Szerző: Dojcsák Dániel

2012. szeptember 21. 12:28

Nem tetszik a népeknek az Apple Maps

Az Apple ismét a saját érdekeit szem előtt tartva hozott meg egy fontos döntést, ami hosszú távon minden bizonnyal üzleti sikerré vagy a platform számára fontos megkülönböztető jegyekké konvertálható, de jelenleg minden iPhone-felhasználó számára visszalépést jelent a Google Map száműzése.

Várható volt, hogy az Apple által megálmodott, a TomTom és az OpenStreetMap technhológiáját és adatbázisát használó térkép nem lesz makulátlan a megjelenés pillanatában. A térképadatbázisok még az Egyesült Államok területén sem pontosak, pedig az Apple szempontjából ott kellene igazán bizonyítania az új rendszernek. Ráadásul a 3D felületre húzott textúrákkal elért látványos megoldás sok helyen hibás, olyan virtuális tereket létrehozva, mintha egy sci-fi filmben járnánk a dimenziók közti szövet széthasadásánál - vagy egy apokalipszisnél.

Még az Apple rajongói blogok is komoly kritikát fogalmaznak meg a szoftverrel kapcsolatban, s valószínűleg a negatív attitűd a hétköznapi használat során tovább gyökerezik majd. A legnagyobb gond azokon a helyeken lesz, ahol az OpenStreetMap adatbázisa gyenge, hibás és nem karbantartott. A közösség erejére bízott adatbázis ugyan önjavító, így ahol megvan a kritikus tömeg, akik közül elegen hajlandóak be is vinni és nem csak kivenni a közös tudástárból, ott megfelelő a minőség. Sok országban, köztünk hazánkban is, látszólag rendben vannak a térképek, de éppen a professzionális minőségbiztosítás hiánya miatt az elviselhetőnél több hiányosság rontja a használhatóságot.

Fotó: The Verge

Hibás térképek

Vannak helyek, ahol egyszerűen csak rosszul vannak kategorizálva vagy elnevezve területek, települések vagy közterek. A mára klasszikussá vált írországi “Air Field” nevű park például repülőtérként került be, de néhány országban a települések is új Apple-nevet kaptak. Komolyabb gondot jelent a Google Maps után, hogy egyes területeken, például Oroszországban, nagyon alacsony a térképes lefedettsége a TomTomnak és az OSM-nek is, így gyakorlatilag az Apple Maps használhatatlan navigációra és keresésre is. A POI-adatbázis, illetve a navigációs ajánlatok a Google megoldásával megegyezően teljesen felhő-alapúak, így ezt a részt kár kritizálni, az egyre több használat automatikusan javítja majd a hatékonyságot.

Az amerikai szaklapok tesztjei szerint van azonban jó hír is. Azokon a helyeken, ahol a térkép jó minőségű - és San Franciscóban nyilvánvalóan az - ott a navigációval, kereséssel és a megjelenítéssel sincs gond. A CNet szerzői párhuzamosan próbálták ki a Google Maps és az Apple Maps képességeit és szerintük mindkét algoritmus hasonló, hasonlóan jó útvonalakat tervez és többségében probléma nélkül jutottak el az iPhone-nal is a célállomásra. Magyarországon is hasonló tapasztalata lesz majd az iPhone-felhasználóknak: Budapesten szinte biztosan nem értik majd, hogy mire a nagy zúgolódás az Apple Maps körül, de Taktaharkányba inkább androidos mobillal érdemes majd elindulni.


Screenshot:CNET

Szebb

Összehasonlítva a két rendszer vizuális megjelenését, azt lehet mondani, hogy az Apple semmilyen forradalmi megoldást nem alkalmazott, ami a hétköznapi navigációban vagy térképböngészésben eddig ne lett volna meg. A térképek színezése kevésbé kontrasztos, ami ronthatja a könnyű eligazodást egy rápillantással, viszont tagadhatatlan, hogy a lekerekített élek, a finom grafikák szebben mutatnak. A térkép azonban egy használati tárgy, aminél az elsődleges szempont a praktikum, amit a sematikus jelzések csicsás grafikákkal való helyettesítése csak ront. Nem véletlen, hogy habár hosszú éve léteznek, soha nem terjedtek el a fotorealisztikus navigációs megoldások.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Végeredményben az iPhone-felhasználók jobban járnak az Apple saját térképszoftverével, hiszen végre az iOS-en is megjelent az “alanyi jogon járó” ingyenes, felhőalapú navigáció, ami az Android egyik legerősebb előnye volt az elmúlt években. Az iPhone-felhasználók eddig akkor is rá voltak kényszerülve a körülbelül 30 ezer forintos szoftverek megvásárlására, ha csak eseti jelleggel volt szükségük navigációra. Az egyik legnépszerűbb szoftver a TomTom volt, aminek az eladásai most nyilván megcsappannak majd, de lévén a TomTom a beépített navigációban az Apple partnere, a cég bizonyára jól járt a váltással.

Screenshot: CNET

Lesz-e demokrácia?

A felhasználók számára a legjobb persze az lenne, ha az Apple Maps mellett az Androidon ismert vektoros és az eddigi iOS-es Google Mapstól már fényévekre járó verzió is megjelenne. Erre egyébként minden esély megvan, egyes források szerint már a jóváhagyási folyamat zajlik és hamarosan érkezik a Google Maps az App Store-ba. Kérdés, hogy az Apple érvényesíti-e azt a kitételt, hogy az App Store-ba nem tölthető fel olyan alkalmazás, ami valamelyik gyári alkalmazás funkcionalitását ismétli. Amennyiben ezen okból nem jelenhet meg a Google Maps iOS-re, akkor felmerül a kérdés, hogy a többi, piacon lévő navigációs alkalmazás maradhat-e.

Update: A HWSW-nek írt levelében Báthory Péter, az OSM egyik hazai szerkesztője jelezte, hogy hazánkban az Apple Maps-ben használt térképek biztosan nem Open Street Map alapúak. "Az Apple Maps forrásait mi sem ismerjük, de külföldi szerkesztőkkel egyeztetve arra jutottunk, hogy Európában eddig senki nem talált olyan területet, ahol az Apple OpenStreetMap adatokat használt volna. Magyarországról mi is néztünk összehasonlításokat és egyértelműen látszott, hogy más forrást használnak. Hogy mit, azt nem tudjuk" - írta Báthory.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról