és mozgatásában. A párhuzamosított üzemmódot a videolejátszó esetében ráadásul egy érdekes trükkel toldotta meg a Samsung: az éppen lejátszott videó egy a kijelző bármelyik pontján elhelyezhető, mindig előtérben lévő kis ablakban is nézhető.

A Samsung tollal ellátott 10.1 hüvelykes táblagépe mindenképpen figyelemre méltó, bár nem teljesen egyedülálló kezdeményezés a tabletek mezőnyében. A Galaxy Note 10.1 küldetése, hogy leszámoljon azzal a sztereotípiával, miszerint a tabletek kizárólag médiafogyasztásra alkalmasak, egyelőre félsikert aratott. A tollal elérhető funkciók nem változtatják meg gyökeresen az eszköz rendeltetését, egy részük ráadásul legfeljebb villantásra jó. A profiknak ettől függetlenül akár jól is jöhet az eszköz, ha le kell gyorsan skiccelni valamit és éppen nincs más kéznél.

A tollal ellátott Galaxy Note 10.1-nek jelenleg nincs közvetlen konkurense a piacon, a kütyü teljesen egyedülálló a 10.1 hüvelykes tabletek mezőnyében. A Samsung ehhez mérten is határozta meg a készülék árát, mely kis mértékben az iPad felé lő. Cserébe a koreaiak adnak egy gyengébb anyagokból összeállított, jóval kisebb felbontású kijelzővel ellátott tabletet, melyet a hozzá adott tollal is is lehet használni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról