:

Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 31. 12:07

Kiszabadul a tévé béklyójából a Telekom IPTV-je

Idén ősszel jelentősen megújítja IP-alapú televíziós rendszerét a Deutsche Telekom, melyet részben a magyarországi leányvállalat is követni fog. A fejlesztések eredményeként a tévéadásokat már nem csak a tévékészüléken, hanem más eszközökön is követhetik majd a nézők.

Komoly fejlesztéseket végez az ősz során Entertain nevű IPTV platformján a Deutsche Telekom, melyek egy része a cég magyarországi leányvállalatának a kínálatában is megjelenik. Az egyik legfejlettebb tévés platformnak tekintett, számos interaktív funkcióval ellátott IPTV-t valódi többképernyős rendszerré teszik a szolgáltatók, vagyis a tévés tartalmakat ezt követően nem kizárólag a televíziókon lehet fogyasztani.

El a tévétől!

A Deutsche Telekom Entertain márkanevű IPTV-szolgáltatásának újdonságairól a berlini IFA kiállításon számolt be a szolgáltató. A Entertain to Go névre keresztelt szolgáltatás részeként a nézők összesen 40 csatorna tartalmát streamelhetik az otthoni hálózaton belül működő eszközökre. A mobil eszközökhöz erre a célra külön alkalmazásokat lehet majd használni, míg PC-n webböngészőn keresztül működik a szolgáltatás. A 40 tévécsatorna mellett az Entertain szolgáltatás teljes online videotára elérhető lesz az eszközökről, itt ráadásul a mobilhálózaton keresztül is működik a streaming, vagyis a német T-Mobile ügyfelei bárhol megnézhetik a kikölcsönzött filmeket tabletjükön, vagy okostelefonjukon keresztül. Az év végi időszakban induló szolgáltatásért havi 5 eurót kér majd a Deutsche Telekom.

A társaság új mobilos és set-top boxra telepíthető alkalmazásokkal is bővíti a platformot, így érkezik olyan távvezérlő szoftver, mellyel az IPTV beltéri egységet lehet irányítani, akár hanggal is. A szolgáltató elképzelései szerint a hangparancsok segítségével elég lesz a csatorna nevét bemondani a telefonnak a csatornaváltáshoz, emellett a vezérlést tovább könnyíti, hogy a mobilkészülék billentyűzetét szövegbevitelre is lehet majd használni. A set-top boxokon megjelenő új, Media World menüpont alatt több, elsősorban hírek olvasására alkalmas alkalmazások érkeznek, és itt lesz majd elérhető a Media Center felhőalapú tárhely, mely 25 gigabájt online tárterületet biztosít az Entertain ügyfelek számára.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Deutsche Telekom a hibrid Sat TV és IPTV szolgáltatását is bővíti egy új csomaggal, mely az SES-Astra műholdján keresztül 280 csatornát biztosít, melyből ötvenet HD-ban nézhetnek a tévézők. A fullextrás Entertain Comfort Sattal minden olyan interaktív funkció elérhető lesz, ami az IPTV-n keresztül is hozzáférhető, emellett nagy sávszélességű vezetékes internetszolgáltatás is jár a csomaggal, havi 40 euróért cserébe.

Itthon is jön a vérfrissítés

A HWSW információi szerint a Magyar Telekom IPTV-platformjában is megjelennek majd bizonyos újítások a fentiek közül. A magyarországi leányvállalat és a német anyacég IPTV-rendszerei közt eleve számos átfedés fedezhető fel (például mindkét cég a Microsoft Mediaroom platformjára építi a szolgáltatást), az eltérések jobbára a tartalomkínálatban tapasztalhatók.

A Magyar Telekom 2006-ban indította el hazánkban az IPTV-szolgáltatást, mely mostanra lassan de biztosan sokoldalú interaktív tévészolgáltatássá érett. A folyamatosan frissülő rendszerszoftverekkel itthon is megjelentek a tévén futtatható alkalmazások, az összes nagyobb okostelefon-platformra elérhetők az előfizetőnél elhelyezett beltéri egységgel összerendelhető appok, a set-top boxok emellett már az otthoni hálózaton elérhető hálózati meghajtókon tárolt médiatartalmak egy részét is képesek lejátszani.

Úgy tudjuk, hogy a T-Home IPTV szolgáltatását itthon is elsősorban a többkijelzős streaming lehetőséggel bővítik majd, előreláthatólag valamikor az ősz folyamán. A vállalat legutóbb a londoni olimpia idején mutatott be új szolgáltatást a platformon, ez volt a London Interaktív alkalmazás, mellyel az ötkarikás játékokkal kapcsolatos hírekhez, információkhoz juthattak hozzá a nézők, emellett visszanézhették azokat a közvetítéseket, melyekről lemaradtak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.