Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 24. 12:11

Oracle-ről váltott nyílt forráskódra az Orbitz

Részben NoSQL Couchbase-re cserélte Oracle Coherence objektumcache-eit a világ egyik legnagyobb utazási oldala, az Orbitz. A cég beszámolója szerint a hibrid rendszer sokat gyorsult, megbízhatóbb és jóval olcsóbb is lett.

Oracle Coherence obejktumcache-ről nyílt forráskódú alternatívára állt át az Orbitz, a világ legnagyobb webes utazási szolgáltatása - a kikerült prezentáció szerint vállalat pénteken, a CouchConf konferencián beszél majd a részletekről. A nyílt forráskódú NoSQL adatbázissal foglalkozó konferencia találó helyszín, az Orbitz ugyanis elsősorban erre a platformra állt át. Az 1400 főt foglalkoztató, hoteleket és repülőjegyeket is közvetítő szolgáltatás a hat nagy amerikai légitársaság közös projektjeként jött létre, ezért fejlődésére nem jellemző a startupok szokásos életútja - a kezdetektől fogva nagy rendszert épített, a legjobbnak számító eszközökkel, sok pénzből.

Az Orbitz megbízhatóságért felelős mérnöke, Steven Young elmondása szerint a cég néhány nagyon fontos rendszert mozgatott el Oracle Coherence-ről Couchbase-re. Az átalakításnak köszönhetően a rendszer mintegy négyszáz csomópont helyett mindössze 70 node-ot használ már, amelyek együtt mintegy 250 millió objektumot és 1,2 terabájt adatot kezelnek. A váltásnak köszönhetően drasztikusan csökkent az in-memory tárhely szükséges mérete is, 620 gigabájtról 55 gigabájtra. Vagyis míg korábban az adatbázis mintegy felét memóriában tárolták, ez az arány ma kevesebb mint 5 százalék. Az Orbitz beszámolója szerint ennek ellenére a rendszer teljesítménye, az egyes keresések lefutási ideje drámaian javult, bár ezt pontos számokkal nem támasztotta alá a vállalat képviselője.

A teljesítmény mellett fontos szempont volt a zavartalan működés is, némileg meglepő módon a  tisztán Oracle-alapú rendszer hetente többször is leállt, az erőfeszítések ellenére is. Az új kialakítás azonban zavartalanul működik, sőt, immár a webes alkalmazás frissítéséhez sem kell lekapcsolni a kiszolgáló háttérrendszert. További előny, hogy a rendszer jobban skálázódik, akár adatközpontok között is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A nagyvállalati környezetben a nyílt forráskód sosem volt az ingyenes szinonimája, az Orbitz új rendszereinek kialakításában sem elsősorban a költségtényező játszott szerepet. Ugyan egyes alacsonyabb rendű alkalmazásokhoz használnak memcached-et és Membase-t, a fő alkalmazás a Couchbase Enterprise Editiont használja, amelyhez komoly fizetős támogatást nyújt a szoftverház, mind tanácsadásban és hibaelhárításban, illetve hotfixeket biztosít a verziók között felfedezett hibák gyorsjavításához. Ugyan a Couchbase nem ingyenes, az Orbitz számításai szerint a részleges váltással mintegy kétmillió dollárt tudnak megspórolni évente licencelési és üzemeltetési költségekben.

A cég beszámolója szerint az Oracle szoftvereinek is maradt létjogosultsága, néhány kritikus alkalmazás továbbra is a nagy szoftverház gépein fut, például egy Exadata tárolja a hotelek egyévi ártörténetét, amelyek megőrzésére analitikai és megfelelőségi szempontok miatt is szükség van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról